Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Συνεδρίαση με θέμα "Δημοτικός έλεγχος"


Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 (ώρα έναρξης: 18:00 και ώρα λήξης 22.00.), θα πραγματοποιηθεί η 2η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου με ένα και μοναδικό θέμα: "ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ".

Η συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων και τις απαντήσεις της δημοτικής αρχής ήταν αίτημα της αντιπολίτευσης για πολλούς μήνες και η δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε! Εύγε!

Το πλαίσιο των συνεδριάσεων αυτών δεν είναι γνωστό, ούτε πως σκέφτεται να το εφαρμόσει ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας. Όμως, μιας και η δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε στο αίτημα, καλό είναι να κάνει ξεκάθαρους και τους όρους της συνεδρίασης.
Θέματα που οφείλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι στην πρώτη συνεδρίαση να τα συναποφασίσουν και να τα κάνουν γνωστά στο ευρύ κοινό είναι:
 α. Η περιοδικότητα και υποχρεωτικότητα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τον έλεγχο των δημοτικών πράξεων μια φορά τον μήνα ή το δίμηνο. 
β. Η ατζέντα, το πλήθος και η διαδικασία για τις ερωτήσεις που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση. 
γ. Η δυνατότητα να καταθέτουν ερωτήσεις και δημοτικοί σύμβουλοι και όχι μόνο οι δημοτικές παρατάξεις.
δ. Επιπλέον, ίσως πρέπει να εξεταστεί κάποια διαδικασία, ώστε  σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να υπάρχει δημόσια υποβολή γραπτών ερωτήσεων από τους δημότες και οι ερωτήσεις τους να αποτελούν ενότητα της συνεδρίασης του δημοτικού ελέγχου! 
Σε κάθε περίπτωση, μιας και πάρθηκε η απόφαση να αφιερώνεται χρόνος για δημοτικό έλεγχο ας γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για να μην φυλλοροήσει! Άλλωστε, ο δημοτικός έλεγχος είναι κίνηση διεύρυνσης της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας και μια ιδιαίτερα χρήσιμη διαδικασία για τη διοίκηση. Οι πολίτες πληροφορούνται από πρώτο χέρι θέματα που αφορούν τη λειτουργία του δήμου και συμμετέχουν ! Η διοίκηση παίρνει ανατροφοδότηση από την κοινωνία και επανασχεδιάζει τις πολιτικές της. Απλά πράγματα δηλαδή!
 
Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί από το κανάλι του δήμου στο youtube εδώ
...


Δύο δημοτικές κινήσεις, ενόψει της συνεδρίασης έχουν τοποθετηθεί και έχουν γνωστοποιήσει τις ερωτήσεις που θα καταθέσουν στην συνεδρίαση:
 

Η ανακοίνωση του Γ. Τσιρίδη, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Η δική μας πόλη":


Από τον πρόεδρο του ΔΣ ενημερωθήκαμε ότι την Πέμπτη 21/1 θα γίνει συνεδρίαση για τον δημοτικό έλεγχο. Θυμίζω ότι ήταν αίτημα της παράταξης "Η δική μας Πόλη" από την πρώτη σύγκλιση των συνδυασμών αμέσως μετά τις εκλογές. 
Δεν ήταν εύκολο να γίνει κατανοητό καθώς υπήρχε η διαδικασία των προ ημερήσιας διάταξης συζητήσεων που κάλυπτε πάντα θέματα επικαιρότητας. Εδώ όμως πρόκειται για κάτι άλλο, για συνεδρίαση όπου η αντιπολίτευση μπορεί να εισηγείται θέματα. Φυσικά δεν θα λειτουργήσει από την πρώτη στιγμή όπως πρέπει, θα υπάρξουν κερά και αμηχανίες, όμως μπαίνουμε στη διαδικασία κι αυτό είναι θετικό. Επιτέλους ικανοποιείται ένα βασικό μας αίτημα μετά από 1,5 χρόνο αναμονής.

Υπενθυμίζω τα θέματα που έχουμε θέσει εμείς για δημοτικό έλεγχο:
  • Πολεοδομική μελέτη ανάπλασης της περιοχής της (τέως που έγινε νυν) βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας Κερατσινίου.
  • Ανάγκη ανάθεσης ή κατάρτισης μελετών για τα εξής:2α) Αξιοποίηση δυνατοτήτων για περιβαλλοντική, πολεοδομική και οικονομική ανασυγκρότηση της παραλιακής ζώνης του Κερατσινίου από ΕΥΔΑΠ μέχρι το Ικόνιο 2β) Μελέτη δημιουργίας ενιαίου πάρκου Σχιστού 2γ) Μελέτη συγκοινωνιακή-κυκλοφοριακή κέντρου πόλης με προτάσεις για πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις και απαλλοτριώσεις.
  • Αθλητική πολιτική του δήμου μας σε σχέση με τα δημοτικά γήπεδα και τα δημοτικά γυμναστήρια.
  • Ζητάμε επίσης να συζητηθούν και να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν τις πολυκατοικίες Αγίου Διονυσίου, τη ΝΑΦΘΑ, την ΔΕΗ, τον Κοκκινόβραχο, για τα οποία απλά θέτουμε τους τίτλους.
  • Συμπληρώσαμε στη συνέχεια με νεώτερη επιστολή μας και το θέμα του Αφροδίσιου. 

...
 
Η ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης "αλλάζουμε" με επικεφαλής τον Π. Καμά:

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ : ΘΕΜΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΕΚ Α.Ε.
Μία πρωτοποριακή διαδικασία (ήταν ιδέα του Γιώργου Τσιρίδη). έχει ανοίξει στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας. Η διαδικασία του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ. Δηλαδή η διαδικασία που θέτει θέματα και εισηγείται η αντιπολίτευση. Προφανώς και τεχνικά θα εξετάσουμε πώς θα υλοποιηθεί .
Εμείς μέχρι σήμερα είχαμε προτείνει δύο θέματα για τη Διαδικασία αυτή. 
Την ανάπτυξη του Πρασίνου στην πόλη, 
και το θέμα της οδού Ελλησπόντου.
 
Σήμερα απέστειλα προς τον Πρόεδρο το θέμα της Περιουσίας του ΚΕΚ. Είναι σε όλους γνωστού, η ρητορική του κυρίου Βρεττάκου, κατά τη ιδιωτικοποίησης της Περιουσίας του Δήμου. Με το πρόσχημα μίας ιδεολογική καθαρότητας, καταγγελόμαστε όσοι θέτουμε το ζήτημα της αξιοποίησης των ακινήτων του Δήμου, περίπου ως Δεξιοί.
Την ίδια όμως ώρα, μεγάλα ακίνητα της πόλης σε χώρους προνομιακούς, λειτουργούν ως καφετέριες, με μισθώσεις που διαχειρίζεται το ΚΕΚ. Δεν το ξεκίνησε βέβαια, ο σημερινός Δήμαρχος, και ούτε μπορεί να καταγγείλει ενεργές συμβάσεις.
Εμείς όμως θέλουμε να μάθουμε. Ποιες συμβάσεις λήγουν τα επόμενα χρόνια. Αν είναι Δήμαρχος, τι σκοπό έχει; Θα τις ανανεώσει, θα κάνει νέες μισθώσεις, ή θα αναλάβει να αξιοποιεί τη Δημοτική Περιουσία ο ίδιος ο Δήμος όπως κάνει ήδη με την έκταση των Λιπασμάτων;
Η απάντηση στο ερώτημα, είναι για να κριθεί ο καθένας για τη συνέπειά του. Για το αν μπαίνουν ιδιώτες ή όχι σε χώρους, και το αν συνεργάζεται ή όχι με αυτούς. #ΠαντελήςΚαμάς