Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

«Ραδιενέργεια στο Σχιστό»

ΘΕΜΑ: «Ραδιενέργεια στο Σχιστό»
 Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στη βουλή!

Εκτεθειμένα στο περιβάλλον βρίσκονται εδώ και ένα μήνα τα ραδιενεργά απόβλητα στην περιοχή Λακκώματα Σχιστού, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η πιο επικίνδυνη χωματερή της Ελλάδας.

Οι βροχές της τελευταίας περιόδου προξένησαν εκτεταμένες ζημιές στα έργα αποκατάστασης που συγκρατούσαν τη φωσφογύψο (ραδιενεργό λύμα) από το παλαιό εργοστάσιο λιπασμάτων Δραπετσώνας, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες των επικίνδυνων αποβλήτων να έχουν παρασυρθεί από τα νερά της βροχής στη θάλασσα και στον υδροφόρο ορίζοντα.
Επί 20 χρόνια, ο συγκεκριμένος χώρος των 150 στρεμμάτων (στην πλαγιά του όρους Αιγάλεω, ακριβώς πάνω από το Βιομηχανικό πάρκο Σχιστού) έχει συσσωρεύσει συνολικά 10 εκατομμύρια τόνους φωσφογύψου, καθώς από το 1979 έως και το 1999 δεχόταν όλα τα απόβλητα από την παραγωγή της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Δραπετσώνας.
Η ανύπαρκτη, τότε, νομοθεσία συντέλεσε σημαντικά στη μεγέθυνση του προβλήματος, αφού μέχρι και το 2001 στην Ελλάδα (και αντίχτοιχα το 1996 Κοινοτικά) δεν υπήρχε νομοθεσία που να ορίζει τον τρόπο εναπόθεσης ραδιενεργών λυμάτων στη φύση.

Από το 2003 έχουν γίνει έργα για την αποκατάσταση του χώρου και έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα συνολικά 3 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, παρά την επικινδυνότητα της «ραδιενεργής χωματερής» και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, που δαπανήθηκε από το κράτος, το έργο αποκατάστασης δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Μετά τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές, οι προστατευτικές μεμβράνες, που είχαν τοποθετηθεί πάνω από τα ραδιενεργά απόβλητα, έχουν ξηλωθεί και μάλιστα αρκετές από αυτές έχουν παρασυρθεί μέχρι τον δρόμο που οδηγεί στη χωματερή. Στον δρόμο, επίσης, έχουν καταλήξει και ποσότητες φωσφογύψου, οι οποίες επιπλέον έχουν αποκαλυφθεί και σε δεκάδες άλλα σημεία της περιοχής. Εάν οι εργασίες αποκατάστασης δεν προχωρήσουν άμεσα, τότε υπάρχει κίνδυνος τα ραδιενεργά λύματα να φθάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα και να προσεγγίσουν ακόμα και κατοικημένες περιοχές, γεγονός που θα αποτελέσει άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία.

Αναλύσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας είχαν διαπιστώσει τα προηγούμενα χρόνια ότι η ραδιενέργεια της περιοχής ξεπερνά τα προβλεπόμενα όρια ασφαλείας που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να περάσουν εκατοντάδες χρόνια για να περιοριστούν τα επίπεδα ραδιενέργειας.

Στην πρόταση της παράταξης «αττική γη» για την συζήτηση του θέματος στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη 2/4/2013 προκειμένου να αποφασισθεί άμεση παρέμβαση της περιφέρειας, πρόταση που έγινε δεκτή από όλες τις παρατάξεις, ο περιφερειάρχης κ. Σγουρός και η παράταξη της πλειοψηφίας αρνήθηκαν με την αιτιολογία ότι το θέμα είναι στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ το έργο αποκατάστασης της χωματερής δεδομένης και της επικινδυνότητας της, παρόλο που έχει δαπανηθεί ήδη ένα σημαντικό ποσό;
Σκοπεύει η πολιτεία να διενεργήσει τις απαραίτητες μετρήσεις για τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή και πότε;
Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής λειτουργία της «ραδιενεργής» χωματερής και να μην υπάρχει πια κίνδυνος διαρροής επικίνδυνων λυμάτων και κατ΄επέκταση απειλή για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία; Ο ερωτώντες Βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός, Νίκη Φούντα πηγή