Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Πότε θα γίνουν οι Δημοτικές Εκλογές;



Πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές! Φήμες και  δημοσιεύματα, τα οποία αυξάνονται τελευταία, θέλουν τις επόμενες δημοτικές  εκλογές να μην γίνονται τον Ιούνιο του 2014, όπως προβλέπει ο Καλλικράτης, αλλά το Νοέμβριο του 2014. Πολλά δημοσιεύμτα βλέπουν παράταση για 1,5 χρόνο και πάνε τις εκλογές το Νοέμβριο του 2015!
 Η αλήθεια είναι ότι και πολλοί στην κυβέρνηση καλοβλέπουν μια τέτοια εξέλιξη, γιατί ακόμα και το πιο ευνοϊκό εκλογικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές θα δημιουργήσει τριγμούς και νέα δεδομένα στο πολιτικό τοπίο. 
Στην προσπάθεια να δοθεί παράταση της θητείας πρωτοστατούν αιρετοί που ξαφνικά  θυμήθηκαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν το έργο τους όπως θα ήθελαν, δεν προλαβαίνουν, και προσπαθούν να πετύχουν με ψηφίσματα, παρεμβάσεις στο τύπο και επαφές  ...παράταση της θητείας τους! Στις εκλογές βέβαια συμμετείχαν γνωρίζοντας ότι η θητεία τους θα ήταν 3,5 χρόνια,  οι δημότες ψήφισαν για αυτή τη θητεία και ο προγραμματισμός τους, λέμε τώρα, θα ήταν για τα 3,5 χρόνια! 

Για να στηρίξουν το αίτημα τους λένε δυνατά ή χαμηλόφωνα ό,τι βάζει το μυαλό του ανθρώπου. Ισχυρίζονται ότι είναι καλύτερο να έχουν πλήρη θητεία, 5 ολόκληρα έτη, και ότι είναι λανθασμένη η ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών διοικήσεων στο μέσο της χρονιάς, γιατί οι νέες διοικήσεις είναι υποχρεωμένες να υλοποιούν προϋπολογισμούς και τεχνικά προγράμματα των προηγούμενων. Δεν ήξεραν δε ρώταγαν; Άραγε πόσοι εφαρμόζουν απολύτως, τα δικά τους τεχνικά προγράμματα και τους δικούς τους προϋπολογισμούς; 

Ακόμα, άλλο κορυφαίο επιχείρημα, επικαλούνται ως λόγο για παράταση της θητείας την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, το οποίο ολοκληρώνεται το 2015! Τι εννοεί ο ποιητής; Λένε πως από την 1η του επόμενου Ιανουαρίου πρέπει οι δήμοι και οι περιφέρειες να είναι πανέτοιμες για την προώθηση προς χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία σειράς έργων και δράσεων. Εάν όμως οι εκλογές γίνουν τον Ιούνιο του 2014, ακούγεται το απίστευτο: ουδείς πρόκειται να ασχοληθεί με το ΕΣΠΑ!  Γιατί; Θα ασχολούνται με ευγενές χόμπι του μαζέματος ψήφων;

Όμως ακούγονται και άλλα ευτράπελα, όπως ότι θα υποβαθμιστούν οι δημοτικές εκλογές, αν γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές και ότι η ταυτόχρονη διενέργεια των εκλογών με τις ευρωεκλογές αποδυναμώνει και υποβαθμίζει το χαρακτήρα και των δύο αναμετρήσεων... ότι η διεξαγωγή τους κάθε Ιούνιο ενθαρρύνει την αποχή, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θα προτιμήσουν τις παραλίες από την κάλπη ...ότι οι πολίτες καλούνται να ψηφίζουν σε τρεις κάλπες και θα μπερδευτούν.

 Όσο η πολιτεία, δεν παίρνει θέση και αφήνει το θέμα να σέρνεται θα συνεχίσουν να λένε. Οι άνθρωποι στην εξουσία θέλουν να μείνουν χωρίς να προσφύγουν στη λαϊκή ετυμηγορία, γιατί να μη το κάνουν, αν τους βγει τους βγήκε. Οι έρευνες δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό από τους νυν δημάρχους δεν θα ξανά εκλεγούν!

Και βέβαια στη χώρα "της φαιδράς πορτοκαλέας" όλα είναι πιθανά! Βεβαίως πρέπει να γίνει ένα, κατά κάποιο τρόπο, "μικρό πραξικόπημα", μιας και  το άρθρο 102 παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος αναφέρει ότι «οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Οι αρχές τους εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως ο νόμος ορίζει». Ο νόμος όμως 3852/2010 (Καλλικράτης) ορίζει ότι η διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου αρχίζει την 1.1.2011 και λήγει την 31.8.2014. Οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 έγιναν με βάση την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση. Το ερώτημα είναι θα επιλέξουν για μια ακόμα φορά να αποφασίσουν στενά κομματικά και θα συνεργήσουν στον βιασμό της λαϊκής εντολής με την έμμεση νομιμοποίηση των εκλεγμένων να διοικήσουν για 5 χρόνια ή θα εφαρμόσουν τον υπάρχοντα νόμο;