Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Προσφυγικό: Τελικά δεν έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Με μια νέα δήλωσή του ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος μας πληροφόρησε ότι πίσω από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών βρίσκονται γεωπολιτικοί λόγοι!

Συγκεκριμένα μιλώντας στο Σκάι, ο κ. Κουμουτσάκο, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, ανέφερε πως οι λόγοι για την έξαρση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, δηλαδή προς την Ευρώπη «δεν περιορίζονται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Έχουν σαφή γεωπολιτικά χαρακτηριστικά». Αρκεί να παρατηρήσει κανείς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, για να αντιληφθεί τα παραπάνω, σημείωσε και πρόσθεσε: «σε όλες τις διεθνείς επαφές και συναντήσεις μου, έχω τονίσει ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι κοινή πρόκληση που απαιτεί κοινές προσπάθειες και κοινές λύσεις. Η αντιμετώπισή της ξεπερνά τις δυνατότητες της Ελλάδας, όπως άλλωστε και της κάθε χώρας ξεχωριστά».

Ξαφνικά, λοιπόν, στον πιο επίσημο τόνο ο αρμόδιος Υπουργός κατέρριψε όλη την εθνικολαϊκίστικη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας ότι για τις μεταναστευτικές ροές και την κρίση υπεύθυνη ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τους προσκαλούσε να έρθουν, οι «αλληλέγγυοι που τους καλομεταχειρίζονταν», οι ΜΚΟ και η «αδιαφανής διαχείριση των κονδυλίων».

Ήταν ισχυρισμοί που χάιδευαν τα αυτιά ρατσιστών και ακροδεξιών, στους οποίους προσέβλεπε εκλογικά η ΝΔ. Μόλις όμως κλήθηκε να κυβερνήσει η ΝΔ αντιστρέφει τα πάντα και ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη εμφατικά με το Μακεδονικό, την οικονομία και τους περισσότερους τομείς. Η στροφή ήταν αναμενόμενη, γιατί διαφορετικά η ΝΔ δεν θα μπορεί να κυβερνήσει αντιπολιτευόμενη τον εαυτό της και όσα ψευδή ισχυρίστηκε ως αντιπολίτευση.

Παρά τις λαϊκίστικες εξαγγελίες Βρούτση με την κατάργηση της απόδοσης ΑΜΚΑ σε μετανάστες, τις επικίνδυνες αναφορές Κικίλια περί άρνησης πρόσβασης στη Δημόσια Υγεία για τους αλλοδαπούς ή τις πρωτοφανείς διαπιστώσεις Χρυσοχοΐδη ότι τα πάντα στους καταυλισμούς της Λέσβου κυλούν σχεδόν ειδυλλιακά, είναι τελικά η ίδια η πραγματικότητα που διαψεύδει τη ΝΔ. Η αύξηση των ροών είναι σε οριακό επίπεδο, όπως και οι συνθήκες στους καταυλισμούς πρώτης γραμμής, ενώ έρχονται πολύ δυσκολότερες μέρες. Το αλαλούμ με την απόδοση ΦΠΑ στους μετανάστες και η κατάρρευση του συστήματος στις Εφορίες, δείχνει ότι σύντομα η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη.

Μάλιστα, την ίδια ώρα ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας κατά την επίσημη επίσκεψή του στον Πρόεδρο Μακρόν, από τα Ηλύσια Πεδία, ανέφερε ότι απαιτείται «αλληλεγγύη»και μια κοινή διαχείριση της ΕΕ στο μεταναστευτικό για την δίκαιη κατανομή των βαρών και την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ χωρίς να επιβαρύνονται μονομερώς οι χώρες που υποδέχονται τις προσφυγικές ροές. Ηταν σαν να μιλούσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανέδειξε το προσφυγικό ως ευρωπαϊκό ζήτημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κουνούσε απλώς τα χείλη του.
 Γιατί ενώ πριν λιγο καιρό η ΝΔ κουνούσε το δάχτυλο,σήμερα ακολουθεί την πολιτική, τις θέσεις αλλά ακόμη και τις ίδιες δηλώσεις με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό.

Τα Fake News δεν μπορούν να καλύψουν τα πάντα. Καλωσήρθε στην πραγματικότητα.πηγή