Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Καζάνι (με μαζούτ) που βράζει όλη η περιοχή

Συντάκτης: Χριστίνα Παπασταθοπούλου
Η καθυστέρηση της ανάκλησης της άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων της εταιρείας Oil One SA, που δόθηκε τον Ιούλιο του 2017 και για την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε δεσμευτεί ότι θα την ανακαλέσει άμεσα, προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της δημοτικής αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας, κατοίκων, συλλογικοτήτων και φορέων της περιοχής.
Ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος προαναγγέλλει κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η κυβερνητική δέσμευση δεν υλοποιηθεί σε εύλογο χρόνο. Η άδεια εμπορίας αφορά τη δεξαμενή Νο 14, χωρητικότητας 7.159.000 λίτρων πετρελαίου (τύπου μαζούτ), που βρίσκεται προς την πλευρά του κεντρικού οδικού άξονα της Δραπετσώνας και ήρθε ως συνέχεια της αρχικής αδειοδότησης το 2015 από την προηγούμενη κυβέρνηση που έδινε στην Oil One SA τη δυνατότητα αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων τύπου μαζούτ και ντίζελ.

Την Τετάρτη, αντιπροσωπεία φορέων της πόλης, της δημοτικής αρχής, συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και γονέων, με σύνθημα «Να είμαστε όλοι και όλες εκεί να πούμε όχι στα καζάνια, να διεκδικήσουμε τη ζωή μας», πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη, στον οποίο παρουσίασε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της πόλης από την παρουσία ρυπογόνων εγκαταστάσεων. 
Σύμφωνα με τον Χρήστο Βρεττάκο, ο εκπρόσωπος του υπουργού τούς επανέλαβε τη δέσμευση για την ανάκληση της άδειας, ενώ έκανε γνωστό ότι αναζητείται χώρος (δηλαδή άλλη δεξαμενή) εκτός Κερατσινίου-Δραπετσώνας για να «στεγάσει» τη δραστηριότητα της εταιρείας.
Η αντιπροσωπεία ωστόσο απαίτησε την άμεση ανάκληση της άδειας εμπορίας και ζήτησε την επανεξέταση-ανάκληση όλων των αδειών που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη λειτουργία της βιομηχανίας και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση της Oil One και των άλλων ρυπογόνων εγκαταστάσεων (Lafarge, δεξαμενές ΕΛ.ΠΕ.) από την πόλη τους.

Ο Χρήστος Βρεττάκος έκανε λόγο για έντονη δυσοσμία στην περιοχή, η οποία, όπως είπε, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών αλλά και στη λειτουργία των σχολείων της ευρύτερης περιοχής, ζήτησε περισσότερους και πιο αυστηρούς ελέγχους και έκανε γνωστό ότι η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να «ενοχλεί» τους αρμοδίους μέχρι να βρεθεί λύση προς το συμφέρον των δημοτών. 
Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας είχαν προχωρήσει σε κοινή δήλωση με αφορμή την έκδοση άδειας εμπορίας στη συγκεκριμένη εταιρεία, λέγοντας ότι αυτό σηματοδοτεί μια σοβαρή υπαναχώρηση στην προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής των Λιπασμάτων.
Μιας περιοχής που επί δεκαετίες αθροίζει δεκάδες περιβαλλοντικά οχληρές χρήσεις οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη λειτουργία της πόλης. 
Εκαναν γνωστό μάλιστα ότι η άδεια εκδόθηκε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί η Αυτοδιοίκηση.πηγή