Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Θα φτάσουν όλοι στο τέρμα;

Μέχρι σήμερα περίπου 2 μήνες και κάτι πριν τις εκλογές έχουν κάνει την εμφάνιση αρκετοί συνδυασμοί. Κάποιοι έχουν δημοσιεύσει επίσημες ανακοινώσεις, κάποιοι περιορίζονται σε διαρροές και φήμες και κάποιοι τη μία μέρα «κατεβαίνουν» και την άλλη το σκέφτονται! 

Με μια πρώτη ματιά, είναι ορατή η πολυδιάσπαση στο εκλογικό τοπίο με τη μορφή που το είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν καθώς και η κινητικότητα προσώπων, τα οποία, σ΄αυτό το τοπίο, ίσως δώσουν στους συνδυασμούς που θα ενταχθούν το κάτι παραπάνω για την είσοδο στο δεύτερο γύρο. Ακόμα καταγράφεται απροθυμία από τους πολίτες ν’ αναμειχθούν με τα κοινά, ανθεκτικότητα πρώην αιρετών, οι οποίοι δεν σκέφτονται σοβαρά την... αποστρατεία και δυσκολία προσώπων με αρνητικό πρόσημο στην πρότερη παρουσία τους στα κοινά να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
 
Στο τοπικό πολιτικό σκηνικό, ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ζυμώσεις και ενώ ο πολιτικός χρόνος τελειώνει, συνδυασμούς αναμένεται να παρουσιάσουν:
Αυτοί οι οποίοι από καιρό είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην πόλη και σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν βάψει τα «χέρια τους με αίμα» με την έννοια ότι δεν χαρίστηκαν στη δημοτική αρχή και έχουν κάνει δουλειά μυρμηγκιού στην κοινωνία στο πεζοδρόμιο, στις γειτονιές…
Οι «διάττοντες αστέρες», οι οποίοι προσπαθούν να προσελκύσουν υποψηφίους και ψηφοφόρους, λέγοντας με ευκολία ό,τι θέλει να ακούσει το αυτί του καθενός.
Όσοι συμμετέχουν στις εκλογές για να μετρήσουν τα ποσοστά τους επιμένοντας στον άκαμπτο δογματισμό τους, οι επονομαζόμενοι στα πολιτικά στέκια, με δεικτικό χιούμορ, και "αναμάρτητοι", οι οποίοι προφανώς θα "πατήσουν" στην πολιτική συγκυρία.
Αυτοί οι οποίοι εμφανίζονται με συνεπή περιοδικότητα κάθε τέσσερα χρόνια, διερευνούν το τοπίο και αναλόγως πράττουν την τελευταία στιγμή. 
 Και οι συνδυασμοί οι οποίοι διοικούν τα τελευταία χρόνια. Ο μακροβιότερος συνδυασμός με αυτοδιοικητική ιστορία και συμπαγή δύναμη, ο οποίος παραδοσιακά ξυπνά από τη χειμερία νάρκη της τετραετίας μόλις μυρίσουν εκλογές, ξεσκονίζει τα παλιά φυλλάδια για να εφαρμόσει και την παλιά συνταγή που έδωσε νίκες και βέβαια ο συνδυασμός ο οποίος διοικεί σήμερα, με το αναμενόμενο λίφτινγκ (ανανέωση) προσώπων, μιας και έχουν φύγει οι περισσότεροι του αρχικού σχήματος ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους και δυσκολεύεται πλέον σοβαρά για να σχηματίσει ψηφοδέλτιο εισπράττοντας πολλά «όχι»!
Σίγουρα δεν θα φτάσουν όλοι στο τέρμα.
Οι πιο δυνατοί θα μείνουν! Κάποιοι δεν θα συμπληρώσουν ψηφοδέλτιο ή θα κάνουν ψύχραιμες σκέψεις μετά την πρώτη «ζέστη». Ακόμη κάποιοι θα αποσυρθούν
ή ακόμα θα διαπραγματευτούν την απόσυρση της υποψηφιότητας τους, συμβάλλοντας έτσι στην απελευθέρωση δυνάμεων …και βέβαια κάποιοι θα πάνε σπίτι τους!