Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Μειωμένος για 8η συνεχόμενη χρονιά ο προϋπολογισμός του Δήμου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Χωρίς νέους παιδικούς σταθμούς, με απουσία αντιπλημμυρικών έργων, αντισεισμικής θωράκισης στα δημόσια κτίρια, δημιουργία νέων αθλητικών χώρων και χώρων πολιτισμού, ουσιαστικής συντήρησης αυτών που έχουμε ήδη και τους κατοίκους και αυτοαπασχολούμενους της περιοχής να πληρώνουν το 52% των φόρων, ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2023 από την δημοτική αρχή.
Για άλλη μία χρονιά εκφράζεται σε επίπεδο Δήμου το αντιλαϊκό πλαίσιο του αστικού κράτους. Λιγότερα χρήματα από τον κρατικό υπολογισμό και μειωμένος κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου για τις όλο και μεγαλύτερες ανάγκες των κατοίκων και των εργαζομένων της πόλης μας.
Ειδικά φέτος που η κατάσταση με την ακρίβεια στην ενέργεια, στη διατροφή, στο κόστος ζωής έχει φέρει κάθε λαϊκό σπίτι σε απόγνωση, όταν οι συνέπειες από τη συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία μας επιβαρύνει διαρκώς, όταν τα σπίτια μας απειλούνται από τα τραπεζικά funds σαν κοράκια έτοιμα να κατασπαράξουν κάθε κατατρεγμένο, θα περίμενε κανείς κράτος και Δήμος να είναι δίπλα στις ανάγκες μας.
Το αστικό κράτος όμως και ο Δήμος ως μακρύ χέρι του, επιβεβαιώνουν την θέση του ΚΚΕ ως εχθρικούς θεσμούς απέναντι στα συμφέροντα του λαού.

Τεράστιες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής γιατί τόσα χρόνια που βρίσκεται στην διοίκηση αντί να πάει κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, αντί να διεκδικήσει για να καλύψει τις ανάγκες του λαού της περιοχής, ωραιοποιεί την κατάσταση, υλοποιεί μια πολιτική στέλνοντας τον λογαριασμό στον λαό της περιοχής. 
Δυστυχώς η πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων μας επιβεβαιώνει αν αναλογιστεί κανείς την επένδυση της cosco με το master plan της, την δημιουργία της ΜΕΑ στο Σχιστό που προχωρά, τα καζάνια του Μελισσανίδη και τις υπόλοιπες ρυπογόνες βιομηχανικές μονάδες και τώρα η επένδυση της εκκλησίας στο Σχιστό.

Ενδεικτικά στον προϋπολογισμό του Δήμου υπάρχουν οι εξής μειώσεις:
• 800.000€ για μια σειρά συντηρήσεις
• 650.000€ που αφορά δαπάνες για αναλώσιμα, προμήθειες για θέρμανση και φωτισμό στην υπηρεσία πολιτισμού, αθλητισμού κοινωνικής πολιτικής.
• για επενδύσεις 1.000.000€. (Πχ μηδενίζεται το κονδύλι για την αναβάθμιση των 5χ5 χώρων του δήμου)
• 270.000€ για τα έργα που προβλέπονται να γίνουν όσο αναφορά τις υπηρεσίες πολιτισμού και αθλητισμού από το Προγρ. Δημ. Επενδύσεων.

Ακόμα πιο αντιδραστικές είναι οι λογικές που έβαλαν οι παρατάξεις της ΝΔ (Διαλινάκης) και του ΠΑΣΟΚ (Καμάς) θέλοντας να μετατραπεί ο δήμος σε ακόμα μεγαλύτερο φορομπηχτικό και εισπρακτικό μηχανισμό. Περισσότερα έσοδα ζήτησε η μία (ΝΔ) άρα περισσότερους φόρους-τέλη, διαχείριση των κόκκινων δανείων η άλλη (ΠΑΣΟΚ) δηλαδή να κυνηγάει ο δήμος όποιον δεν μπορεί να πληρώσει εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2023 γιατί αυτός βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Προβάλλαμε τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα και διαρκώς μεγαλώνουν αλλά και την αντιλαϊκή πολιτική για την μη υλοποίηση έργων με την λογική κόστους-οφέλους υπέρ του κεφαλαίου και όχι των αναγκών μας.
Δεν είναι θέμα διαχείρισης αλλά ανατροπής αυτής της κατάστασης. Δεν υπάρχουν σωτήρες με μαγικές λύσεις. Μόνο ο λαός, με τον αγώνα του, την πάλη του, την διεκδίκηση, την αλληλεγγύη του μπορεί να σώσει τον λαό. 
Μ αυτή την πλευρά πρέπει να τάσσεται και μια δημοτική αρχή και όχι να μπαίνει τροχοπέδη ωραιοποιώντας, κοιμίζοντας, αποπροσανατολίζοντας από τις ευθύνες του κράτους και των κομμάτων με την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που ακολουθούν διαχρονικά.
Κερατσίνι, 20.12.2022