Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Ερώτηση στη Βουλή για την έντονη δυσοσμία στις περιοχές Κερατσινίου-Δραπετσώνας-Πειραιά.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την έντονη δυσοσμία στις περιοχές Κερατσινίου-Δραπετσώνας-Πειραιά κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.   
 Το κείμενο, που υπογράφουν οι βουλευτές Διαμάντω Μανωλάκου, Χρήστος Κατσώτης και Θανάσης Παφίλης, έχει ως εξής:
 Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση στη Δραπετσώνα είναι αφόρητη. Η δυσοσμία είναι τόσο έντονη σε διάρκεια και ένταση, που οι κάτοικοι - ιδιαίτερα στην περιοχή κοντά στον χώρο των πρώην Λιπασμάτων και στις εγκαταστάσεις της OIL ONE - κυριολεκτικά δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα των σπιτιών τους. Παρ’ όλα αυτά οι βιομηχανίες και κυρίως η OIL ONE, που από πολλούς ενοχοποιείται, συνεχίζει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά της προκαλώντας προβλήματα στο λαό της περιοχής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Τουλάχιστον τα 3 τελευταία χρόνια όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η κατάσταση στην περιοχή γίνεται ανυπόφορη από τη δυσοσμία, χωρίς να είναι γνωστό τι επιπτώσεις έχει στη δημόσια υγεία. Το 2018 που οι ζέστες ξεκίνησαν νωρίτερα έκλεισαν ακόμα και τα σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή με απόφαση του Δήμου, καθώς είχαμε μέχρι και λιποθυμικά επεισόδια μαθητών.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, έχει καταθέσει ερώτηση για το ίδιο ακριβώς πρόβλημα το Μάη του 2018 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Δεν δόθηκε ουσιαστική απάντηση για την αιτία αυτής της δυσοσμίας.
 Η απάντηση που πήρε, ότι οι ελεγκτές περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Νότιου Ελλάδος του Υπουργείου μεταβήκανε και διαπίστωσαν τις οσμές, αλλά χωρίς να μπορούν να βρουν από πού προέρχονται, αλλά και τα μέτρα που πάρθηκαν - μετρήσεις των οσμών - δεν λύνουν, ούτε καν ακουμπάνε στο ελάχιστο τη λύση του προβλήματος. 
Ταυτόχρονα τα οσμόμετρα δεν έδιωξαν τις αφόρητες δυσοσμίες, που πολλοί υποστηρίζουν πως προέρχονται από την OIL ONE, ειδικά μετά τις εγκαταστάσεις και για πετρελαιοειδή.
Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι οι λαϊκές ανάγκες των κατοίκων του Κερατσινίου – Δραπετσώνας, αλλά και των γύρω δήμων και η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι ασυμβίβαστα, δεν συναντιούνται πουθενά. 


Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα παρθούν ώστε:  
  •  Να σταματήσει επιτέλους αυτή η δυσοσμία, που ταλαιπωρεί τόσο πολύ τους κατοίκους της περιοχής. 
  •  Να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους μακριά από κατοικημένες περιοχές και να αποδοθεί το σύνολο των 640 στρ. στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης χωρίς αποζημίωση.