Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ναυτιλιακό πάρκο τα Λιπάσματα! ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ...



Από την Ελευθεροτυπία: "Εθνική Τράπεζα, LaFarge (τέως ΑΓΕΤ) και Aegean, του ομίλου Μελισσανίδη, κερδίζουν από τις αξίες που δίνει το νέο πολεοδομικό σχέδιο, αλλά είναι άγνωστο αν συμφωνήσουν για την αξιοποίηση".

Εκλογές έρχονται, "το παιχνίδι" ζεσταίνεται επικίνδυνα. Ξαφνικά εγκρίθηκε από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο Κερατσίνι και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για την "αξιοποίηση" της περιοχής Μια ερώτηση μόνο: ο Δήμος και η τοπική κοινωνία απουσιάζουν από τα σχέδια τους; Μήπως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο;

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ 650 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ * ΝΕΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΓΙΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 
Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Η Εθνική Τράπεζα, η τσιμεντοβιομηχανία LaFarge (τέως ΑΓΕΤ) και η Aegean, του Δ. Μελισσανίδη, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που ενέκρινε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, υπογράφοντας τη σχετική απόφαση.
Από το 1999, οπότε έκλεισε οριστικά το εργοστάσιο Λιπασμάτων, το οποίο έδωσε το όνομά του στην περιοχή, έως σήμερα η επίμαχη έκταση έχει έρθει πολλές φορές στο προσκήνιο Οι τρεις αυτές εταιρείες κατέχουν μαζί με τον ΟΛΠ και το δήμο το μεγαλύτερο μέρος στην περιοχή των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας, μιας έκτασης συνολικής επιφάνειας 650 στρεμμάτων, η οποία με το νέο πολεοδομικό σχέδιο ορίζεται ως περιοχή μητροπολιτικής ανάπλασης Κερατσινίου-Δραπετσώνας. 
Αυτή η έκταση, με το θεσμό της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ), προορίζεται να γίνει ένα μεγάλο επιχειρηματικό ναυτιλιακό πάρκο, μαζί με χώρους πρασίνου, μη οχλούσες παραγωγικές εγκαταστάσεις βιομηχανίας-βιοτεχνίας και του τριτογενούς τομέα, αλλά και πολυτελή κτήρια κατοικίας-γραφείων και άλλων χρήσεων για εμπορική εκμετάλλευση. Προβλέπεται επίσης ευρύς κοινόχρηστος χώρος κατά μήκος της ακτογραμμής.

Από το 1999, οπότε έκλεισε οριστικά το εργοστάσιο της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων, το οποίο έδωσε το όνομά του στην περιοχή, έως σήμερα η επίμαχη έκταση έχει έρθει πολλές φορές στο προσκήνιο, ως προοριζόμενη να γίνει αναπτυξιακός πόλος επενδύσεων. 
Διαφωνίες ιδιοκτητών

Με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο η περιοχή της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης αποκτά νέες χρήσεις γης και συντελεστή δόμησης (0,6), που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η εκπόνηση ενός «master plan» για την αξιοποίησή της.

Το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ενέκρινε το ΥΠΕΚΑ δίνει την ευκαιρία, με βάση μελέτες που έχουν ήδη εκπονηθεί, να προχωρήσει η αξιοποίηση και εκμετάλλευση της περιοχής, ώστε να εξελιχθεί σε νέο ισχυρό πόλο συγκέντρωσης ναυτιλιακών διοικητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Πειραιά.

Παράγοντες ωστόσο που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην περιοχή αναφέρουν ότι ναι μεν ωφελούνται όλοι οι ιδιώτες που έχουν εκτάσεις στην περιοχή από τις αξίες και υπεραξίες, που προσδίδει το νέο Πολεοδομικό Σχέδιο στη Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης, αλλά δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα για όλους τους εμπλεκομένους η εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού σχεδίου, με ιδιωτική χρηματοδότηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για την έκταση έχουν εκπονηθεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα και τέσσερις πολεοδομικές μελέτες, όμως καμία μέχρι τώρα δεν υλοποιήθηκε.

Κύριο πρόβλημα φέρεται ότι είναι η διαφωνία, που υποκρύπτει και σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των σημερινών εκμεταλλεύσεων και των μελλοντικών αναπτυξιακών χρήσεων μεταξύ των συνιδιοκτητών της έκτασης.

Αναλυτικά οι ιδιοκτησίες είναι της Εθνικής Τράπεζας, που κατέχει τα 254 στρέμματα από τα 650 στρέμματα της έκτασης, της LaFarge (τέως ΑΓΕΤ) που κατέχει 117 στρέμματα, της Aegean, του Δ. Μελισσανίδη, που κατέχει 82 στρέμματα, εξαγοράζοντας προ έτους τις εγκαταστάσεις της ΒΡ Hellas και ασχολείται ενεργά στην περιοχή με τη διακίνηση λιπαντικών και πετρελαιοειδών. Εκτάσεις συνολικής επιφάνειας περί των 200 στρεμμάτων κατέχουν στην περιοχή επίσης ο ΟΛΠ και ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια η Εθνική Τράπεζα διέθεσε περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ για την απορρύπανση των εδαφών και τη σταθεροποίηση των διατηρητέων κτηρίων, τα οποία ειδικότερα είναι οκτώ σιλό, η καμινάδα-τοπόσημο στην περιοχή, το υαλουργείο, ο υποσταθμός της ΔΕΗ και τα κτήρια των σφαγείων κ.ά.

Ενότητες

Παράλληλα με το νέο αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εκπόνησε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και ενέκρινε ο υπουργός Περιβάλλοντος, προωθείται η πολεοδομική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Αναβαθμίζονται περιοχές του κατοικημένου ιστού στις οποίες δημιουργούνται νέοι κοινόχρηστοι χώροι, όπως πίσω από την περιοχή της Ανάστασης και στο παράκτιο μέτωπο. Με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ο δήμος, παράλληλα με την πολεοδόμηση στην ιδιωτική έκταση των πρώην Λιπασμάτων, οργανώνεται σε ακόμη τρεις βασικές ενότητες, οι οποίες είναι περιοχές ειδικής προστασίας, οικιστικής ανάπτυξης και ζωνών παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης σε σχετική δήλωσή του αναφέρει ότι «με αυτό το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο οργανώνονται οι χρήσεις στο σύνολο της έκτασης του Κερατσινίου, τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου περιοχές. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η μητροπολιτική παρέμβαση που προβλέπεται στο παράκτιο μέτωπο του δήμου. Με την παρέμβαση αυτή δίνεται επίσης η δυνατότητα αναπλάσεων στον οικιστικό ιστό της πόλης του Κερατσινίου. Σε περιοχή εκτός σχεδίου περίπου 70 στρ., δίνεται η δυνατότητα να προωθηθεί οργανωμένος υποδοχέας οικονομικών-παραγωγικών δραστηριοτήτων, ενώ κεντρικές λειτουργίες της πόλης οργανώνονται σε πρώην βιομηχανική περιοχή μετά από μελέτη ανάπλασης. Ολα τα παραπάνω είναι εξειδικεύσεις του Ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας-Αττικής 2021 που πολύ σύντομα κατατίθεται για ψήφιση στη Βουλή».πηγή