Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Νομοθετική φόρμουλα για την παραχώρηση των Λιπασμάτων

Τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνει η παραχώρηση των 90 στρεμμάτων του παραθαλάσσιου μετώπου της περιοχής των πρώην Λιπασμάτων από τον ΟΛΠ στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, εξέτασαν χθες σε συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση του ΟΛΠ ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, και ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομική υπηρεσία του ΟΛΠ διατύπωσε την πρόταση να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Οικονομικών και Ναυτιλίας), με την οποία θα επιστρέφεται η συγκεκριμένη έκταση στο ελληνικό Δημόσιο και αυτό με τη σειρά του να την παραχωρήσει στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. 
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά ανέλαβε να διερευνήσει τη συγκεκριμένη πρόταση και στα τέλη της εβδομάδας να υπάρξει μια νέα συνάντηση με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, προκειμένου να αποφασίσουν την οδό που θα ακολουθήσουν. 
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2015 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή των Λιπασμάτων, εξήγγειλε ότι το παραθαλάσσιο μέτωπο (90 στρέμματα), το οποίο είχε στο μεταξύ εξαιρεθεί από το πακέτο πώλησης του ΟΛΠ, περνά στην αυτοδιοίκηση, ώστε να γίνει δημόσιος χώρος και όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα. 
«Η πόλη έχει την πλάτη της στη θάλασσα. Τώρα ξαφνικά ανοίγουμε και ένα παράθυρο», είχε αναφέρει τότε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι όλη αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε ως μια δέσμευση προεκλογική στην πλατεία Κύπρου στο Κερατσίνι στις 13 Σεπτεμβρίου. 
«Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει αγώνες δεκαετιών», δήλωνε αμέσως μετά ο δήμαρχος της περιοχής, Χρήστος Βρεττάκος. 
Να σημειωθεί ότι η απόδοση των 90 στρεμμάτων από τον ΟΛΠ στον δήμο είναι το τρίτο κατά σειρά βήμα το οποίο έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα. 
Το πρώτο σημειώθηκε όταν εξαιρέθηκε το παραθαλάσσιο μέτωπο από τη Σύμβαση Παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ και το δεύτερο, όταν συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο ειδική ρύθμιση, η οποία μειώνει τον συντελεστή δόμησης από 0,6 σε 0,15 στην περιοχή, ακυρώνοντας έτσι τις διατάξεις του νόμου 2014 (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ), που προέβλεπε για τον χώρο εγκατάσταση νέων βιομηχανικών χρήσεων.