Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Εγκρίθηκε η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικ​ού Σχεδίου στο Κερατσίνι


Ωχ!

Εγκρίθηκε από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο Κερατσίνι.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση Τροποποίησης – Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Κερατσινίου του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. 
Με την υπογραφή έκλεισε μια εκκρεμότητα που υπήρχε από το 2006. Με την έγκριση του συγκεκριμένου σχεδίου οργανώνεται η εδαφική έκταση της Ενότητας Κερατσινίου σε τέσσερις βασικές ομάδες σχεδιασμού σύμφωνα με το Ν. 2508/97, ως εξής:
1. Περιοχές Ειδικής Προστασίας
2. Περιοχές Οικιστικής Ανάπτυξης
3. Περιοχές Ζωνών Παραγωγικών Δραστηριοτήτων
4. Περιοχή Μητροπολιτικής Ανάπλασης Κερατσινίου- Δραπετσώνας με το θεσμό της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ)

Η οργάνωση των χρήσεων και του οικιστικού δικτύου του Δήμου προωθείται χωρίς νέες επεκτάσεις του σχεδίου για κατοικία. 
Ο χώρος μητροπολιτικής ανάπλασης (ΖΕΑ) αφορά σε έκταση περίπου 650 στρ., όπου καθορίζονται χρήσεις Δευτερογενούς Τομέα μη οχλούσας βιομηχανίας - βιοτεχνίας, τριτογενούς τομέα, κατοικίας, καθώς και χώροι κοινόχρηστου πράσινου και αναψυχής. Προβλέπεται επίσης ευρύς Κοινόχρηστος Χώρος κατά μήκος της ακτογραμμής. Η περιοχή αναπτύσσεται με μέσο Σ.Δ. 0,6. 
Η ανάπλαση της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας – Κερατσινίου είναι ζωτικής σημασίας πρόγραμμα. Με την ανάπτυξη υπερτοπικών δραστηριοτήτων σε υψηλής ποιότητας περιβάλλον, θα εξασφαλίσει τόσο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του δυτικού λεκανοπεδίου και την διέξοδο αναψυχής προς το θαλάσσιο μέτωπο, όσο και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της μητροπολιτικής περιοχής Αθήνας – Πειραιά. 
Σχετικά ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης δήλωσε: Προωθήσαμε και κλείνουμε εκκρεμότητες του πολεοδομικού σχεδιασμού στο Λεκανοπέδιο. Με αυτό το Γενικό πολεοδομικό Σχέδιο οργανώνονται οι χρήσεις στο σύνολο της έκτασης του Κερατσινίου, τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου περιοχές. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η Μητροπολιτική Παρέμβαση που προβλέπεται στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου.
Με την παρέμβαση αυτή δίνεται επίσης η δυνατότητα αναπλάσεων στον οικιστικό ιστό της Πόλης του Κερατσινίου.
Σε περιοχή εκτός σχεδίου 70 περίπου στρ., δίνεται η δυνατότητα να προωθηθεί οργανωμένος υποδοχέας οικονομικών – παραγωγικών δραστηριοτήτων, ενώ κεντρικές λειτουργίες της πόλης οργανώνονται σε πρώην βιομηχανική περιοχή μετά από μελέτη ανάπλασης. 
Όλα τα παραπάνω είναι εξειδικεύσεις του Ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας – Αττικής 2021 που πολύ σύντομα κατατίθεται για ψήφιση στη Βουλή».Πηγή