Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Γ. Καλαμαράς: "απαλλοτρίωση όλου του χώρου στα Λιπάσματα, απομάκρυνση των καζανιών"

  Την περασμένη Τετάρτη στο δημοτικό θέατρο Α. Σαμαράκης παρουσιάστηκε ο υποψήφιος δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιώργος Καλαμαράς.
Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά, και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ. Οι ομιλίες ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής για την επιδρομή που δέχονται τα εργατικά λαϊκά στρώματα στην πόλη.  Ιδιαίτερα για τα τοπικά θέματα είπε:
«Η έκταση αφορά 640 στρέμματα, από τα οποία 82 παραχωρήθηκαν στον δήμο και τα υπόλοιπα 560 ανήκουν σήμερα σε 8 ιδιώτες με κύριο εξ αυτών την εθνική τράπεζα που κατέχει τα 240.
 Οταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε, έτρεξε άρον άρον να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το Πέραμα. Την ώρα λοιπόν που το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, από τα μεγαλύτερα σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη, πουλιόταν στο κινεζικό μονοπώλιο της cosco, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να "χρυσώσει το χάπι" στο λαό παραχώρησε στο δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας 82 στρέμματα. Για να έχουμε καθαρό, παραχωρήθηκε το 12,8% μόλις, της συνολικής έκτασης. Μια λωρίδα γης περιφερειακά του χώρου από το λιμάνι έως τα καζάνια του Μελισανίδη.  
Παραχωρήθηκε δηλαδή το «πεζοδρόμιο» μιας έκτασης, την στιγμή που το masterplan της cosco βρίσκεται σε εξέλιξη για την αξιοποίηση του συνόλου του λιμανιού.
Φαίνεται ξεκάθαρα, ότι η υπόλοιπη έκταση της περιοχής, το κύριο "φιλέτο", είναι προς αξιοποίηση, όχι προφανώς για τα συμφέροντα του λαού αλλά για να αναπτυχθεί εκεί είτε ένα ναυτιλιακό cluster, είτε ξενοδοχεία είτε και γω δεν ξέρω τι άλλο, σε αντίθεση με τις ανάγκες μας. 
Σ 'αυτούς τους σχεδιασμούς τα γηπεδάκια, ο συναυλιακός χώρος, η παιδική χαρά που είναι ελαφριές κατασκευές και σήμερα είναι αύριο δεν είναι, εξυπηρετούν μια χαρά τον σχεδιασμό τους για την επόμενη μέρα. 
Δηλαδή από την στιγμή που δεν μπαίνει ζήτημα διεκδίκησης για απαλλοτρίωση του συνόλου του χώρου και απόδοσής του στο λαό, καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι εκεί, πάρα πολύ εύκολα τα επόμενα χρόνια ακόμα και αυτά που σήμερα χρησιμοποιούνται από τον δήμο, αύριο, θα είναι μέρος της δικής τους ανάπτυξης. Που ξέρουμε καλά ότι δεν παίρνει υπόψη τις δικές μας ανάγκες, ότι αποκλείει ακόμα και την πρόσβαση σ αυτούς τους χώρους». 

Δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ, μακρύ χέρι της κυβέρνησης
Υπενθύμισε ότι απέναντι σε αυτό το σχεδιασμό η δημοτική αρχή χειροκροτούσε τον πρωθυπουργό, φόρτωνε μαζί με την κυβέρνηση τα καζάνια του Μελισσανίδη στην ίδια περιοχή. Οπως είπε, «Η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδοιπόρος σ αυτήν την πολιτική, έδωσε άδεια εμπορίας πετρελαιοειδών Α κατηγορίας από τον χώρο στη Δραπετσώνα. Η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, γνήσιο τέκνο τους, που τότε στηριζόταν από ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ δεν έβγαλε κυριολεκτικά άχνα. Οχι απλά για να καταδικάσει το γεγονός, αλλά να βγει μπροστά, να ενημερώσει και να κινητοποιήσει το λαό ενάντια σ αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην απουσία αντιπλημμυρικών έργων, αφού αυτά δεν χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, επειδή δεν επιφέρουν κέρδος στους ιδιώτες που θα τα υλοποιήσουν. «Στην περιοχή όταν βρέχει, πλημμυρίζει, στην Λ. Δημοκρατίας στο Σκλαβενίτη, τον Αγ. Γιώργη, στην Αμφιάλη στην οδό Φύσσα και αλλού και ένα σορό υλικά κατεβαίνουν από το βουνό. 
Τέτοια έργα που έχει ανάγκη η κάθε γειτονιά, η κάθε οικογένεια δεν γίνονται. Στον αντίποδα δίνονται λεφτά με την σέσουλα, απαλλοτριώνονται εκτάσεις για να φτιαχτούν πχ δρόμοι που θα εξυπηρετήσουν την γρηγορότερη μεταφορά εμπορευμάτων, βάζοντας την ίδια στιγμή διαρκώς νέα διόδια που τα πληρώνει ο λαός. Ή δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές για να κυκλοφορούν τα σαπάκια τους, θυμίζω το Αγία Ζώνη ΙΙ, που μαύρισε τον Σαρωνικό, τα λιμανάκια των αλιέων στο Κερατσίνι, και την ίδια στιγμή τα λαϊκά σπίτια ξεπαγιάζουν με το πρώτο κρύο από την αδυναμία αγοράς πετρελαίου θέρμανσης».

Ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά στις διεκδικήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όπως για τη μείωση των δημοτικών τελών, για να δημιουργηθούν νέοι παιδικοί σταθμοί και να αναβαθμιστούν οι παλιότεροι, για την απαλλοτρίωση όλου του χώρου στα Λιπάσματα, την απομάκρυνση των καζανιών, για αντιπλημμυρικά έργα, αθλητικές και άλλες υποδομές.

Οπως είπε «ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε απέναντι από αυτή την πολιτική. Είτε είμαστε στην αντιπολίτευση, είτε έχουμε την ευθύνη της διοίκησης. Θα είμαστε πραγματικό αποκούμπι για τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα. Και αυτό αποδεικνύεται από τους δήμους που ο λαός εξέλεξε τη Λαϊκή Συσπείρωση ως δημοτική αρχή αλλά και από τα πεπραγμένα μας εδώ».
«Σήμερα, ο λαός μας χρειάζεται να βγει στο προσκήνιο. Να οργανώσει την πάλη του για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Την ανεργία, την παιδεία, την υγεία, την ανάγκη για πολιτισμό, αθλητισμό, ελεύθερο χρόνο.
Μόνο το ΚΚΕ, η ισχυροποίησή του παντού, στους εργασιακούς χώρους, στις γειτονιές, είναι εγγύηση για το μέλλον του τόπου μας. Μόνο με την Λαϊκή Συσπείρωση στη διοίκηση του δήμου, με ενισχυμένα ποσοστά παντού σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες τις χώρας, μπορεί να μπει φρένο στην αντιλαϊκή λαίλαπα που ΕΕ, κυβέρνηση ετοιμάζουν για το λαό. Μόνο με δυνατό κίνημα και αγώνα μπορούμε όλοι μαζί να τα καταφέρουμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, έχουμε πολλή όρεξη για δουλειά, για τα δύσκολα που είναι μπροστά μας. Με αισιοδοξία, ταξικό πείσμα, βήμα το βήμα, πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».