Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Στ. Σαββόπουλος: "Οι σχέσεις μας με τη Διοίκηση κατά καιρούς, περνά μέσα από σαράντα κύματα."

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας Στέφανος Σαββόπουλος παρουσιάζει τα πιο σημαντικά θέματα των εργαζομένων stagona5u και Δραπετσίνι!

Μετά από δύο χρόνια έγιναν στις αρχές της άνοιξης οι προβλεπόμενες από το καταστατικό εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας. 
Για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια πρώτη και με διαφορά ήρθε η παράταξη «Πάμε Αλλιώς» με πρώτο σε ψήφους τον ιδρυτή της Στέφανο Σαββόπουλο*, ένα το κρατούμενο. Και δύο, ένα θέμα που δημιούργησε άσχημες εντυπώσεις τους τελυταίους μήνες ήταν η έντονη διαμάχη ανάμεσα στη δημ.αρχή και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εξ αιτίας του Οργανισμού Λειτουργίας του Δήμου (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας).

Πέρα από τα πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο δήμο, αυτοί οι δύο λόγοι μας φάνηκαν (Ιγνατιάδης Λάκης-Σταγόνα, Χάνος Νίκος-Δραπετσίνι) μία καλή αφορμή για να ζητήσουμε για πρώτη φορά μία συνέντευξη από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Σαββόπουλο που δέχτηκε και τον ευχαριστούμε. 
Ελπίζουμε ερωτήσεις και απαντήσεις να βοηθήσουν όσους διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη να σχηματίσουν μία καλή και καθαρή εικόνα για τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο δήμο.


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
- Σχετικά με τις εκλογές του Συλλόγου εργαζομένων στο Δήμο του Μαρτίου '22 .
Στις τελευταίες εκλογές του Συλλόγου συμμετείχαν όλοι οι Εργαζόμενοι του Δήμου με οποιαδήποτε σχέση εργασίας μετά από την Τροποποίηση του Καταστατικού (Μόνιμοι, ΙΔΑΧ, ΄Έκτακτοι).
Εγγεγραμμένοι: 906. Ψήφισαν: 736 Το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 81%
Στις προηγούμενες εκλογές οι Εγγεγραμμένοι ήταν : 533 και Ψήφισαν: 458 Το ποσοστό συμμετοχής ήταν: 86%

-Λόγοι που υπερψηφίστηκε η παράταξη «Πάμε Αλλιώς»
Οι Εργαζόμενοι γνωρίζουν και επιβραβεύουν την συνέπεια και την αντιστοιχία των λόγων και των έργων. Η παράταξη που εύστοχα ονομάσαμε «Πάμε Αλλιώς» αποτελεί μια ζωντανή ομάδα 60 τουλάχιστον εργαζομένων που ενδιαφέρεται για την ουσία των πραγμάτων, συμμετέχει και αναζητά λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων μακριά από τακτικισμούς, λαϊκισμούς και προσωπικά συμφέροντα.
Δεν μας αγγίζει (αν και μας θλίβει) που τα τελευταία χρόνια η απαξίωση των εργατοπατέρων και των συνδικαλιστών εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Αποδεικνύεται άλλωστε, με τον πιο ηχηρό τρόπο - και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- ότι οι συνδικαλιστές είναι φοβικοί απέναντι σε οτιδήποτε διαταράσσει την ρουτίνα και τον μικρόκοσμο μέσα στον οποίο δραστηριοποιούνται. Προσπαθούν με νύχια και δόντια να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους, να γαντζωθούν πάνω στα προνόμια τους, προβάλλοντας δήθεν αγωνιστικά αιτήματα, ακολουθώντας αντιδημοκρατικές πρακτικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Εξηγήσαμε με κάθε τρόπο ότι είμαστε οπαδοί του «λειτουργικού Συνδικαλισμού» με συμμετοχή, με πρόταση και με κάθε πρωτοβουλία, στοχεύοντας στην διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας στους εργαζόμενους απέναντι σε κάθε νέα και καινοτόμα πολιτική που έρχεται, ασκώντας ταυτόχρονα, σφοδρή κριτική σε Ιδιωτικά συμφέροντα, σε Εργολάβους και γενικότερες Ιδιωτικοποιήσεις που στόχο έχουν την μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό σε υποβάθμιση του ρόλου της, με μισούς μισθούς και μισά δικαιώματα για τους Εργαζόμενους και την μετακύληση των βαρών στους πολίτες.
Εξηγήσαμε με κάθε τρόπο, ότι πρέπει να πάρουμε απόσταση απ όλα τα παλιά «ηρωικά σλόγκαν» του συνδικαλισμού του προηγούμενου αιώνα που παραμένουν ακόμη σε ισχύ.
Ο καταγγελτικός μονόλογος που διαμορφώνεται μονότονα, σε διάφορους φραστικούς συνθηματικούς και συναισθηματικούς λόγους, όπως «αντεργατική επίθεση», «λαίλαπα», «ολομέτωπη αντίδραση» «κλιμακούμενα μέτρα» «επιθέσεις της εργοδοσίας» «ψαλιδίσματα», «ανατροπές», «πλήγματα» «σκλαβιά», «εργασιακή ζούγκλα», «μεσαίωνας», «ξήλωμα», «διάλυση», «λαιμητόμοι», «μετερίζια» και «οχυρά», προϋποθέτουν ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων ώστε να μην συμμετέχουμε χωρίς διάλογο σε Συνελεύσεις χωρίς απαρτίες και σε Απεργίες χωρίς Απεργούς.
Ναι, μας χαροποιεί ότι πήραμε την απόλυτη πλειοψηφία σε έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Την παράταξη μας ψήφισε το 60% των εργαζομένων. Αν αυτό είναι χρήσιμο και αρκετό θα φανεί στο τέλος αυτής της διαδρομής.

- Για τις γκρίζες παρεμβάσεις της δημ.αρχής στο εκλογικό τοπίο
Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν «μη αναμενόμενο» για πολλούς. Ακόμη και για τη Δημ. Αρχή που επεδίωκε να έχει καλυμμένα τα «νώτα της» από τα αριστερά. Οι ερχόμενες Δημ Εκλογές είναι κοντά. Θεωρήσαμε «παρέμβαση» την έκδοση απόφασης για Διευθυντές και Προϊσταμένους με την μέθοδο της Αναπλήρωσης λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Υπήρχαν συνάδελφοι αρχαιότεροι που μπορούσαν να καταλάβουν τις θέσεις ευθύνης; Υπήρχαν. Και όπου δεν υπήρχαν «βαφτίζονταν» αρχαιότεροι με μετακίνηση για μία ημέρα !!! Και κάποιες απ αυτές δεν αναρτήθηκαν ποτέ στη Διαύγεια, αν και ήταν απαραίτητο.
Ένα ακόμα αρνητικό γεγονός υποκρισίας και λάσπης ήταν τα αναφερόμενα σε sms που αφορούσαν κατηγορίες και άθλια σχόλια μεταξύ υποψηφίων αντίπαλων παρατάξεων.

- Στο κείμενο που δημοσιεύσατε, μετά τη νίκη της παράταξης σας, διαβάσαμε ότι «η Διαφάνεια, η Αντιμετώπιση όλων μας με Σεβασμό και Αξιοπρέπεια και η Ισότητα είναι διαρκώς ζητούμενα». Πως θα μπορούσατε να συμβάλλετε ως σωματείο σε όλα αυτά;
Η Διαφάνεια, η Ισότητα και η Αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων με σεβασμό, είναι όντως διαρκές ζητούμενο. 
Σ αυτό το επίπεδο αναφερθήκαμε (πριν και μετά τις εκλογές) γιατί θα πρέπει, η Νομιμότητα των αποφάσεων, οι κρίσεις Προϊσταμένων και Διευθυντών, η τήρηση της ιεραρχίας, οι μετακινήσεις των υπαλλήλων, η ανάληψη θέσεων ευθύνης που επιφέρει οικονομικές απολαβές, είναι αυτονόητο για εμάς ότι θα πρέπει να περνούν μέσα από θεσμοθετημένα Όργανα (Υπηρεσιακά Συμβούλια) και όχι με διορισμούς και μεθόδους Αναπλήρωσης, που καταπατούν την Ιεραρχία και δίνουν bonus μορίων στους Διορισμένους.
Η υπερωριακή απασχόληση που καταβάλλεται επιλεκτικά - ακόμη και μεταξύ Διευθυντών και Προϊσταμένων - αποκλείοντας αρκετούς εργαζόμενους κρίσιμων υπηρεσιών, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα διαφάνειας και ισότητας.

- Για ποιους λόγους που προκλήθηκε πριν μερικούς μήνες έντονη διαμάχη ανάμεσα στη Διοίκηση του Σωματείου και την Δημ.Αρχής;
Όντως είναι ένα από τα βασικά μας αιτήματα. Τίποτα δεν μπορεί, να λειτουργήσει σωστά, αν η Διοίκηση του Δήμου δεν μπορεί ή δεν θέλει, να συνεργασθεί με τον Σύλλογο. Δεν μιλάμε βεβαίως στην λογική της συνδιοίκησης. Μιλάμε στη βάση της αξιοπρεπούς συνεργασίας με στόχο την αναβάθμιση των σχέσεών μας μαζί της, ώστε να φανούν τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας στον πολίτη.
Οι σχέσεις μας με την Διοίκηση κατά καιρούς, περνά συνεχώς μέσα από σαράντα κύματα.
Υπήρξαν φορές που οι σχέσεις μας διαταράχθηκαν σε σοβαρό επίπεδο. Σε κεντρικό σημείο προσπαθούμε να συμπορευθούμε εγκαινιάζοντας ένα επίπεδο συνεννόησης προς όφελος όλων.
Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε παρεμβάσεις σε επίπεδο Αντιδημάρχων που υποκαθιστούν τις ίδιες τις Υπηρεσίες και είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι Αντιδήμαρχοι ξεπερνούν τις υπηρεσίες παρακάμπτοντας αρκετές φορές εργαζόμενους και Προϊστάμενους.
Είναι απόλυτα σαφές ότι ο Σύλλογος των Εργαζομένων έχει αποφασίσει να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στις προσπάθειες της Δημ. Αρχής και του Δημ. Συμβουλίου στα κρίσιμα ζητήματα της πόλης μας.
Στα θέματα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη στηρίζοντας πρώτα απ όλα τις κοινωνικές δράσεις, στην αναγκαία χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον επεκτατισμό της cosco, στην χωροθέτηση του εργοστασίου των απορριμμάτων στην πόλη μας, στα καζάνια της Oil Οne, στην Ανάπλαση της Βιομηχανικής Ζώνης η Δημ. Αρχή και το Δημ. Συμβούλιο θα μας βρεί, και μας βρίσκει συμμάχους.

- Σήμερα, με τον υπάρχον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου (ΟΕΥ) είναι αξιοκρατικές οι επιλογές στελεχών και οι μετακινήσεις υπαλλήλων ή έχετε διαπιστώσει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα; μπορείτε να αναφέρετε κάποιες αλλαγές που θα συμπεριλάβετε στην πρόταση σας και στη δράση σας;

Ο Οργανισμός Λειτουργίας του Δήμου (ΟΕΥ) συντάχθηκε - με διάφορες κατά καιρούς τροποποιήσεις του - για τελευταία φορά το 2011. Είναι βαθύτατα αναχρονιστικός και για να το πούμε καλύτερα ανεπίκαιρος και ξεπερασμένος. Είναι ας πούμε ένας κανονισμός, που αναδιατάσσει τις υπηρεσίες του Δήμου και αξιοποιεί στο έπακρο το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό του, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και σύγχρονη λειτουργία του Δήμου. 
Ο σημερινός ΟΕΥ, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες και τις νέες αρμοδιότητες που εκχωρούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σ ένα νέο περιβάλλον. Είναι απόλυτα συνυφασμένος και με τις επιλογές των προσώπων (εργαζομένων) που θα κληθούν μέσα από αξιοκρατικά κριτήρια να εφαρμόσουν αυτές τις αρμοδιότητες και πολιτικές.
Βεβαίως υπάρχει το ασφυκτικό πλαίσιο του Νομοθέτη που περιορίζει τα αξιοκρατικά κριτήρια για τις κρίσεις των Προϊσταμένων, περιορίζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων. Εισάγει ζητήματα «δήθεν αξιολόγησης» του Προσωπικού, εισάγει αυξημένη μοριοδότηση μέσω «υποκειμενικών συνεντεύξεων» με προφανή στόχευση την δημιουργία «αρεστών και προθύμων» Προϊσταμένων και Διευθυντών.
Άλλωστε το ίδιο το Νομοθετικό πλαίσιο «κλείνει το μάτι» σε Ιδιωτικά Συμφέροντα, σε Αναπτυξιακές δήθεν Εταιρείες με προφανή στόχο την Ιδιωτικοποίηση του συνόλου των Υπηρεσιών των Δήμων. Το δε, ασφυκτικό πλαίσιο της απαγόρευσης των προσλήψεων συνδράμει ώστε κανείς - έστω και σύγχρονος- ΟΕΥ, να μπορεί να εφαρμοσθεί.
Την περσινή χρονιά ξεκίνησε και σταμάτησε ο διάλογος με την Δημ. Αρχή, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ του Συλλόγου, απαιτώντας να ξεκινήσει μια νέα διαβούλευση και ένας νέος κύκλος επαφών ώστε να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις και παρουσιασθεί προς το Δημ. Συμβούλιο μια σύγχρονη και ουσιαστική πρόταση που αν ήταν δυνατόν να αποτελούσε ομόφωνη απόφαση Διοίκησης και Εργαζομένων.
Με απόφαση της Διοίκησης του Δήμου τερματίσθηκε ο διάλογος και το θέμα παραπέμφθηκε στις καλένδες.
Η βασικότερη αιτία της διαφωνίας μας ήταν η μη υιοθέτηση από πλευράς Διοίκησης των περισσότερων προτάσεων των ήδη υπαρχόντων Τμηματαρχών και Διευθυντών που με συσσωρευμένη εμπειρία καλούνται να εφαρμόσουν την πολιτική των υπηρεσιών τους.
Ο Δήμος μας θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει με την σημερινή του μορφή, με την ίδρυση μιας ακόμη Διεύθυνσης που θα περιλαμβάνει τους Παιδικούς Σταθμούς και με την ταυτόχρονη ενσωμάτωση των νέων Τμημάτων που απαιτούνται και τη διαρκή επιμόρφωση των εργαζομένων του. Η αύξηση των Διευθύνσεων από 11 σε 14 και των Τμημάτων από 41 σε 48 «δίνει την αίσθηση» και δικαίως, ότι δημιουργούνται ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ και κατ επέκταση ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ προκειμένου να «καλυφθεί» η ανάθεση εποπτείας και καθηκόντων των υφιστάμενων Αντιδημάρχων.
Η βεβαιότητά μας ότι θα δημιουργηθούν Διευθύνσεις «ψυγείου» και «νεκρά» Τμήματα με έναν ή και καθόλου εργαζόμενους !!! είναι παραπάνω από ορατή. Αυτό δυστυχώς δεν απαντήθηκε μέχρι σήμερα.
Πουθενά δεν συναντάμε (σε Οργανισμούς άλλων Δήμων) την δημιουργία Δύο (2) Διευθύνσεων στην Καθαριότητα, πουθενά δεν συναντάμε το Τμήμα Δημ. Σχέσεων να υπάγεται στην Διεύθυνση Πολιτισμού και όχι υπο την εποπτεία του Δημάρχου κλπ.
Προκειμένου λοιπόν, να δικαιολογηθούν οι Νέες Διευθύνσεις και τα Νέα Τμήματα του σχεδίου που μας παρουσιάσθηκε, παρατηρούνται «ταξίδια» Τμημάτων και Αρμοδιοτήτων με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται εμφανώς η συνάφεια του αντικειμένου τους, προκειμένου να δικαιολογηθεί η ύπαρξή τους.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ευνοήσουμε να δημιουργηθεί μοιραία, μια «καβάντζα» Διευθυντών και Προϊσταμένων ώστε να μετακινηθούν ή να οριστούν στο μεσοδιάστημα (μέχρι τις κρίσεις των προϊσταμένων) οι «δύστροποι» ή οι «αρεστοί» που θα πριμοδοτούνται επιπροσθέτως και με μοριοδότηση.
Στα προβαδίσματα των κατηγοριών γεννάται μέγα θέμα. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να παραιτηθούμε από τη θέση μας να έχουν όλοι το δικαίωμα στην υπηρεσιακή εξέλιξη, και χωρίς να «καπελώνει» κανείς κανέναν, ούτε να οδηγούμαστε στην επιβολή της λογικής του manager στις Υπηρεσίες μας. Η επιλογή παντού μηχανικοί ΠΕ μας βρίσκει αντίθετους. Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί και οι Βιβλιοθηκονόμοι ΤΕ πχ δεν μπορεί να έπονται άλλων κλάδων σε αντίστοιχες υπηρεσίες.
Στο χέρι της Δημ. Αρχής είναι να ξεκινήσει Νέος Κύκλος Διαβούλευσης και είμαστε πανέτοιμοι να συμμετάσχουμε σ αυτόν.

- Σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται με τη λύση των συμβασιούχων, ποιο είναι το αίτημα. Όσο για τους συμβασιούχους για τους οποίους έχει ανακοινωθεί η απόλυσή τους, εφόσον υλοποιηθεί αυτή η απόφαση, πως σκέφτεστε να στηρίξετε την παραμονή τους στη δουλειά;
Με την απαγόρευση των προσλήψεων οι Δήμοι΄- όπως και ο δικός μας– βρίσκονται στα όρια της «κατάρρευσης». Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν να γίνουν εκτός της Καθαριότητας εδώ και αρκετά χρόνια. Αποτέλεσμα είναι οι Δήμοι να προχωρούν σε προσλήψεις έκτακτου προσωπικού περιορισμένης διάρκειας (2μηνα - Οκτάμηνα ) προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Βεβαίως πέρα από «κορώνες», η Κυβέρνηση βολεύεται και με τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ ή των ΕΣΠΑ γιατί το κόστος εργασίας τους περιορίζεται στο μισό.
Έτσι για την ίδια εργασία και τις ίδιες συνθήκες έχουμε εργαζόμενους των 500 και των 1.000 ευρώ.
Πριν 2 χρόνια, είχαμε «προσχηματικές προσλήψεις» 90 ατόμων στο Δήμο μας «δήθεν» για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid. Αρχικά προσλήφθηκαν για δύο μήνες και με συνεχόμενες ανανεώσεις συμβάσεων από την Κυβέρνηση και την σύμφωνη γνώμη του Δήμου, έφθασαν τους 24 μήνες. Εργάσθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας; ΟΧΙ.
Εργάσθηκαν και στελέχωσαν κρίσιμες υπηρεσίες του Δήμου στις Δομές της Ανάπλασης, στην Καθαριότητα, στους Κήπους, στον Ηλεκτροφωτισμό, στα Σχολεία, στα ΚΕΠ, καλύπτοντας ουσιαστικά Βασικές Ανάγκες του Δήμου μας και των Υπηρεσιών του. Η Κυβέρνηση με αφορμή το συνταγματικό κώλυμα του 24μηνου τους «στέλνει τώρα σπίτι τους» καταδικάζοντας τους Δήμους ξανά, στην υποστελέχωση των Υπηρεσιών τους.
Αγώνας λοιπόν, για κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας με δικαίωμα στην μόνιμη σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία με ίσα δικαιώματα για όλους.
Προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού με ευθύνη ΜΟΝΟ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σύμφωνα με τα Οικονομικά της και τις ανάγκες της.
Μέχρι την αναθεώρηση του Νομικού πλαισίου τα Δημοτικά Συμβούλια θα πρέπει εκτός από «ευχολόγια», να αποδεχθούν τις Αγωγές των Εργαζομένων και να τους συμπαρασταθούν έμπρακτα με τις Νομικές τους Υπηρεσίες έναντι κάθε δικαστηρίου. Να μην πειθαρχήσουν λοιπόν, σ ένα Νομικό Πλαίσιο που υπάρχει και να μην προσφύγουν σε Εφέσεις που πρόσφατα η Κυβέρνηση σε μια νύχτα, νομοθετικά τους υποχρέωσε.
Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω στην Δημ. Αρχή, που με την στάση της, υιοθέτησε τις απόψεις του Συλλόγου των Εργαζομένων και ταυτόχρονα αποδίδω τα εύσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο που στήριξε με ομόφωνή του απόφαση, τον αγώνα των Εργαζομένων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο μοναδικός Δήμαρχος σε ολόκληρο τον Πειραιά που προσήλθε στα Δικαστήρια με την Νομική Υπηρεσία του Δήμου και στήριξε ενώπιον των δικαστηρίων αυτόν τον αγώνα ήταν ο δικός μας. Επιπρόσθετα η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου για μη άσκηση Έφεσης σε περίπτωση θετικής έκβασης της υπόθεσης των εργαζομένων είναι προς την θετική κατεύθυνση.

-Τελευταία έχουμε διαβάσει ότι ανανεώθηκε πλήρως ο εξοπλισμός του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας στον τομέα της καθαριότητας. Θεωρείτε ότι πλέον και με τα νέα μέσα θα έχουμε καλύτερη καθαριότητα στην πόλη. Δεν εννοούμε μόνο την αποκομιδή των σκουπιδιών, αλλά και απολυμάνσεις κάδων, αντικατάσταση σπασμένων κλπ;
Πράγματι ο Μηχανολογικός Εξοπλισμός στην Καθαριότητα ανανεώθηκε κατά 80%. με χρηματοδοτούμενα προγράμματα και ίδιους πόρους.
Φυσικά είναι παράγοντας που βελτιώνει την Υπηρεσία μας. Αξίζει όντως την προσοχή μας
Καθημερινά τα Απορριμματοφόρα 6 φορές την εβδομάδα, Κυριακές Αργίες και Εξαιρέσιμες ημέρες σαρώνουν τις Περιφέρειες του Δήμου μας, σε 24ωρη λειτουργία νύχτα και ημέρα.
Καθημερινές παρεμβάσεις γίνονται παντού σε εγκαταλελειμμένες κατοικίες και οικόπεδα, σε πλατείες και δυσπρόσιτες περιοχές. Πλατείες, Πάρκα, Πεζοδρόμια, Σχολεία, πλένονται και απολυμαίνονται τακτικά. 25 περίπου σημεία με βυθιζόμενους κάδους συντελούν στην εμφάνιση μιας καλύτερης καθαριότητας. Πλυντήρια κάδων, και πλυστικό μηχάνημα παρεμβαίνει παντού. Δεν υπάρχει αίτημα πολίτη μέσω του 1567 που να μην ικανοποιείται σε 24 ώρες.
Όμως ας μη γελιόμαστε. Μπορεί να «έχουμε παράδοση» στην καθαριότητα αλλά χωρίς τον καθημερινό αγώνα των εργαζομένων που «γηράσκει και ασθενεί» και την συνέπεια και την συμπεριφορά των πολιτών δεν θα καταφέρνουμε συνεχώς πολλά.

- Το πρόγραμμα συλλογή βιοαπόβλητων που εξαγγέλθηκε από τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη έχει αποτελέσματα; Συμμετέχουν οι δημότες;
800 περίπου (μπλε κάδοι) ανακύκλωσης και έχουν τοποθετηθεί σε όλη την περιφέρεια του Δήμου. Οι ανάγκες ζήτησης, αυξάνουν συνεχώς. Καθημερινά συλλέγονται από 4 οχήματα ανακύκλωσης. Με δεδομένη την δυσπιστία των πολιτών για την λέξη «κάδος» και την μη ενημέρωση των πολιτών με «καμπάνια ενημέρωσης» για την περιβαλλοντική χρησιμότητά της, τα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά. 
Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων σε επίπεδο Β' Πειραιά έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό συλλογής ανακύκλωσης που περιλαμβάνει (κλαδιά, οικοδομικά υλικά, ανακυκλώσιμα κλπ) και κυμαίνεται στο 16%. Ο στόχος για τοποθέτηση ενός μπλέ κάδου δίπλα σ έναν πράσινο με υπερδιπλασιασμό του ποσοστού συλλογής, παραμένει ακόμη ανέφικτος.
Πρόσφατα ξεκίνησε το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων (καφέ κάδοι). Μας παραχωρήθηκαν από την Περιφέρεια 5 απορριμματοφόρα - πλυντήρια και 1.200 περίπου κάδοι διάφορης χωρητικότητας.
Τοποθετήθηκαν 60 κάδοι των 660 κ 240 lit, σε όλες τις Λαϊκές Αγορές ώστε να συλλέγονται τα οπωροκηπευτικά προϊόντα με διαλογή στην πηγή.
Τοποθετήθηκαν ακόμη 35 κάδοι των 660 και 770 lit σε καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και supermarket ώστε να ανταποκριθούν σ’ αυτό το πρόγραμμα. Στόχος και σχεδιασμός περιλαμβάνει την επέκταση του προγράμματος και σε κατοικίες. Δεν υπάρχουν ακόμη απολογιστικά στοιχεία. Όμως φαίνεται, ότι αυτό το πρόγραμμα θα «πάει καλά».
Όμως είναι αναγκαίο να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης με φυλλάδια και «δια ζώσης ενημέρωση» σε όλα τα επίπεδα ώστε να κερδηθεί ένα τέτοιο «στοίχημα».


*Ο Στέφανος Σαββόπουλος
, γέννημα θρέμμα Δραπετσωνίτης, είναι εργαζόμενος στον Δήμο Δραπετσώνας και Κερατσινίου Δραπετσώνας σχεδόν 40 χρόνια. Από αυτά, τα τελευταία 27 χρόνια είναι εκλεγμένος από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Προϊστάμενος της Καθαριότητας του Δήμου.
Ασχολήθηκε από το 1983 που είναι στο Δήμο με τον Συνδικαλισμό, και έχει εκλεγεί σε όλες τις βαθμίδες του Συνδικαλιστικού Κινήματος με τις δυνάμεις της Ευρύτερης Αριστεράς, υπηρετώντας την αναγκαιότητα ενός σταθερά Ακηδεμόνευτου Ανεξάρτητου και Ακομμάτιστου Συνδικαλισμού.
Πρόεδρος των Εργαζομένων του Δήμου Δραπετσώνας για περισσότερο από 20 χρόνια.
Μετά το 2011, υπήρξε τα περισσότερα χρόνια μέχρι σήμερα Πρόεδρος των Εργαζομένων του ενοποιημένου πια Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας.
Υπήρξε επίσης εκλεγμένο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ από το 2010 την σκληρή περίοδο της εφαρμογής των Μνημονίων.
Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής από το 2016, της ΑΔΕΔΥ και Αντιπρόεδρός της μέχρι σήμερα.
Αναπληρωματικό μέλος των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των ΟΤΑ
Αναπληρωματικό μέλος του Β΄ βάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου των ΟΤΑ.
Συμμετέχει, διορισμένος από την ΑΔΕΔΥ, στην επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας, για τις Εργασιακές Σχέσεις , την Υγεία και την Ασφάλεια της Εργασίας.

Τα 13 μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΣΕΛΤΣΙΩΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΜΩΡΑΙΤΟΥ ΚΙΚΗ, ΠΑΝΟΥ ΛΙΝΑ, ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΓΙΩΤΑ, ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ΣΚΙΑ ΖΩΗ, ΚΟΥΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΟΥΒΕΛΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙΤΗ, ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ