Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

Σύλλογοι γονέων! *

Συνήθως, όταν έρθει η ώρα να συγκροτηθούν τα Δ.Σ. των συλλόγων γονέων δεν υπάρχουν και πολλοί διαθέσιμοι! Μετά το σχετικό «ψηστήρι», κάποιοι ηρωικοί παίρνουν την ευθύνη και αρχίζουν να τρέχουν τα θέματα του συλλόγου. 
Οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν προσωπικό χρόνο και ενέργεια για να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά, δίπλα στο σχολείο, κοντά στα προβλήματα του, να σκέφτονται δράσεις και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, ώστε να είναι χρήσιμοι, να ενεργοποιήσουν και άλλους γονείς να έρθουν κοντά και να συμμετέχουν. Με λίγα λόγια ο σύλλογος λειτουργεί, ως κάτι ενδιάμεσο, μεταξύ σωματείου και εθελοντικής οργάνωσης. 

Κυρίως τα σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα στις υποδομές, ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και μέσα, συντήρησης των εγκαταστάσεων, στήριξης ευάλωτων ατόμων, έλλειψης επικουρικών προγραμμάτων. Σε αυτούς του τομείς εντοπίζεται η δράση ενός συλλόγου. Και η δράση αυτή μπορεί να είναι αμελητέα αλλά και πολύπλευρη. Είναι θέμα διάθεσης, χρόνου και χημείας της ομάδας! Ξεκινάει από την πραγματοποίηση προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά, πραγματοποίηση ενημερωτικών αλλά και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, συμμετοχή σε θεσμικά όργανα, παροχή εποπτικών μέσων για την διδασκαλία στο σχολείο και καταλήγει ως εθελοντική βοήθεια σε δράσεις του σχολείου. 
Βέβαια, ανάμεσα στα άλλα, οι σύλλογοι γονέων, ενίοτε, ενημερώνουν για τα αιτήματα τους και διαμαρτύρονται στην εκάστοτε δημοτική αρχή για προβλήματα στο σχολικό κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου! 
Ε, από τότε αρχίζουν τα δύσκολα! Κι ενώ οι σύλλογοι είναι σημαντικοί όταν μπαίνουν μπροστά, συμμετέχουν σε δράσεις, διοργανώνουν εκδηλώσεις και  προσφέρουν τιμητικά τις πρώτες καρέκλες στους επισήμους μην παραλείποντας να αναφέρουν δύο και τρεις φορές την παρουσία τους, δεν είναι και τόσο ευχάριστοι, όταν αντιδρούν, διεκδικούν,  διαμαρτύρονται! Αν μάλιστα κάνουν και το λάθος να στείλουν κάποια επιστολή διαμαρτυρίας, τότε, καμιά φορά, ακούνε και τα "σκολιανά" τους! Δυστυχώς έτσι έχει διαμορφωθεί το άτυπο πρωτόκολλο των σχέσεων συλλόγων γονέων και τοπικής εξουσίας και, δυο φορές δυστυχώς, αυτό μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά, άτυπα, με μαγικό τρόπο, σαν να είναι στο DNA των ανθρώπων που αναλαμβάνουν εξουσίες! 

Πάντως, ένας σύλλογος και μάλιστα ένας δυναμικός σύλλογος, με σημαντική παρουσία και δράση, οφείλει και πρέπει να ενεργεί με αυτό τον τρόπο. Αυτό δεν έχει σχέση με πρόσωπα και φιλικές σχέσεις, άλλωστε ψηφίζεται για να εκπροσωπεί όλους τους γονείς και είναι αυτονόητο να δημοσιοποιεί τα αιτήματα της σχολικής κοινότητας! Τι να κάνει δηλαδή να τα κουκουλώνει; Και τι θα πει στα μέλη του; 
Αυτή η στάση είναι η ουσία της θέσης, η οποία υποστηρίζεται στις προεκλογικές περιόδους, μεταξύ των άλλων ωραίων και μαγικών, "για ενεργούς πολίτες που νοιάζονται και βάζουν πλάτη στα κοινά"! 

Στο δια ταύτα: από τις ανακοινώσεις διαμαρτυρίας η εξουσία, η κάθε τοπική εξουσία, δεν πρέπει να ανησυχεί Δεν κινδυνεύει, απεναντίας μετά από τέτοιες ανακοινώσεις, η εξουσία, η εξουσία η οποία ζει στο προστατευόμενο περιβάλλον των καλά θερμαινόμενων χώρων και των καλολουστραρισμένων πατωμάτων, αναθεωρεί, ξανασκέφτεται, απαντά, επανασχεδιάζει  ... και σίγουρα τέτοιες ανακοινώσεις της κάνουν καλό! 
Και σε κάθε περίπτωση, το "ιδιαίτερο ύφος" κάποιας ανακοίνωσης δε μηδενίζει ό,τι θετικό έχει γίνει, αλλά δείχνει το πάθος, την αγωνία και την αποφασιστικότητα διεκδίκησης των αιτημάτων! 
  
ΥΓ. *Με αφορμή μια επιστολή διαμαρτυρίας…