Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Διαχείριση των Κόκκινων Δανείων από τους Δήμους


του Παντελή Καμά

Ήδη από τις Εκλογές του 2019, είχα διατυπώσει την άποψη ότι η Διαχείριση των Κόκκινων Δανείων, πρέπει να έρθει στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι τελευταίες εξελίξεις, η διαπίστωση της σκληρής εικόνας, των πλειστηριασμών, δικαιώνει την άποψη που είχαμε εκφράσει.
Τα κόκκινα Δάνεια δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Τραπεζών. Για αυτό και ορθά έχουν γίνει οι ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών και δαπανήσαμε πάνω από 40 δις Ευρώ, χρήματα του Ελληνικού Λαού.

Περαιτέρω, τα κόκκινα δάνεια, έχουν τη σφραγίδα μίας αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης, που οι ίδιες οι Τράπεζες επέλεξαν και επιθετικά δρομολόγησαν. Έχουν ευθύνη. Όπως υπάρχει και ευθύνη της Πολιτείας που επέτρεψε αυτή την επέκταση, σήμερα να διαφυλάξει τους δανειολήπτες.
Όποια λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων, θα πρέπει να υπολογίζει και το δανειολήπτη, που με στερήσεις ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Το Δανειολήπτη που ενώ έχει καταφέρει να μείνει συνεπής , ο ίδιος επιβαρύνθηκε στη φορολογία του για την ενίσχυση των τραπεζών.

Τι προτείνω με αυτές τις παραδοχές : 
α) Να συγκεντρωθούν οι οφειλές σε μία Bad Bank, με συμμετοχή του Δημοσίου και των Τραπεζών. Ο σκοπός της θα είναι η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους των πολιτών. 
β) Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, να είναι εταιρείες Λαικής Βάσης με συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης. Να περάσουμε στη Διαχείριση Δημοτικών Επιχειρήσεων, τα Κόκκινα Δάνεια κάθε περιοχής.
Τι θα κερδίσει ο Δανειολήπτης; Θα κερδίσει τη δυνατότητα βιώσιμων και μακροπρόθεσμων Λύσεων. Δεν είναι της παρούσης να αναπτύξει κανείς τους τρόπους με τους οποίους να ρυθμιστούν βιώσιμα οι οφειλές .
Τι θα κερδίσει ο Ενήμερος Δανειολήπτης; Οι Δήμοι θα αποκτήσουν ένα εργαλείο χρηματοδότησης της Αναπτυξιακής τους δραστηριότητας. Θα αποκτήσουν μερίδιο από υπερκέρδη, αφενός , αφετέρου πρόσβαση σε ρευστότητα και μάλιστα με προνομιακούς όρους Δανεισμού και χαμηλό κόστος. Αυτό σημαίνει έργα υποδομών για τον πολίτη. Έργα υποδομών και βελτίωση της ζωής των πολιτών, σημαίνει και αναβάθμιση της περιουσίας τους.

Προσωπικά οραματίζομαι ένα Δήμο, σύγχρονο, ευέλικτο, στρατηγείο σχεδιασμού της Τοπικής Ανάπτυξης. Οραματίζομαι ένα Δήμο Αυτόνομο και Αυτοδύναμο Οικονομικά με ρόλο και επιρροή.
Ας τελειώνουμε με το μοντέλο, του Δημάρχου με το απλωμένο χέρι επαιτείας.
Ας διεκδικήσουμε έναν νέο ρόλο της Αυτοδιοίκησης προς όφελος της Κοινωνίας, και της χώρας.
Η δική μου συμμετοχή, στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, περνάει από την διεκδίκηση, και κατοχύρωση θεσμικών τομών, που Αλλάζουν την Κοινωνία
Παντελής Καμάς
Επικεφαλής Συνδυασμού Κερατσίνι- Δραπετσώνα ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ
Υποψήφιος Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας