Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Αντίλογος στη συνέντευξη του Δημάρχου για τα Λιπάσματα

 Η συνέντευξη του Δημάρχου για τον χώρο των Λιπασμάτων στην ιστοσελίδα stagona4u  και το blog drapetsini  (εδώ)   εκτός από τις συζητήσεις, προκάλεσε και αντιδράσεις. 
Ο Ζαχ. Ζούπης δημοτικός  συμβούλος Κερατσινίου – Δραπετσώνας και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» με μακροσκελή ανακοίνωση αναφέρθηκε στη συνέντευξη και τοποθετήθηκε για πολλά σημεία της.


<ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΑΠΟΙΩΝΤΑΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Του Ζαχαρία Ζούπη,

Με συνέντευξή του στο μπλογκ drapetsini και στην ιστοσελίδα stagona4u.gr, ο Δήμαρχος της πόλης για τις παρεμβάσεις στον χώρο της Ανάπλασης των Λιπασμάτων ομολογεί την αυθαιρεσία του, την αντιδημοκρατικότητά του και την απουσία κάθε σεβασμού απέναντι στους Δημοτικούς Συμβούλους και το Δημοτικό Συμβούλιο, τον μη σεβασμό των νομοθετικών προβλέψεων σε ότι έχει κάνει, την αυξημένη επικινδυνότητα του χώρου που με δική του επιλογή πραγματοποιήθηκαν πέρυσι οι εκδηλώσεις, την απουσία κάθε ουσιαστικού σχεδίου για μια συνολική Ανάπλαση το χώρου.
Στο εισαγωγικό της συνέντευξης, οι Ν. Χάνος και Λ. Ιγνατιάδης σημειώνουν: «Η γνώμη μας είναι πως αξίζει να διαβαστεί, γιατί προέκυψε μια συνέντευξη που ενθαρρύνει το να σκεφτόμαστε και να συζητάμε πράγματα που μας αφορούν άμεσα». Δεν μπορώ βέβαια να γνωρίζω τι εννοούν οι δύο φίλοι που πήραν την συνέντευξη. Ωστόσο, θα μπορούσα και να το συνυπογράψω. Πράγματι η συνέντευξη με έκανε να σκεφτώ. Να σκεφτώ πως ο Δήμαρχος ενός από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας μπορεί να μιλάει με τόση αυταρέσκεια, με τόση προσπάθεια να εξωραΐσει καταστάσεις και αυθαιρεσίες, με τόσο εμφανή απουσία κάθε στοιχείου δημοκρατικότητας, με τόση ειρωνεία για το όργανο που διοικεί τον Δήμο και είναι η θα έπρεπε να είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Με έκανε να σκεφτώ και να αισθανθώ πραγματική θλίψη που το όραμα πολλών δημοτών για χρόνια για μια Ανάπλαση της περιοχής των Λιπασμάτων που θα αναβαθμίζει την περιοχή και το περιβάλλον και θα ανοίγει τον δρόμο για παρεμβάσεις που θα δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης. Κρίμα! Κρίμα για τον Δήμο!
 
Το σύνολο των απαντήσεων του Δημάρχου συνιστούν ένα απαράδεκτο κείμενο. Ας σταθούμε σε κάποια σημεία:
1. Ο Δήμαρχος ομολογεί πως ότι έχει κάνει στην περιοχή είναι παράνομο! Ο ίδιος αναφέρει ότι « έργο στην περιοχή των Λιπασμάτων , με βάση την Ελληνική Νομοθεσία δεν έγινε »! Συγχαρητήρια Δήμαρχε! Παραδέχεσαι αυτά που εγώ και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης τονίζουμε από πέρυσι και εσύ μας καθύβριζες δημόσια. Δείχνεις για άλλη μια φορά την πάγια, απαράδεκτη τακτική σου να διαψεύδεις την Αντιπολίτευση και μετά να παραδέχεσαι την αλήθεια Προσέφερες μόνος σου υλικό για ότι ακολουθήσει.

Ο Δήμαρχος βέβαια, όπως για κάθε τι έχει μια εξήγηση. Δεν υπήρχε λέει η κυριότητα του χώρου και γι αυτό οι παρεμβάσεις έγιναν όπως έγιναν. Σώπα! Αφού δεν υπήρχε κυριότητα του χώρου , πως έγινε έργπ σ΄αυτόν; Και φέτος τότε, γιατί συνεχίζεις τα ίδια στην περιοχή στον όρμο Κράκαρη, αφού η παραχώρηση έγινε στα τέλη του 2017; Γιατί πάλι δεν προηγήθηκε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, Μελέτη για το συνολικό έργο, κατάρτιση συνολικού Προϋπολογισμού έργου; Γιατί επαναλαμβάνεις την «πρωτότυπη» διαδικασία της κατάτμησης του έργου και της υλοποίησης του κάθε υποέργου πάλι χωρίς Μελέτη και κάνοντας απλά προμήθειες; Από πότε αυτή η διαδικασία είναι νόμιμη; Από πότε αυτή η διαδικασία προσφέρει διαφάνεια;

2. Ο Δήμαρχος για να καλύψει τις αυθαιρεσίες του, καταφεύγει στην λάσπη. Για να καλύψει αυτό που ο ίδιος αναφέρει περί μη ένταξης σε πλαίσιο Νόμου των κατασκευών που έγιναν συγκρίνει το κόστος των εργασιών με το κόστος έργων όπως η Ανάπλαση της Π. Φύσσα, της Πλ. Ευγενείας και του γκρεμού στην Δραπετσώνα αφήνοντας σκιές. Τα έργα αυτά πραγματοποιήθηκαν επί θητειών τριών διαφορετικών Δημάρχων και χρήσιμο θα ήταν να μιλήσουν οι ίδιοι.

Ωστόσο, εγώ οφείλω να ρωτήσω ευθέως : Με αυτά που λες Δήμαρχε, υπονοείς κάτι; Υπονοείς ότι υπάρχουν θέματα ηθικής τάξης, υπερκοστολογήσεων η και χρηματισμού σ΄αυτά τα έργα; Αν ναι και έχεις στοιχεία, τότε κακώς τα αναφέρεις αυτά στην συνέντευξη και δεν έχεις προσφύγει στην Δικαιοσύνη. Αν όχι, τότε γιατί τα αναφέρεις; Γιατί ρίχνεις σκιές και αφήνεις υπονοούμενα; Αυτό θα μπορούσε να το ονομάσει κάποιος «φτηνή λασπολογία ». Δεν το βλέπω και πολύ πολιτικά ηθικό. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση  εδώ