Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Τα αναγκαία βήματα για να φτάσουμε στην Ανάπλαση

 
Στον δημοτικό έλεγχο της Πέμπτης 21/1/2021 ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί είναι η πολεοδομική ανάπλαση της περιοχής των λιπασμάτων
Το θέμα θα το παρουσιάσει ο Γ. Τσιρίδης, ο οποίος έχει ασχοληθεί και γνωρίζει το θέμα πολύ καλά, μιας και ήταν αντιδήμαρχος Δραπετσώνας για πολλά χρόνια και έχει γράψει βιβλίο με τίτλο " Η δική μας ανάπλαση".
Την περίοδο 1993-2008 έγιναν πολλά από αυτά που περιγράφονται παρακάτω.  Δυστυχώς, τώρα πρέπει να επαναληφθούν. Τότε τα σχέδια έμειναν στο συρτάρι και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Τώρα όλα ξεκινούν σχεδόν από το μηδέν!
 Μακάρι οι δημοτικοί σύμβουλοι να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης και η νέα αρχή να έχει και καλό τέλος! Διαφορετικά,  η περιοχή μπορεί να μείνει και για τα επόμενα 20 χρόνια ένα άδειο κουφάρι ή, ακόμα χειρότερα, να σκεφτεί να την "αξιοποιήσει", μόνος του, κάποιος επενδυτής!
 

Η εισήγηση που θα παρουσιάσει ο Γ. Τσιρίδη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου!

ΘΕΜΑ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΕΩΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι,
Σε περιπτώσεις όπως η περιοχή των 640 στρεμμάτων της τέως βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου κι επειδή η περιοχή είναι ειδικού ενδιαφέροντος, ο νόμος προβλέπει να προχωράμε ως εξής:
α) Φτιάχνεται μια Προκαταρκτική Πρόταση από τον Φορέα (τον Δήμο) που εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο. Η πρόταση συμπληρώνεται με μελέτες εφικτότητας και βιωσιμότητας του έργου, υποχρεώσεις των ιδιοκτητών γης κτλ. και φυσικά περιλαμβάνει και τις απόψεις των ιδιοκτητών γης. Εγκρίνεται από τον Δήμο, πάει στο ΣΧΟΠ και τον Υπουργό και γίνεται ΦΕΚ.
β) Με βάση τα παραπάνω, φτιάχνεται "Πρόγραμμα Ανάπλασης" (άρθρο 9) με Φορέα Ανάπλασης τον Δήμο που κάνει όλες τις αναγκαίες μελέτες και κινήσεις για χρηματοδότηση έργων, προσέλκυση επενδυτών ή δημόσιων ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
γ) Μόλις γίνουν αυτά, τότε φτιάχνεται "Μελέτη Ανάπλασης" (άρθρο 10) που περιλαμβάνει όλες τις μελέτες, την Πολεοδομική, την Οικονομοτεχνική, μια ειδική Αρχιτεκτονική και τις κτιριακές μελέτες.
Έτσι γίνεται η Ανάπλαση. Όταν λέμε "ανάπλαση" δεν κάνουμε έναν ευφημισμό. Ανάπλαση είναι όρος πολεοδομικός και νομικός που καθορίζεται από άρθρα του νόμου 2508/97. Είναι το ισχυρό πολεοδομικό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε την μοίρα της πόλης μας.
Για την περιοχή της τέως βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου πρέπει να εφαρμοστούν τα παραπάνω. Πρέπει να χαρακτηριστεί "Περιοχή Ανάπλασης". Να σημειωθεί ότι αυτό είχε γίνει ήδη από το 1997 με την απόφαση του ΟΡΣΑ της 9ης Απριλίου 1997 με χαρακτηρισμό (τότε) της περιοχής ως "κέντρου πόλης". Πάντως από τότε είναι "Περιοχή Ανάπλασης" και όλες οι τροποποιήσεις του ΓΠΣ την χαρακτηρίζουν ως "μητροπολιτική περιοχή" και "περιοχή ανάπλασης". Πρέπει τώρα να επαναβεβαιώσουμε τον χαρακτηρισμό και να προχωρήσουμε.
 
Επομένως η πρόταση είναι η εξής: 
Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει:
Α.
Χαρακτηρίζεται ως «περιοχή ανάπλασης» με βάση το άρθρο 8 του νόμου 2508/97 η περιοχή των 640 στρεμμάτων της τέως βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας και Κερατσινίου με ιδιοκτήτες τον Δήμο, την ΕΤΕ, την Λαφάρτζ, την Όιλ Ουάν, τα ΕΛΠΕ και το ελληνικό δημόσιο.
Η περιοχή μπορεί να χαρακτηριστεί Περιοχή Ανάπλασης γιατί:
1) πρόκειται για περιοχή ειδικού ενδιαφέροντος που πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου, και
2) έχει ήδη χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως «περιοχή ανάπλασης» με την απόφαση της 9ης Απριλίου 1997 της Ε.Ε. του ΟΡΣΑ και ο χαρακτηρισμός ατόνησε μετά την ψήφιση του νόμου 4277 του 2014 οι σχετικές διατάξεις του οποίου αναιρέθηκαν με νόμο του 2015. Επομένως η περιοχή μπορεί να χαρακτηριστεί εκ νέου περιοχή ανάπλασης.
 
Β.
Ορίζεται ως Φορέας Ανάπλασης ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας με στόχους:
1) Την κατάρτιση Προκαταρκτικής Πρότασης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2508/97
2) Την κατάρτιση Προγράμματος Ανάπλασης με βάση το άρθρο 9 του νόμου 2508/97
3) Την κατάρτιση Πολεοδομικής Μελέτης Ανάπλασης με βάση το άρθρο 10 του νόμου 2508/97
 
Γ.
Σε όλα τα παραπάνω θα προχωρήσουμε με βάση τις παρακάτω βασικές αρχές:
Α) Με τον ισχύοντα σήμερα συντελεστή δόμησης 0.15
Β) Με τις ισχύουσες σήμερα χρήσεις γης πολιτισμό, αναψυχή, παιδεία, υγεία (με πράσινο και ενιαίο πάρκο 400 στρεμμάτων)
Γ) Με εισφορά σε γη 50% τουλάχιστον.
Δ) Με τον αποχαρακτηρισμό της παραλίας ώστε από λιμενική ζώνη να γίνει αιγιαλός.
21 Ιανουαρίου 2021
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, "Η Δική μας Πόλη, "Γιώργος Τσιρίδης