Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Σχετικά με την αξιοποίηση των Λιπασμάτων...(δημόσιος διαλόγος)

Μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη βουλή για την ίδρυση "Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας" στην περιοχή των λιπασμάτων, ακολούθησε σιωπή και αμηχανία των φορέων της πόλης! Περίμεναν κάτι περισσότερο, κάποια πιο συγκεκριμένη πληροφορία, για να τοποθετηθούν.
Εξαίρεση αποτέλεσε η επιστολή προς τον Δήμαρχο του προέδρου του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιά (εδώ), μεμονωμένοι σχολιασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τοποθέτηση του Γ. Τσιρίδη, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "η δική μας πόλη" στο νέο δημοτικό συμβούλιο (εδώ).  
Συγκροτημένη άποψη και θέση από δημοτικές κινήσεις και δημοτικό συμβούλιο  δεν υπήρξε! Προφανώς αιτία είναι ο ελληνικός Αύγουστος. 

Ούτε από την πλευρά της δημοτικής αρχής υπήρξε ανακοίνωση για το θέμα. Ακούστηκε βέβαια,  ότι είναι πολύ σημαντική η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την αξιοποίηση του χώρου των Λιπασμάτων. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Υπάρχουν ερωτήματα και οι δημότες καλό είναι να ενημερωθούν!
Γνώριζε η δημοτική αρχή τις προθέσεις της κυβέρνησης; Είχε γίνει κάποια προ-συζήτηση για το θέμα;  Γνωρίζει κάτι για το πλαίσιο και τους χρηματοδότες του σχεδίου; Συμφωνεί με τη βοήθεια όπως την προσδιορίζει στο κείμενο του το Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο;  Τελικά, συμφωνεί με την ιδέα, το πλαίσιο που προτείνεται, γενικώς  ή με ποιους όρους;  

Το κείμενο των Χρ.Λαμπρίδη - Σ.Διδυμιώτη, δημοτικών συμβούλων του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας που δημοσιεύτηκε στο μέσον του Αυγούστου, βάζει στο τραπέζι την ιδέα για  οργάνωση δημοσίου διαλόγου και ουσιαστικά ξεκινάει τον διάλογο για το σημαντικό θέμα. 
Οι φορείς, η δημοτική αρχή, το δημοτικό συμβούλιο, οι δημοτικές παρατάξεις, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οφείλουν και πρέπει να πάρουν θέση.
Η περιοχή μας, η μοναδική ελεύθερη περιοχή  στον ευρύτερη Πειραιά έχει την ευκαιρία της. Ποτέ άλλοτε δεν συζητήθηκε τόσο πολύ. Την επισκέφτηκαν ο νυν και πρώην πρωθυπουργός, με το φεστιβάλ στη θάλασσα έχει γίνει γνωστή παντού. Ξαφνικά, όλοι, ανακάλυψαν την ομορφιά της. 

Βέβαια, την πρωτοβουλία των κινήσεων, για την οργάνωση του διαλόγου, την έχει δικαιωματικά η δημοτική αρχή. Δεν πρέπει να αφήσει, ενόψει και της νέας θητείας που ξεκινάει την 1η του Σεπτέμβρη, ούτε μία μέρα να πάει χαμένη! "Αύριο", και όχι χθες, όπως αρέσει να λένε οι ένοικοι του β΄όροφου του δημαρχιακού μεγάρου για να δείξουν την αναγκαιότητα ενός θέματος, οφείλουν να δημοσιεύσουν πρόταση εισήγηση για την αξιοποίηση της περιοχής και να ζητήσουν από όλους να πάρουν την ευθύνη τους! Απλά και ξεκάθαρα...

...
  Σχετικά με την αξιοποίηση των Λιπασμάτων και τις δηλώσεις Μητσοτάκη
των Χρ.Λαμπρίδη - Σ.Διδυμιώτη

Αναγκαία η ύπαρξη αποσαφηνίσεων και η οργάνωση δημόσιου διαλόγου για την αξιοποίηση της έκτασης των 204 στρεμμάτων της περιοχής των Λιπασμάτων

Η αξιοποίηση της παραχωρημένης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκτασης του παραλιακού μετώπου των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα ως τόπου πολιτισμού και αναψυχής από την Περιφέρεια και τη Δημοτική Αρχή, αγκαλιάστηκε όχι μόνο από την τοπική κοινωνία αλλά και από τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και του Λεκανοπεδίου. Οι πολίτες με τη στάση τους επιβράβευσαν τον τρόπο αξιοποίησης της περιοχής έναντι άλλων (πχ βιομηχανικές χρήσεις, πίστα φόρμουλα ένα κλπ) που είχαν προταθεί ή και επιχειρηθεί να επιβληθούν.

Η επιβράβευση αυτή της κοινωνίας στις επιλογές της κυβέρνησης, της περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης δημιουργεί ισχυρά δεδομένα και για τον τρόπο αξιοποίησης και της υπόλοιπης έκτασης της περιοχής των Λιπασμάτων.

Ας θεωρήσουμε λοιπόν ότι η μέχρι σήμερα χρήση του παραλιακού μετώπου διαμορφώνει το πλαίσιο για την αξιοποίηση και της υπόλοιπης έκτασης της περιοχής, οι όποιες πρωτοβουλίες αφορούν για αυτή την έκταση δεν μπορούν να απέχουν σημαντικά από αυτό το πλαίσιο.

Η πρόσφατη εξαγγελία από τον πρωθυπουργό στη Βουλή για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και κέντρου καινοτομίας δείχνει κατ΄ αρχήν ότι το κυβερνών κόμμα απομακρύνεται από τη θέση της κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου και αντίστοιχα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων όπως προέβλεπε ο νόμος Μανιάτη, πιθανότατα γιατί αξιολογήθηκε (και) το πολιτικό αντίκτυπο της επιτυχημένης αξιοποίησης της περιοχής.
Ωστόσο, προκειμένου κάποιος να τοποθετηθεί με τεκμηριωμένα απέναντι σε αυτή την εξαγγελία πρέπει να αξιολογήσει το πραγματικό της περιεχόμενο, αναζητώντας την ουσία μακριά από σκοπιμότητες.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα ακόλουθα: «Έργο τέταρτο: Ένα έργο στο οποίο -θέλω να είμαι δίκαιος- έχει αναφερθεί και ο πρώην Πρωθυπουργός. Στο Κερατσίνι, και σε συνεργασία με τον δήμο, τα 204 στρέμματα στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας μετατρέπονται σε Μητροπολιτικό πάρκο με αθλητικές αλλά και καλλιτεχνικές δράσεις. Στο ίδιο σημείο, όμως, ιδρύεται και ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού. Στον χώρο των παλαιών Λιπασμάτων, λοιπόν, ανθίζουν πλέον ο πολιτισμός, αλλά και η τεχνολογική πρόοδος.»
Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού δημιουργεί ερωτηματικά τα οποία πρέπει να απαντηθούν προκειμένου να αξιολογήσει η δημοτική αρχή, το δημοτικό συμβούλιο, οι φορείς της πόλης και οι πολίτες με τρόπο αξιόπιστο και τεκμηριωμένο την πρωθυπουργική εξαγγελία.

Ειδικότερα:
1. Ποια θα είναι η συμβολή της κυβέρνησης στη μετατροπή της έκτασης των 204 στρεμμάτων που ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα σε Μητροπολιτικό Πάρκο, αφού είναι γνωστό ότι ήδη η Περιφέρεια Αττικής έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση τους;

2. Θα συνεργαστεί η κυβέρνηση με την θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στηρίζοντας την προσφυγή που έχει εκείνη καταθέσει κατά της Απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, προκειμένου να υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα;

3. Τι θα περιλαμβάνει το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας και ποιος θα είναι ο τρόπος εμπλοκής των μεγάλων επιχειρήσεων του εξωτερικού;

4. Θα προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου Σκουρλέτη που απέκλειε τις βιομηχανικές χρήσεις στην περιοχή και περιόριζε το συντελεστή δόμησης;

Νέα ερωτήματα στην εξαγγελία του πρωθυπουργού ήρθε να προσθέσει η επιστολή του προέδρου του ΕΒΕΠ κ. Κορκίδη προς τον Δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας με την οποία δηλώνεται, σύμφωνα με την επιστολή το «έμπρακτο ενδιαφέρον του ΕΒΕΠ για το «διεθνές κέντρο καινοτομίας στο μητροπολιτικό πάρκο Δραπετσώνας».
 Στην επιστολή του προέδρου του ΕΒΕΠ υπάρχει αναφορά σε «Master Plan του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας που δημοσιεύτηκε». Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι, «σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν τα 204 από τα 640 στρέμματα της περιοχής των παλαιών Λιπασμάτων, σε κέντρο καινοτομίας και τεχνολογικής προόδου καθώς και στεγασμένης αγοράς τροφίμων, σε συνδυασμό βεβαίως με χώρους στάθμευσης, αθλητισμού, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και πρασίνου», όπως επίσης και σε φορέα για τη «δημιουργία και λειτουργία» του Πάρκου Δραπετσώνας..

Αυτό που είναι μέχρι σήμερα γνωστό ως δεδομένο στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και στους πολίτες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας είναι τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε για την αξιοποίηση της συνολικής έκτασης. Οι υπόλοιπες ιδέες που κατατίθενται μπορούν να εκληφθούν ως προτάσεις που διατυπώνονται στα πλαίσια ενός άτυπου διαλόγου που ξεκίνησε, για μια έκταση που μπορεί να μετατραπεί σε πάρκο υπερτοπικού χαρακτήρα. Εκτός αν αυτές οι προτάσεις είναι κάπου αλλού καταγεγραμμένες με επίσημο τρόπο…

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια αξιόπιστη αξιολόγηση των εξαγγελιών Μητσοτάκη και επειδή έχει ξεκινήσει ένας άτυπος διάλογος για ένα θέμα το οποίο είναι σοβαρό καθώς οι όποιες επιλογές γίνουν δεν θα είναι αναστρέψιμες για τα επόμενα πολλά χρόνια, ο διάλογος αυτός απαιτεί:

α) από την κυβέρνηση να «ανοίξει τα χαρτιά της» και να καταθέσει τα βήματα στα οποία σκοπεύει να προχωρήσει προκειμένου η εξαγγελία του πρωθυπουργού να έχει πραγματικό περιεχόμενο προχωρώντας σε αποσαφηνίσεις στα τέσσερα ερωτήματα που διατυπώνονται ανωτέρω.

β) από τη Δημοτική Αρχή να αναληφθεί πρωτοβουλία, αφού ληφθούν άμεσα οι αποσαφηνίσεις από την κυβέρνηση, να συγκεντρωθούν και να κατατεθούν όλες οι προτάσεις και τα σχέδια που υπάρχουν και να οργανωθεί ο διάλογος με το δημοτικό συμβούλιο και κυρίως με τους φορείς της πόλης

Ένας διάλογος ο οποίος δεν μπορεί να γίνει κατά τη γνώμη μας χωρίς πλαίσιο. Όπως ήδη αναφέραμε, το πλαίσιο ως προς τις χρήσεις της περιοχής το έχει ήδη επιβάλλει ο λαός της πόλης και της ευρύτερης περιοχής που επισκέπτεται καθημερινά το παραλιακό μέτωπο κατά χιλιάδες για περίπατο, αναψυχή, πολιτισμό. Επίσης, οι περιορισμοί ως προς τη δόμηση και τις χρήσεις γης οι οποίοι ορίζονται στο νόμο Σκουρλέτη θα πρέπει να τηρηθούν και να μην υπάρξουν αλλαγές που θα επιβαρύνουν την περιοχή. Η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η πραγματοποίηση των αναγκαίων μελετών είναι επίσης ένα δεδομένο το οποίο σχετίζεται όχι με μια τυπική διαδικασία αλλά με την ποιότητα ζωής στην πόλη. Γι΄ αυτό και δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση η οποία στο όνομα της επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης των έργων να καταστρατηγεί το υφιστάμενο πλαίσιο.

Δύο τελευταίες αναφορές ως υστερόγραφα, γιατί αυτά που διατυπώνονται δημόσια πρέπει να είναι και αξιόπιστα:

α) Υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι « ο Τσίπρας προχώρησε στην παραχώρηση έκτασης 92 στρεμμάτων στον δήμο και ο Μητσοτάκης εξήγγειλε την αξιοποίηση όλης της έκτασης». Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «αφαίρεσαν» από τον ΟΛΠ και απέδωσαν με νόμο στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας το παραλιακό μέτωπο της περιοχής των Λιπασμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την αξιοποίηση (και όχι την απόδοση στο Δήμο) των 204 στρεμμάτων που ανήκουν σε μια ιδιωτική τράπεζα και έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης από την Περιφέρεια, σε μια συνολική έκταση της περιοχής των Λιπασμάτων που είναι 640 στρέμματα.

β) Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής πολλοί εμφανίστηκαν να ανησυχούν για την ύπαρξη ραδιενέργειας στην υπό απαλλοτρίωση έκταση. Δεν πρέπει ασφαλώς να κάνουμε δίκη προθέσεων γι΄ αυτή τους τη στάση και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα αλλά τυχόν πανηγυρισμοί για την εξαγγελία Μητσοτάκη, που αφορά την ίδια ακριβώς έκταση, δεν μπορεί παρά να μας κάνουν επιφυλακτικούς ως προς την αξιοπιστία των λόγων τους.


*Οι Σώζων Διδυμιώτης και Χρήστος Λαμπρίδης είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κερατσινίου - Δραπετσώνας