Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Αγωγή κατά της ΔΕΗ: Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Μετά από 3,5 χρόνια απραξίας και αναποφασιστικότητας, με ποιο χαρακτηριστική στιγμή την απόφαση για συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου με θέμα "Σχέδιο Συμφωνίας για νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ", η Δημοτική Αρχή λίγες μέρες πριν τις εκλογές κατέθεσε αγωγή εναντίον της ΔΕΗ, για την μη απόδοση χώρων που προβλεπόταν από το πρωτόκολλο του 1996(!)  ...τότε που έλεγαν ότι θα πρασίνιζε η Χαραυγή!
Αν και προεκλογικό το σκηνικό, εντούτοις η κίνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. 
Παράλληλα, ανεξαρτήτως από την εξέλιξη της υπόθεσης, η κίνηση της Δημοτικής αρχής θα είναι  "βαριά κληρονομιά" για την επόμενη Δημοτική Αρχή, η οποία θα πρέπει να κινηθεί με σχέδιο και να διεκδικήσει σε πρώτη φάση τις εκτάσεις που προέβλεπε το πρωτόκολλο συνεργασίας του 96 και μετά τις υπόλοιπες εκτάσεις, με τελικό στόχο την απόδοση των χώρων και την ανάπλαση της περιοχής!
Το δελτίο τύπου του Δήμου αναφέρει: Αγωγή κατά της ΔΕΗ, για την μη απόδοση χώρων 41.744 τετραγωνικών μέτρων, που σύμφωνα με το πρωτόκολλο του 1996, δεν έχουν αποδοθεί στο Δήμο μας κατέθεσε ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Λουκάς Τζανής. Ως γνωστό τον Ιούλιο του 1996, μετά από πολύμηνες συζητήσεις των Υπουργείων Ανάπτυξης και περιβάλλοντος -Χωροταξίας και Δημοσίων έργων αφ΄ενός και του Δήμου Κερατσινίου αφετέρου, υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας. 
Η ΔΕΗ μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας
δεσμεύτηκε να παραχωρήσει και μεταβιβάσει στο Δήμο Κερατσινίου εκτάσεις-ακίνητα του ΑΗΣ/Αγίου Γεωργίου συνολικής επιφάνειας 41.744 τ.μ. με σκοπό τη δημιουργία χώρων πρασίνου. Η απόδοση των εκτάσεων αυτών στο Δήμο, συμφωνήθηκε να δοθεί τμηματικά, μέχρι και τη λήξη του εξαετούς χρονοδιαγράμματος λειτουργίας του εργοστασίου στο Δήμο. 
Ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Λουκάς Τζανής μας επισήμανε το εξής: «Με την αγωγή που κατέθεσα ζητάμε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στους κατοίκους του Κερατσινίου, που χρόνια ολόκληρα αγωνίστηκαν να κλείσει η ΔΕΗ, να σταματήσει να ξεφυσά ο Δράκος – όπως ονόμασαν το φουγάρο της. Να σταματήσει να ρυπαίνει τη θάλασσα και τη στεριά, να αποζημιωθούν οι κάτοικοι κυρίως της Ευγένειας και της Χαραυγής για το φουγάρο που κάπνιζε τη ζωή τους. Πέρασαν τα χρόνια και τα σχέδια για πράσινο που έκαναν οι συμπολίτες μας, έμειναν επί χάρτου. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος συνεχίζεται, το μαζούτ ξεφεύγει στη θάλασσα, το εργοστάσιο λειτουργεί συνεχώς, οι δε προαναφερόμενες εκτάσεις δεν έχουν αποδοθεί στον Δήμο. 
Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ ότι η ΔΕΗ υποχρεούται να μας αποζημιώσει με το χρηματικό ισόποσο της τρέχουσας αξίας των εκτάσεων η οποία ανέρχεται σήμερα στο ποσόν των 62.616.000 ευρώ.
Πιστεύω ότι η Νομική Διαδικασία θα μας δικαιώσει και επιτέλους θα φύγει ο δράκος και θα πρασινίσουν οι εκτάσεις της «φωλιάς» του»