Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Παράλληλοι μονόδρομοι

Παράλληλοι μονόδρομοι
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή  των μελών της «Αναγέννησης» στην πρώτη μετεκλογική συνάντηση  της Δημοτικής Κίνησης που είχε συγκροτήσει ο Αλ. Χρυσός για τις εκλογές στο νέο ενοποιημένο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
Έγινε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ο Δήμαρχος Δραπετσώνας έκανε μια μακρά εισήγηση, όπου, αφού αναφέρθηκε στις δυσκολίες  και τα λάθη της προεκλογικής περιόδου, ανέλαβε το μερίδιο από τις ευθύνες  της ήττας που τον αναλογούν .
Μεταξύ των άλλων εισηγήσεων ξεχώρισαν οι παρεμβάσεις του Ζ.Ζούπη  και της Χ.Μυργιαλή, οι οποίοι αφού άσκησαν κριτική για επιμέρους θέματα που είχαν σχέση με τη στάση της κίνησης στην προεκλογική περίοδο, ζήτησαν μεταξύ των άλλων, ο μεν πρώτος επανίδρυση της Δημοτικής Κίνησης σε όλα τα επίπεδα  και η δεύτερη, συζήτηση για επανακαθορισμό των στόχων, του προσανατολισμού αλλά κυρίως του περιεχομένου της κίνησης.
Τελικά αποφασίστηκε και συγκροτήθηκε γραμματεία που θα αναλάβει την οργάνωση της κίνησης και το συντονισμό για ένα μεταβατικό στάδιο, με τη δέσμευση έγκαιρα να παρουσιάσει το οργανόγραμμα της κίνησης και το κείμενο αρχών που θα διέπουν τη λειτουργίας της .
Πάντως η αίσθηση είναι ότι από τη συνάντηση έλειψαν οι γενναίες πρωτοβουλίες για χάραξη νέας πορείας. Η όλη συζήτηση εξελίχτηκε σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων για το μέγεθος της ήττας μεταξύ στελεχών που υποστήριζαν ότι ήταν ένα κακό αποτέλεσμα  και στελεχών που εκτιμούσαν ότι η ήττα με ποσοστό πάνω των 14 μονάδων είναι  μια απολύτως καθαρή ήττα και έχει από μόνης της πολλές δυσκολίες για την επόμενη μέρα.
Η ουσία είναι ότι χάθηκε μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και η αίσθηση μας είναι ότι δεν υπήρξε διάθεση για ειλικρινή αποτίμηση.  Η απολυτότητα των απόψεων κυρίως πρώην δημοτικών συμβούλων  του Δήμου Δραπετσώνας, απέτρεψε να ακουστούν και άλλες φωνές που έχουν ειλικρινή  αγωνία για την επόμενη μέρα.  Επιπλέον δόθηκε η εντύπωση ότι ο σκληρός πυρήνας που  εκφράζει τη Δημοτική Κίνηση «Αναγέννηση» δεν έχει συνειδητοποιήσει επαρκώς ότι αποδοκιμάστηκε από το εκλογικό σώμα και θα πρέπει γενναιόδωρα να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να ευδοκιμήσουν οι ιδέες και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια νικηφόρα επόμενη τετραετία.
Η καλή διάθεση του επικεφαλής και οι υποσχέσεις ότι είμαστε έτοιμοι για αγώνα στο πεζοδρόμιο, θεωρούμε είναι στοιχεία που από μόνα  τους δεν επαρκούν για  αναστροφή του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος. Είναι επιβεβλημένη ανάγκη  η δημιουργία γόνιμου εδάφους για συσπείρωση του χώρου, ανοίγματος της κίνησης στην κοινωνία και τελικά δημιουργία  συνθηκών νίκης.
Οι παράλληλοι μονόδρομοι που καταγράφηκαν καθαρά στην αίθουσα, έδειξαν ότι το νέο ξεκίνημα έχει δυσκολίες . Δυστυχώς ή ευτυχώς για όλους οι τελευταίες εκλογές έδωσαν και ένα πολύ χρήσιμο μήνυμα για όλους τους μελλοντικούς διεκδικητές  του δημαρχιακού αξιώματος.  Δεν φτάνει να περιμένει κάποιος το όποιο χρίσμα, χρειάζεται μια συμπαγής-ενωμένη ομάδα η οποία θα ασχοληθεί, θα παρεμβαίνει στην κοινωνία, θα αναδεικνύει θέματα.
Αυτή η ομάδα θα πρέπει να έχει κάνει εγκαίρως γνωστό τον υποψήφιο δήμαρχο,  ο οποίος θα είναι αποδεκτός  μέσα από συλλογικές διαδικασίες, θα συσπειρώνει θα εμπνέει και θα οδηγήσει τελικά το συνδυασμό στις επόμενες εκλογές.