Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ιστορικός περίπατος στη Δραπετσώνα

Τη Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 10.30 το πρωί συναντιόμαστε στον παλιό σταθμό του ΟΣΕ απέναντι από τη πύλη Ε3 για να γνωρίσουμε τις γειτονιές της Δραπετσώνας.

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η Αντιπεριφέρεια Πειραιά στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά- Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης» οργανώνουν την Κυριακή 1 Οκτωβρίου ιστορικό περίπατο στη Δραπετσώνα. 

Με σημείο εκκίνησης το σταθμό του ΟΣΕ (απέναντι από τη πύλη Ε3) ξεκινάμε την περιήγησή μας στις γειτονιές της Δραπετσώνας. Περπατάμε πλάι στα παράγκες και τα παραπήγματα των προσφύγων, στα ερειπωμένα εργοστάσια και τις εργατικές πολυκατοικίες και συζητάμε για την ιστορία της πόλης και τις ιστορίες των κατοίκων της. 

Από την προσφυγογειτονιά του Μεσοπολέμου με τις μεγάλες απεργίες στις βιομηχανίες, τους αγώνες της κατοχής και την αντίσταση, στη μεταπολεμική προσπάθεια ανασυγκρότησης και το γκρέμισμα των παραπηγμάτων: η περιδιάβασή μας στις γειτονιές της Δραπετσώνας θα φωτίσει πλευρές της ιστορίας της και λεπτομέρειες της καθημερινότητας κατοίκων της περιοχής που μεγάλωσαν και έζησαν μέσα στις παράγκες, εργάστηκαν στα Λιπάσματα και τα Τσιμέντα, πολέμησαν στην Αντίσταση και εξορίστηκαν τη περίοδο της δικτατορίας. Οι «επικίνδυνοι πολίτες» της Δραπετσώνας θα μας ξεναγήσουν στις δικές τους γειτονιές.http://prosfigikospireas.blogspot.gr/

Πρόγραμμα:
10.30 π.μ. Σημείο εκκίνησης ο σιδηροδρομικός σταθμός του ΟΣΕ (πρώην ΣΕΚ) απέναντι από τη πύλη Ε3 (δέκα λεπτά με τα πόδια από τον ηλεκτρικό-υπάρχει και το λεωφορείο του ΟΛΠ μέσα από το λιμάνι)
Καλωσόρισμα.
Διασχίζουμε το γεφυράκι "των ρεμπέτηδων" και φτάνουμε στο συνοικισμό. 

Πρώτη στάση: Καστράκι-Ηετιώνεια Πύλη. Η Δραπετσώνα των αρχών του 20ου αιώνα, Η εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων και η λειτουργία των πρώτων εργοστασίων. 

Δεύτερη στάση: Βούρλα: τα πορνεία και οι φυλακές 
Οι ρεμπέτες, οι τεκέδες και τα πορνεία των Βούρλων πριν το 1940. Η φυλακή και η μεγάλη απόδραση των 27 κομμουνιστών κρατουμένων μετά τον Εμφύλιο. 

Τρίτη στάση: Δημαρχείο Δραπετσώνας
Στο κέντρο του προσφυγικού συνοικισμού: προσφυγική εγκατάσταση και αυθαίρετη αυτοστέγαση. Τα προβλήματα της καθημερινότητας και η μάχη της παράγκας. 

Τέταρτη Στάση: Γκρεμός, οδός Καζαντζάκη. Η Δραπετσώνα των εσωτερικών μεταναστών. 

Πέμπτη στάση: Αποθήκες Αγροτικής Τράπεζας. Πρόσφυγες και γηγενείς, εργάτες στις βιομηχανίες της περιοχής. Ο περίπατος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 13.00.