Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: 4 μέρες και νύχτες ανοιχτό με δωρεάν είσοδο

Τo Kέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο ανοίγει τις πύλες του με το πρόγραμμα «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο», προκειμένου το κοινό να γνωρίσει τη νέα έδρα της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το πανέμορφο πάρκο, με ένα πανόραμα εκδηλώσεων, αλλά και ξεναγήσεις. 
Από την Πέμπτη, μέχρι και τις 04:00 ξημερώματα της Δευτέρας, το ΚΠΙΣΝ θα είναι ανοιχτό, με δωρεάν είσοδο, για να υποδεχτεί μεγάλους και μικρούς. 
Περισσότεροι από 400 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο δίνουν ραντεβού, συμπράττοντας σε μια μεγάλη γιορτή. 

Σήμερα, έμφαση δίνεται στον αθλητισμό, με παραδοσιακά παιχνίδια, στίβο για παιδιά, παραολυμπιακά παιχνίδια, ξιφασκία (18.00-21.30, Δυτικός δρόμος). 
Η Demy θα θα δώσει συναυλία (21.30, Ξέφωτο), ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ακολουθήσει συναυλία τζαζ με το ντουέτο Xylouris White. 
Η ομάδα David Dorfman Dance θα δώσει παράσταση με αθλητές κλασικού αθλητισμού και Special Olympics, ανιχνεύοντας κοινωνικούς και προσωπικούς ρόλους μέσω της τέχνης του χορού (20.30, Μεσογειακός Κήπος). 
Αλλά, εκεί είναι και ο Γκάρι Κασπάροφ, ο κορυφαίος σκακιστής για να αναμετρηθεί με τη νέα γενιά -15 πρωταθλητές και πρωταθλήτριες 10 έως 12 ετών (19.00, Λαβύρινθος). 
Αύριο, Παρασκευή ο άνθρωπος που σχεδίασε το κόσμημα του Φαλήρου, ο σπουδαίος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με το κοινό (18.30, ΕΛΣ, με δελτία προτεραιότητας). Το βράδυ, το πάρκο θα μεταμορφωθεί σε μια ανοιχτή μουσική παλέτα φιλοξενώντας την παραγωγή «Jazz & Colors», με 14 τζαζ ορχήστρες (20.00, Εσπλανάδα και Οχθες Καναλιού). 
Παράσταση street dance
θα δώσουν οι βραβευμένες ομάδες χορού του δρόμου Funky Habits και Waveomatics (20.30, Πίδακες Νερού). Ακόμα, στο Ξέφωτο (21.30), θα παρουσιαστεί το έργο «Water Passion after St. Matthew» του Tan Dun που γράφτηκε το 2000 για την 250ή επέτειο από τον θάνατο του Μπαχ. 
Συμμετέχουν οι: Stephen Bryant (μπάσος-βαρύτονος), Chiara Chizzoni (σοπράνο), Αlexandrina Boyanova (βιολί) κ.ά. 

Το Σάββατο αρχίζει με ξεναγήσεις στο Πάρκο και στα κτίρια της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. 
Το απόγευμα οργανώνεται συζήτηση με τις επιμελήτριες του καλλιτεχνικού προγράμματος του τετραημέρου, την πολυσχιδή, υπέροχη Λόρι Αντερσον και τη Λίμορ Τόμερ, γενική διευθύντρια Συναυλιών και Διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου Νέας Υόρκης (18.30, Φάρος). Η Λόρι Αντερσον θα παρουσιάσει και μια βιωματική περφόρμανς με αφετηρία το αντίθετο της βεβαιότητας: τη μόνιμη διερώτηση (21.30, Ξέφωτο). 
Υπάρχει και συνέχεια: Έργα Γιάννη Χρήστου στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής (18.30), η εμβληματική μινιμαλιστική σύνθεση «In C» του Τέρι Ρίλεϊ (20.00), Λαβύρινθος), αλλά και η συναυλία του ιδιαίτερου Ομάρ Σουλεϊμάν από τη Συρία (22.30, Ξέφωτο). Σ τον ίδιο χώρο θα προβληθεί τα μεσάνυχτα η βραβευμένη ταινία «Η καρδιά ενός σκύλου» της Λόρι Αντερσον. 
Η Κυριακή έχει ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αθλητικές δραστηριότητες, εργαστήρια. Συναυλίες θα δώσουν στο Ξέφωτο το The Secret Trio που ενώνει τους ρυθμούς των Βαλκανίων με τη ροκ με την τζαζ (19.30), ο Απόλλωνας Ρέτσος (21.30), η Ελευθερία Αρβανιτάκη (22.30). Επίσης, όπως είναι ήδη γνωστό, στις εκδηλώσεις εντάσσεται και έκθεση αφιερωμένη στον ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση (Υποδοχή Αγοράς). http://tvxs.gr/