Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

6+2 περιβαλλοντικές παρεμβάσεις για την ευρύτερη περιοχή Πειραιά!



6+2 παρεμβάσεις αναδεικνύει η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας του Περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι «η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά δοκιμάζεται περιβαλλοντικά εδώ και δεκαετίες. Η έλλειψη ελεύθερων – κοινόχρηστων χώρων, η απουσία πρασίνου και ένα πλήθος από οχληρές χρήσεις καθ όλον το μήκος του παράλιου μετώπου διαμορφώνουν ένα τοπίο περιβαλλοντικής υποβάθμισης και σύνθετων προβλημάτων». «Δεν συνιστά υπερβολή ότι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά βιώνουν ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα, που υποβαθμίζει ποιοτικά την καθημερινή τους ζωή»., υπογράμμισε ο κ. Γαβρίλης. Και σημείωσε ότι μαζί με τους Δήμους της Α΄ & Β΄ Πειραιά αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε τα εξής:
 

1. Την απόδοση στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας και στους κατοίκους της πόλης του παραλιακού μετώπου της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης και των εκτάσεων των Λιπασμάτων για να αναπλαστούν και ν’ αξιοποιηθούν προς όφελος της ευρύτερης περιοχής. Ήδη, η Περιφέρεια Αττικής έχει δεσμεύσει κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση και παράλληλα δρομολογεί την διενέργεια Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την ανάπλαση της περιοχής.
2. Την ανάπλαση και λειτουργική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας με χρήματα, που θα διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής. Μετά από διαβουλεύσεις υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για να επιστραφεί ο χώρος για χρήση στο ΣΕΦ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπλασης περιλαμβάνεται η συντήρηση των υφισταμένων αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και η κατασκευή νέων προκειμένου ο χώρος να εξυγιανθεί και να αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους επισκέπτες ως ένας χώρος αναψυχής και αθλητισμού υπερτοπικής σημασίας.
 

3. Ανάπλαση και επίτευξη της λειτουργικότητας του υπάρχοντος περιβαλλοντικού πάρκου στην έκταση της «Χωράφας», στο Σχιστό.
4. Υλοποίηση των αναγκαίων έργων στη Ψυττάλεια και στον Ακροκέραμο ώστε να εκλείψει η όχληση από τη δυσοσμία, που ταλαιπωρεί ολόκληρη την περιοχή. Παράλληλα, συμφωνήθηκε σε αντίθεση με τις προϋπάρχουσες αποφάσεις να μην μεταφερθούν στην Ψυττάλεια λύματα από τη Βορειοανατοική Αττική αλλά να γίνει η διαχείρισή τους σε Τοπικά Κέντρα Επεξεργασίας.
5. Ανάπλαση της έκτασης του παλαιού νεκροταφείου της Νεάπολης σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.
6. Αποδέσμευση των 10 στρεμμάτων των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και διαμόρφωση σε χώρο αναψυχής. 


Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην πρόληψη και αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης αλλά και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις χρήσεις του λιμένα.
Σε αυτή την κατεύθυνση ξεκινήσαμε την διαδικασία για την έναρξη προγράμματος παρακολούθησης της θαλάσσιας ρύπανσης από τις εκβολές του Κηφισού έως το Πέραμα. Παράλληλα, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά.

Τέλος, η Περιφέρεια βρίσκεται σε προχωρημένη επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την διαχείριση των αστικών απορριμμάτων στη βάση της εγγύτητας και με έμφαση στην ανακύκλωση και στη διαχείριση τους στην πηγή. πηγή