Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

"Καλές & κακές στιγμές" στο έργο της δημ. αρχής



Κάθε αρχή και δύσκολη. Δύσκολα ξεκίνησε τη θητεία της η δημοτική αρχή και μετά το πρώτο διάστημα χωρίς ουσιαστικό έργο, μιας και οι δημοτικοί άρχοντες μάθαιναν τα μυστικά "του διοικείν", το νερό έχει μπει στο αυλάκι και παρουσιάζεται ήδη σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς. 
 Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, και ένα χρόνο περίπου πριν την επίσημη προεκλογική περίοδο, μια καταγραφή για τους τομείς που η δημοτική αρχή τα πήγε πολύ καλά και τους τομείς που δεν παρουσιάστηκε ιδιαίτερο έργο ή τουλάχιστον αυτό δεν έγινε αντιληπτό με την πρώτη ματιά, είναι, σε κάθε περίπτωση, μια ευκαιρία εσωτερικού στοχασμού των ανθρώπων της διοίκησης αλλά και της   αντιπολίτευσης.
  Ακόμα είναι μια ευκαιρία,  ώστε στους τομείς με σημαντικό έργο να καθοριστούν τα επόμενα προσεκτικά βήματα, αλλά και στους τομείς που καταγράφονται  καθυστερήσεις, να εντοπιστούν τυχόν λάθη και παραλείψεις και μέσα από την αυτοκριτική αλλά και την κριτική να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. 

5 τομείς όπου καταγράφεται σημαντικό έργο 
Λιπάσματα: Η παρέμβαση στον χώρο των λιπασμάτων είναι ίσως η πιο σημαντική στιγμή της δημοτικής αρχής μέχρι στιγμής. Πέρα από τις ενστάσεις που διατυπώνονται,  η ουσία είναι ότι σε μικρό χρονικό διάστημα έγιναν στο χώρο μικρές αλλά εύστοχες παρεμβάσεις και διοργανώθηκε με επιτυχία φεστιβάλ. Ο χώρος αγαπήθηκε  από τον κόσμο και τον άλλοτε απαγορευμένο χώρο επισκέφτηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Ήδη ετοιμάζεται η β΄ φάση των παρεμβάσεων με στόχο το καλοκαίρι να ενοποιηθεί ολόκληρη η έκταση των 86 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν από τον Δήμο. 

Κοινωνική πολιτική:  Στις σημερινές πρωτοφανείς συνθήκες οικονομικής ύφεσης στον Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας υπήρχε ένα εκτεταμένο δίκτυο αλληλεγγύης για την υποστήριξη και την ανάπτυξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Το κοινωνικό δίχτυ προστασίας η δημοτική αρχή το επέκτεινε και το λειτούργησε με καλύτερους όρους για τις ομάδες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη με μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις και κοινωνικές δράσεις.

Καθαριότητα: Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα η πόλη είναι καθαρή ή μάλλον είναι καθαρότερη και συναγωνίζεται πλέον την περίοδο Κούβαρη που δεν υπήρχε σκουπίδι και ογκώδες αντικείμενο στους δρόμους. Τα  αποτελέσματα αυτά μόνο τυχαία δεν είναι.  Οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον καλύτερο προγραμματισμό και σχεδιασμό, στην έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, στις αγορές αυτοκινήτων και εργαλείων καθαριότητας, στην προσπάθεια των εργαζομένων. 

Κεντρική αποθήκη-διαχείριση υλικών: Κορυφαίο και ουσιαστικό έργο είναι η λειτουργία κεντρικής αποθήκης με τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τα συνεργεία του Δήμου. Πέρα από την αίσθηση του νοικοκυρέματος η κεντρική αποθήκη δίνει τη δυνατότητα ελέγχου του αποθεματικού των υλικών και προγραμματισμού αγορών με σαφή εξοικονόμηση πόρων. 

Θερινά σινεμά: Η εικόνα με τα εγκαταλειμμένα γεμάτα χόρτα και σπασμένες καρέκλες θερινά σινεμά κυριαρχούσε πριν 3 χρόνια στο διαδίκτυο και στις τοπικές εφημερίδες. Σήμερα υπάρχουν 3 κινηματογράφοι με φτηνό εισιτήριο και ποικιλία ταινιών και σίγουρα είναι κάτι μοναδικό, σε αυτή τη δύσκολη από πολλές πλευρές περίοδο, ένας Δήμος να λειτουργεί με επιτυχία θερινά σινεμά.  


5 τομείς που παρουσιάζουν δυσκολίες και προβλήματα 
Οι παιδικές χαρές είναι η ανοιχτή πληγή του Δήμου. Δύο χρόνια πολλές παιδικές χαρές είναι κλειστές και η τελευταία υπόσχεση της δημοτικής αρχής είναι ότι θα τις παραδώσει όλες με την αναγκαία πιστοποίηση καταλληλότητας με τη λήξη της θητείας της. 
Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Υπήρχε η χρηματοδότηση της περιφέρειας και έτοιμη η μελέτη για 8 παιδικές χαρές.  Η δημοτική αρχή όταν ανέλαβε ξαναέκανε τη μελέτη και ενέταξε 16 παιδικές χαρές στο έργο με τα ίδια χρήματα, γεγονός που πολλοί χειροκρότησαν. Μετά ξεκίνησαν τα προβλήματα. Σήμερα έχουν παραδοθεί κάποιες και είναι άγνωστο πως θα εξελιχτεί το έργο.  
 Σε αυτή την περίπτωση και για να «σωθεί η παρτίδα», ίσως χρειάζονται αυτοματισμοί που εφαρμόστηκαν στην παρέμβαση στα λιπάσματα. Διαφορετικά οι κάτοικοι του Δήμου θα ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας σε Παιδικές Χαρές όμορων Δήμων. 

Συμμετοχή των δημοτών: Λίγα πράγματα έχουν γίνει στον τομέα της συμμετοχής των δημοτών στα δημοτικά δρώμενα. Η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου είναι πλέον μια τυπική λειτουργία, διεκπεραιωτική. Τα τοπικά συμβούλια κοινότητας σχεδόν αγνοούνται. Σπάνια παρουσιάζονται φορείς και πολίτες στις συνεδριάσεις, τις περισσότερες φορές δεν γίνονται γνωστές οι ημερομηνίες συνεδρίασης, μιας και αναρτάται η πρόσκληση στο «χάος» της διαύγειας, αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει σε εμφανές σημείο στο site του δήμου ή ακόμα δεν παρουσιάζεται στα καθημερινά δελτία τύπου που βομβαρδίζουν το διαδίκτυο.
Οι λαϊκές συνελεύσεις, όπου έγιναν, συγκέντρωσαν λίγους δημότες, περισσότερους μυημένους, και δεν είχαν την έννοια της αυθόρμητης κατάθεσης σκέψης- παραπόνου, αλλά της δικαιολόγησης των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής. Γενικώς δεν έχει δοθεί στο κομμάτι αυτό το ενδιαφέρον που θα περίμενε κάποιος από μια δημοτική αρχή με αριστερό πρόσημο.
Ακόμα, καταγράφεται κάποια υποβάθμιση οργάνων λαϊκής συμμετοχής. Ιδιαίτερο παράδειγμα είναι η επιτροπή παιδείας του δήμου, στην οποία συμμετέχουν φορείς που έχουν σχέση με την εκπαίδευση και είναι συμβουλευτικό όργανο χάραξης της εκπαιδευτικής πολιτικής του δήμου. Τελευταία, η  λειτουργία της έχει περιοριστεί στην ετήσια πρόταση που καλείται να καταθέσει για την κατανομή σχολικών χώρων σε αθλητικά σωματεία.  Μάλλον με αυτούς τους όρους δεν έχει ρόλο ύπαρξης και καλό είναι να καταργηθεί.  

Πράσινο: Ίσως ο τομέας με τα περισσότερα προβλήματα ή καλύτερα ο τομέας όπου το έργο δεν είναι ορατό στην πόλη. Εάν εξαιρέσουμε φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται μεμονωμένα σε κάποια πάρκα, όπως π.χ. το Σελεπίτσαρι, καθώς και τη διαχείριση του υπάρχοντος πρασίνου, ντεκόρ της πόλης είναι κομμένοι ξεροί κορμοί δέντρων που δε έχουν αντικατασταθεί με άλλα δέντρα.
Δεντροφύτευση έγινε στην περιοχή των λιπασμάτων, μια σημαντική και υποστηριζόμενη δεντροφύτευση, κάποια δέντρα έχουν φυτευτεί στην πόλη, αλλά, όλα αυτά είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτό που χρειάζεται μια περιοχή με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στο λεκανοπέδιο.   ...αλλιώς, δεν έχει γίνει κάτι που θα κάνει τη διαφορά, νέοι χώροι, δεντροφυτεύσεις, λαχανόκηποι κλπ.

Ανακύκλωση, διαχείριση απορριμμάτων: Φτωχή είναι και η παρουσία του δήμου στις  πρωτοβουλίες για την διαχείριση των απορριμμάτων. Μέχρι στιγμής, στην πράξη δεν έχει παρουσιαστεί «Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων» ή πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση, για τη δημιουργία κουλτούρας στα σχολεία, για προγράμματα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας με τελικό στόχο τον μειωμένο όγκο απορριμμάτων στη χωματερή. Υπάρχει καθυστέρηση και είναι επιβεβλημένο η διαχείριση των απορριμμάτων να αλλάξει! 
Στο διάστημα που απόμεινε, πρέπει να βρεθούν άνθρωποι, οι οποίοι θα τρέξουν και θα εφαρμόσουν ένα σχέδιο, δίνοντας έμφαση στη διαλογή στην πηγή και την επέκταση της ανακύκλωσης με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων που πάνε στη χωματερή, αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων. 

Αξιοποίηση Δημοτικής περιουσίας. Μετά από τρεισήμισι χρόνια στην εξουσία, αναιμικός είναι και ο απολογισμός και στην αξιοποίηση παλαιών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στον δήμο. 
Οπωσδήποτε δεν μπορούν να γίνουν όλα σε μια θητεία, αλλά, αφού "λεφτά υπάρχουν", θα μπορούσαν να υπάρχουν σχέδια και διαδικασίες εν εξελίξει. 
Αρνητικά παραδείγματα είναι το συγκρότημα κτιρίων της Ναφθα το οποίο ρημάζει και μαραζώνει για μια τετραετία ακόμα και το εργοστάσιο Καχραμάνογλου στο κέντρο της πόλης, το οποίο 12 χρόνια παραμένει ανεκμετάλλευτο. Αξιοποιήθηκε μέρος του για την κεντρική αποθήκη και χώρος για περιστασιακές δράσεις πολιτισμού, δεν έγινε όμως το πολύκεντρο πολιτισμού, ούτε υπάρχει γνωστό κάποιο σχέδιο.
...

Παραπάνω έγινε μια προσπάθεια καταγραφής σημαντικών τομέων δημοτικού έργου. Επιλέχτηκαν τομείς για τους οποίους υπήρχε καλύτερη πληροφόρηση και δίνουν το στίγμα της παρουσίας της δημοτικής αρχής σε σχέση με θέματα που συζητήθηκαν, κατά πρώτο λόγο, στην προεκλογική περίοδο.
Η καταγραφή προγανώς έγινε βλέποντας από τη μια πλευρά του δρόμου. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες και ίσως καλύτερες.  Ένα είναι βέβαιο ..."δεν υπάρχει τίποτε τόσο καλό ή τόσο κακό, η σκέψη το κάνει έτσι". 

 
Κλείνοντας,
υπάρχουν και άλλοι τομείς, σημνατικοί, όπως  π.χ.  οι αθλητικοί χώροι,  η αναβάθμιση σχολικών κτιρίων, η πολιτιστική πολιτική, ενέργειες για απομάκρυνση των καζανιών,  οιπρωτοβουλίες για οικονομική ανάπτυξη και την ανεργία, τα έργα που υλοποιούνται με πόρους από προγράμματα ΕΣΠΑ,  ο προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα δημοτικά τέλη, τα έργα-πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση θεομηνιών,  οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις,  η συγκοινωνία, τα πεζοδρόμια, η πολιτική χρήσης του κολυμβητηρίου, οι γειτονιές κλπ.
όπου έχουν καταγραφεί επιτυχίες ή καθυστερήσεις  και ο καθένας τους τοποθετεί στις "καλές ή στις κακές στιγμές" του έργου της δημοτικής αρχής.
...ίσως μια άλλη φορά να γραφεί μια λέξη παραπάνω και γι΄αυτούς. Καλή χρονιά!