Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Πρωτοβουλία των 5 δημάρχων...

Τις προτάσεις για την τοπική διακυβέρνηση παρουσίασε η "Πρωτοβουλία των 5" δημάρχων. Η ανακοίνωση, ένας νέος «οδικός χάρτης» για την τοπική αυτοδιοίκηση, ευαγγελίζεται, πλήρη απεξάρτηση από κομματικούς εναγκαλισμούς, με καινοτόμες λύσεις για τη διαχείριση της καθημερινότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με ορθολογική διαχείριση αρμοδιοτήτων και πόρων, με επαναπροσδιορισμό των σχέσεων των δήμων με την Πολιτεία και τους επιχειρηματίες.
Η ανακοίνωση
«Αντιμέτωποι με πρωτοφανή προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και με περικοπές πόρων που δεν είχαν προηγούμενο, οι πέντε δήμαρχοι ανταλλάξαμε εμπειρίες και καλές πρακτικές. Διαπιστώσαμε συγγένειες, αλλά αναγνωρίσαμε και διαφορές. Αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες, με έμφαση στην κοινωνική συνοχή και στην ποιότητα ζωής των δημοτών, ξεπερνώντας συχνά τα αυστηρά θεσμικά πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας.
Στα τρία αυτά χρόνια, καταστήσαμε σαφές ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και με διαφορετικό τρόπο, αρκεί να υπάρχει νέα αντίληψη και νέο μοντέλο λειτουργίας.

Η νέα δημοτική περίοδος είναι ευκαιρία να αποτελέσει και μια νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση.
Η "Πρωτοβουλία των 5" δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ. Αντιθέτως, είμαστε βέβαιοι ότι η Πρωτοβουλία μας απηχεί ιδέες και αντιλήψεις που ενστερνίζονται δήμαρχοι και στελέχη της Αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα. Είναι όλοι όσοι κατεξοχήν στάθηκαν σε αυτή δύσκολη περίοδο δίπλα στους δημότες που είχαν ανάγκη. Οι δήμοι που κράτησαν τις πόλεις τους όρθιες.
Θέλουμε να δυναμώσουμε τη φωνή της κοινής λογικής και να ακουστούμε πιο δυνατά, πέρα από ιδιοτελή συμφέροντα και κομματικές εξαρτήσεις.

Προχωρώντας προς τις δημοτικές εκλογές, διαμορφώνουμε καθημερινά μια προωθημένη μεταρρυθμιστική ατζέντα για την αυτοδιοίκηση και τις πόλεις μας.

Ο "Καλλικράτης" πράγματι αποτέλεσε τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πέρα από τις αστοχίες και τα λάθη στο σχεδιασμό του. Ωστόσο, τα χρόνια αυτά υπήρξε σταδιακή αποδόμηση, αντί των απαιτούμενων διορθωτικών κινήσεων, με αποτέλεσμα τον "ευνουχισμό" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μεταρρυθμίσεις έγιναν, η μεγάλη μεταρρύθμιση, όμως, δεν έγινε.
Υποστηρίζουμε ότι ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να είναι επιτελικό στην κορυφή, με ενδυνάμωση των προγραμματικών του λειτουργιών, ώστε να εγγυάται τελικώς την ισχυρή διεθνή παρουσία της χώρας και την αποτελεσματική διεύθυνση των εσωτερικών υποθέσεων.
Η νέα δημοτική περίοδος ταυτίζεται με τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Αυτό είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση και μία μεγάλη ευκαιρία.

Η αναθεώρηση του μοντέλου σχεδιασμού, έτσι ώστε να αλλάξει και ο τρόπος διεκδίκησης χρηματοδότησης των έργων και των δράσεων, ίσως είναι η μοναδική μας ευκαιρία για την αποτελεσματική διαχείριση των ελάχιστων πόρων που διαθέτουμε.
Έξυπνη είναι η πόλη στην οποία οι πολίτες της έχουν τη βέλτιστη ποιότητα ζωής, οι υπηρεσίες που τους παρέχονται εξυπηρετούν τις ανάγκες τους. Κι εδώ έρχεται η τεχνολογία να βοηθήσει και να προσφέρει λύσεις.

Χρειαζόμαστε μια νέα ΚΕΔΕ με κριτήρια άλλου τύπου, μια ΚΕΔΕ όπου η ανάδειξη των εκλεκτόρων θα γίνεται με βάση αναπτυξιακά, γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Εκλεκτόρων χειραφετημένων από τα κόμματα, που θα συνομιλούν σε μια νέα, διαφορετική βάση με τις πολιτικές δυνάμεις και την κεντρική κυβέρνηση. Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις των δήμων με την πολιτεία, τους επιχειρηματίες, τον ιδιωτικό, αλλά και το δημόσιο τομέα.
Αντιταχθήκαμε και αντιτασσόμαστε έμπρακτα στο ρατσισμό, στον εξτρεμισμό και σε κάθε είδους βία.

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς υποψηφίους να μην δώσουν βήμα και να μην συμμετάσχουν σε διάλογο με τους εκπροσώπους του ναζισμού και του φασισμού.
Αντιταχθήκαμε και αντιτασσόμαστε στην πόλωση και στο λαϊκισμό.
Είμαστε υπέρ της Ευρώπης. Για μας το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από τις πόλεις!».