Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται όσον αφορά την έναρξη της διαδικασίας για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού η κατασκευή του Κέντρου Καινοτομίας, στο χώρο του πάλαι ποτέ εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς, μετά και από την δημοσίευση της στρατηγικής μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην οποία και περιγράφεται αναλυτικά η πρόταση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας ως Φορέας Υλοποίησης, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανάδοχος για το έργο.
Πρόκειται για ένα έργο διεθνών προδιαγραφών, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές και στο τοπίο των νεοφυών επιχειρήσεων.
Η εν λόγω κατασκευή, η οποία θα βρίσκεται επί της Πειραιώς 62, σε μια έκταση 18 στρεμμάτων, έχει ως βασικό άξονα τη δημιουργία Κέντρων έρευνας, θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων και γραφείων, μια επένδυση που αναμένεται να κοστίσει περί τα 60 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή στην ίδια μελέτη προβλέπεται η δημιουργία εκθεσιακού χώρου, συνεδριακού κέντρου, λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, αναψυκτηρίων, γυμναστήρια, καταλύματα (για ερευνητές και επισκέπτες), αλλά και δύο υπόγειων σταθμών στάθμευσης οχημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσα στον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς ανατέθηκε σε νομικούς συμβούλους η προετοιμασία του, με στόχο σταδιακά μέσα στο 2021 να αναδειχθεί η κοινοπραξία ή ο όμιλος που θα αναλάμβανε την κατασκευή του, κάτι το οποίο μετατέθηκε για το 2022. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει, πάντως, η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί στην επόμενη τριετία.
Στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη συμμετέχουν συνολικά τέσσερα μεγάλα σχήματα στο χώρο των κατασκευών και της ανάπτυξης ακινήτων όπως η Dimand - Mytilineos, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΑΚΤΩΡ και η Intrakat, ενώ ως φορέας διαχείρισης της υλοποίησης δημοπράτησης και κατασκευής του εν λόγω έργου ορίζεται η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΦΕΚ 3/Δ/2020).
Στα τέσσερα σχήματα συμμετέχουν και φορείς καινοτομίας, κάτι το οποίο εξάλλου επιβάλλει και ο δημόσιος διαγωνισμός.πηγή