Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Σοβαρή υπαναχώρηση στην προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής των Λιπασμάτων

Και ενώ όλοι ζούσαμε στον πυρετό της επιτυχίας της παρέμβασης στην περιοχή των λιπασμάτων, σχεδόν μαγεμένοι,  και δημοτικοί σύμβουλοι, πυκνά συχνά, ανέβαζαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δρώμενα που γινόταν στην περιοχή, ...μερίδιο(!) στην επιτυχία έχουν όλοι(;),
και ενώ πολίτες και φορείς μάζευαν υπογραφές  για την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων που επιβαρύνουν το περιβάλλον, το υπουργείο περιβάλλοντος(;), εν μέσω θέρους, έστειλε μήνυμα σε όλους, και έδωσε και νέα άδεια, για εμπορία πετρελαιοειδών προϊόντων στην εταιρεία “Oil One SA” 
Μετά από αυτό, και δυστυχώς κατόπιν εορτής, εκδόθηκαν σκληρές ανακοινώσεις !

...
Κοινή Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη και Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου.

Η χορήγηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα τέλη Ιουλίου Άδειας “Εμπορίας Πετρελαιοειδών Προϊόντων κατ. A” στην εταιρεία “Oil One SA” σηματοδοτεί μια σοβαρή υπαναχώρηση στην προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής των Λιπασμάτων. Μιας περιοχής που επί δεκαετίες αθροίζει δεκάδες περιβαλλοντικά οχληρές χρήσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη λειτουργία της πόλης.

Η άδεια αφορά στην υφιστάμενη δεξαμενή Νο 14 που έχει χωρητικότητα 7.159.000 λίτρων πετρελαίου τύπου μαζούτ και βρίσκεται προς την πλευρά του κεντρικού οδικού της περιοχής. Η απόφαση επικαλείται την αρχική αδειοδότηση του 2015, όταν η περιοχή σε μία νύκτα είχε αποκτήσει «βιομηχανική χρήση» που έδινε τη δυνατότητα αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων τύπου μαζούτ και ντίζελ. 
Με τη νέα απόφαση δίνεται και η δυνατότητα άσκησης εμπορίας καυσίμων, προφανώς στο πλαίσιο των ευρύτερων ανακατατάξεων που συμβαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά μετά την πώληση του ΟΛΠ στην Coscο, μέρος των οποίων είναι και η αγορά καυσίμων εν γένει.
Η άδεια εμπορίας πετρελαιοειδών δημιουργεί πρόσθετους περιβαλλοντικούς κινδύνους από μια πιθανή διαρροή μαζούτ κατά τη διάρκεια φορτοεκφορτώσεων στα βυτία μεταφοράς και αθροίζεται στα πολλαπλά περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, μεταξύ των οποίων και οι έντονες και οχληρές οσμές.

Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί η Αυτοδιοίκηση, με συνοπτικές διαδικασίες, γεγονός που εύλογα δημιουργεί την αίσθηση του αιφνιδιασμού, των τετελεσμένων και ουσιαστικά νοθεύει τις ισχύουσες χρήσεις που ισχύουν μετά την τελευταία νομοθετική ρύθμιση.
Συμβαίνει σε μια περίοδο που ο Δήμος προσπαθεί με παρεμβάσεις του να αναβαθμίσει την περιοχή των «Λιπασμάτων», με ήπιες χρήσεις αναψυχή, πολιτισμού, αθλητισμού και λίγες βδομάδες μετά την ολοκλήρωση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής. 
Απαιτούμε ότι η απόφαση αυτή πρέπει άμεσα να ανακληθεί και παράλληλα να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απομάκρυνσης όλων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που η λειτουργία τους υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.