Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Δήμος Περάματος: συνάντηση με ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε., η θέση της δημοτικής αρχής!

Δελτίο τύπου: Ενημέρωση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Περάματος από εκπροσώπους της εταιρείας «Σχιστό Α.Ε» για την εκμετάλλευση των 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό

Συνάντηση-συζήτηση ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Περάματος πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δ. Σ της πόλης, με εκπροσώπους της Ανώνυμης Εταιρείας «Σχιστό-Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού-Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη Α.Ε» οι οποίοι παρέστησαν με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Αρχιμανδρίτη Δρ. Νικόδημο Φαρμάκη.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για το σχεδιασμό της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με την εκμετάλλευση και αξιοποίηση της έκτασης των 3.000 στρεμμάτων στο ΣΧΙΣΤΟ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται εντός των γεωγραφικών και διοικητικών ορίων του Δήμου Περάματος.
Κατά την παρουσίαση του έργου προβλήθηκε από την εταιρεία βίντεο και δόθηκαν προφορικές διευκρινίσεις από τον Αρχιμανδρίτη κ. Νικόδημο Φαρμάκη, τους αρχιτέκτονες και τους τεχνικούς. 

Από την ενημέρωση προέκυψε ότι δρομολογείται η κατασκευή Νέας Βιομηχανικής και Διαμετακομιστικής Ζώνης, Ελαφρύ Βιομηχανικό Πάρκο, κέντρο logistics με υπόγειες εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα συναφή με τη χρήση του κέντρου καθώς και συναφείς επιχειρήσεις.

Επίσης, θα κατασκευαστεί ενεργειακό πάρκο με Φωτοβολταϊκά πάνελς για την παραγωγή ενέργειας, έξι ουρανοξύστες που θα στεγάζουν γραφεία και κατοικίες, ενώ η έκταση θα αναπλαστεί με τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής. 
Παράλληλα, κοντά στη θέση του υφιστάμενου κοιμητηρίου θα δημιουργηθούν ένα εβραϊκό και ένα μουσουλμανικό κοιμητήριο με ανεξάρτητες εισόδους το κάθε ένα. Με βάση το σχεδιασμό οι κατασκευές αυτές θα καταλάβουν την έκταση από τον χώρο της παλαιάς χωματερής μέχρι το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και την κορυφογραμμή του όρους Αιγάλεω.

Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης κατά την παρέμβασή του τόνισε ότι: 
«Ο επιχειρούμενος σχεδιασμός και οι βιομηχανικές χρήσεις θα επιφέρουν πρόσθετες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις στην πόλη μας, τη στιγμή μάλιστα που στην ευρύτερη περιοχή η Εκκλησία έχει εκμισθώσει, αρκετούς χώρους σε εταιρείες με ρυπογόνες δραστηριότητες. 
Το Πέραμα δεν χρειάζεται μία ακόμη οχλούσα δραστηριότητα, αλλά παρέμβαση για άμεση αποκατάσταση της περιοχής με τη δημιουργία νέου περιβαλλοντικού ισοζυγίου με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην συγκυρία αυτή που η πόλη είναι αντιμέτωπη με μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται με την ανεξέλεγκτη επέκταση του λιμανιού και της COSCO και τον νέο Περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο».

Ο Δήμαρχος Περάματος τόνισε ακόμη πως ο συνολικός σχεδιασμός προσκρούει στην Ελληνική Νομοθεσία που απαγορεύει την κατασκευή ουρανοξυστών, ότι η έκταση στην οποία προγραμματίζεται να γίνει η εκτέλεση του έργου σε μεγάλο τμήμα της έχει χαρακτηρισθεί ως δασική αλλά και ως αρχαιολογικός χώρος, ενώ το έργο έρχεται σε αντίθεση και με το καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας του Ορεινού όγκου Αιγάλεω.

 Παράλληλα, είναι ασύμβατο με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής, καθώς και με το σχεδιασμό για την ζεύξη Περάματος-Σαλαμίνας. Συμπλήρωσε δε ότι η όλη επένδυση γίνεται προς τον σκοπό της εξυπηρέτησης των δραστηριοτήτων της COSCO για την επέκταση του λιμανιού του Πειραιά στην περιοχή, ενώ οι κρατικές επιλογές ορίζουν τη χωροθέτηση χώρου για την δραστηριότητα των logistic στο ΘΡΙΑΣΙΟ.

Τέλος, χαρακτήρισε απόλυτα περιφρονητική τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση που επί μήνες δεν απαντούσε στο επίσημο αίτημα του Δημάρχου για συνάντηση και επίσημη ενημέρωση για τον συνολικό σχεδιασμό και πρόσθεσε ότι δεν είναι αντίθετος με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις που θα έχουν αντισταθμιστικά οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για το περιβάλλον το οποίο οφείλουμε να προστατεύσουμε.

Στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία χώρων πρασίνου, φωτοβολταϊκού και περιβαλλοντικού πάρκου καθώς και πάρκου αδεσπότων ζώων, αποτελεί θετική προοπτική και ήπια χρήση που σέβεται το περιβάλλον, δεν το αλλοιώνει και αναβαθμίζει την περιοχή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η αντίρρησή έγκειται στην μετατροπή της έκτασης των 3.000 στρεμμάτων σε Ντουμπάι μόνο και μόνο για το κέρδος των επενδυτών.

Τον λόγο πήραν επίσης οι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα και ζήτησαν διευκρινίσεις από την εταιρεία «Σχιστό-Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού-Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη Α.Ε», προκειμένου να έχουν σωστή πληροφόρηση ώστε να συζητηθεί το θέμα της αξιοποίησης της έκτασης εκτενώς στο άμεσο μέλλον ,σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο κλιμάκιο της εταιρείας εκτός από τον Αντιπρόεδρο κ. Νικόδημο Φαρμάκη, συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, η Νομική Σύμβουλος κα Χριστινάκη, ο τεχνικός συνεργάτης κ. Καραογλάνης και ο Αρχιτέκτονας υπεύθυνος του Εργου κ. Νινιός.
Από την πλευρά του Δήμου εκτός από τον Δήμαρχο Γιάννη Λαγουδάκη και τους συνεργάτες του παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι κ. Χριστόφορος Ντίμερης, κ. Θανάσης Λαγουδάκης, κα Παναγιώτα Βοιδονικόλα, η κα Τριανταφυλλιά Γκλεζάκου-Τσελεκίδου, ενώ παρόντες ήταν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ιωάννης Λαγουδάκος λ, κ. Κωνσταντίνος Κόντζογλου, κ. Βασίλειος Βατίστας, κ. Γεώργιος Παρασκευόπουλος, κ. Παντελής Παντελεάκος, κα Δανάη Λαγουδάκη, κα Μαργαρίτα Καζάκου, κα Μαρία Τραπελά, και ο πρώην Δήμαρχος Περάματος κ. Ιωάννης Πατσιλινάκος. Την συζήτηση διηύθυνε η Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Ελένη Μουγιακάκου. πηγή