Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Παιδικές χαρές: σήμερα η εικόνα είναι διαφορετική

Το θέμα για τη λειτουργία των παιδικών χαρών στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας είναι ένα από τα θέματα που είχε "ξεφύγει" από τη δημοτική αρχή. Κάποιες παιδικές χαρές ήταν σε άσχημη κατάσταση  και κάποιες για τρία χρόνια ήταν κλειστές ή χωρίς την αναγκαία πιστοποίηση καλής και ασφαλούς λειτουργίας!

Η αλήθεια είναι ότι οι παιδικές χαρές του Δήμου ήταν «ανοιχτή πληγή» για την περιοχή μας, καθώς για χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και ήταν επικίνδυνες για τα παιδιά.  

Τον Σεπτέμβριο του 2014 υπήρχαν 48  παιδικές χαρές, ελάχιστα συντηρημένες, και σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνες για τα παιδιά, παιδικές χαρές, που όφειλε ο δήμος, σύμφωνα με τον νόμο, να τις κλείσει.

Η Δημοτική αρχή δέχτηκε σκληρή κριτική για τις καθυστερήσεις στο θέμα των παιδικών χαρών. Η αρχική απειρία στη διαχείριση πολύπλοκων γραφειοκρατικών θεμάτων και ο κακός προγραμματισμός ήταν οι κύριες αιτίες της κατάστασης. Στον διάλογο που αναπτύχτηκε τότε, στο τέλος του 2017, με ανακοίνωση της, δεσμεύτηκε ότι με το τέλος της δημαρχιακής θητείας θα παραδοθούν στην πόλη 48 ολοκαίνουργιες, ασφαλείς και πιστοποιημένες παιδικές χαρές.

Η δημοτική αρχή τήρησε τη δέσμευση της και έχει παραδώσει 38 παιδικές χαρές. Επιπλέον η ανακατασκευή 10 παιδικών χαρών έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» και αναμένεται σταδιακά να παραδοθούν.
 
Σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και αυτό είναι επιτυχία της δημοτικής Αρχής. Μπορεί να καθυστέρησε αλλά στα τέλος τα κατάφερε και έδωσε μια εντελώς διαφορετική εικόνα στις παιδικές χαρές καθώς τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, διαθέτουν την απαραίτητη πιστοποίηση, διαθέτουν παιχνίδια από κατάλληλα υλικά, ειδικά μελετημένα ώστε να ελαχιστοποιούν τα παιδικά ατυχήματα και επιπλέον έχουν πολύ καλό φωτισμό.
Και όλο αυτό καταγράφεται στα θετικά αυτής της θητείας όπως καταγράφεται στα θετικά ότι η δημοτική αρχή τήρησε τη δέσμευση της και αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο στον τόπο μας.

Στο επόμενο βήμα πρέπει να σχεδιαστούν και παιδικές χαρές που να ξεχωρίζουν για τον σχεδιασμό αλλά και για τα παιχνίδια που φιλοξενούν εντός τους. Να είναι παιδικές χαρές να που ξεφεύγουν από τη φιλοσοφία της παιδικής χαράς που έχουμε όλοι κατά νου και να είναι χώροι που ενθαρρύνουν την ομαδικότητα, τη διάδραση και τη συνεργασία!