Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Σχόλια ...για την "Οκτωβριανή συνέντευξη"

Κάποια σχόλια για την Οκτωβριανή συνέντευξη του δημάρχου Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Βρεττάκου από τη stagona4u (εδώ)

Ποιες είναι οι μίνιμουμ προϋποθέσεις για να γεννηθεί μία καλή συνέντευξη; Η σχέση των συνεντευξιαζόμενων και των συνεντευξιαστών είναι το πρώτο. Αν δεν βγάζει σπίθες και δεν υπάρχει αλληλοεκτίμηση τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η συνέντευξη θα έχει τα χάλια της. Το δεύτερο είναι η γνώση που έχουν οι ερωτώντες για το θέμα της συνέντευξης.
Όσο πιο καλά γνωρίζουν το αντικείμενό τους δεν είναι αυτονόητο ότι τόσο καλύτερη θα βγει η συνέντευξη; Όταν λοιπόν, οι ερωτήσεις εμπνέουν τους ερωτώμενους τότε είναι σαν να ανοίγουν τη μέσα βρύση τους. Κι αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το νεράκι που θα τρέξει να είναι ξεδιψαστικό, άμα οι απαντώντες είναι όσο γίνεται πιο ειλικρινείς. Και άμα παλέψουν για να φτιάξουν εκείνες τις προτάσεις που θα αποδώσουν με ακρίβεια τις δικές τους σκέψεις που έχουν κάνει πάνω στις εμπειρίες τους.
Με αυτά τα μέτρα θεωρώ πως η συνέντευξη που πήραμε (Θ. Ιγνατιάδης, Ο. Κουντουπίδης, Ν. Χάνος) πριν τρεις μήνες από τον δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Χ. Βρεττάκο ήταν απ'αυτές που έπαιξαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, όχι όμως επεξεργασμένες στο βαθμό που θα μπορούσαμε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την επόμενη φορά, προς το τέλος του '16 όπως έχουμε συμφωνήσει, έχουμε αμφότεροι την ευθύνη να μας προκύψει μία καλύτερη συνέντευξη μιας και πιστεύω ότι έχουμε και την θέληση και την ικανότητα να το πετύχουμε. Μια καλύτερη συνέντευξη βασικά προς όφελος των αναγνωστών της.

Υπάρχουν κάποια εξωτερικά κριτήρια που μας φανερώνουν το πόσο καλή είναι μία συνέντευξη; Εμπειρικά μπορούμε να απαντήσουμε πως υπάρχουν. Να κάποια απ'αυτά. Όσο πιο πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις προκαλεί μία συνέντευξη τόσο πιο καλή θα είναι. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο πολλοί την διαβάσουν τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσει περισσότερες συζητήσεις. Σημαντικότατο επίσης είναι αν μία συνέντευξη δημιουργεί κλίμα για κάποιες δράσεις, για κάποιες επιπλέον σκέψεις, πέρα από τις σημαντικές πληροφορίες που μεταφέρει.
Για την συγκεκριμένη συνέντευξη ότι έφτασε στ'αυτιά μας ήταν καλά λόγια. Οι άνθρωποι που τη διάβασαν μας είπαν πως πήραν μια μυρωδιά για τα προβλήματα που αφορούν στο δήμο μας καθώς και για τις προτεραιότητες της δημ.αρχής. Κάποιος χαρακτηριστικά μας είπε πως ήταν σαν ο δήμαρχος να τράβηξε την κουρτίνα και να είδαμε αυτά που ο ίδιος τα θεωρεί σημαντικά καθώς και τον τρόπο που σκέπτεται να τα αντιμετωπίσει.

Υπήρξαν και κάποιες ενστάσεις, απ'αυτές που με μια ευκολία παιδική μεταμορφώνουν το πταίσμα σε κακούργημα δημιουργώντας εκείνη την πικρόχολη ομίχλη που έχει ως αποτέλεσμα να χάνουμε από τα μάτια μας το ουσιαστικό. Και το ουσιαστικό είναι πως σ' αυτήν τη συνέντευξη ειπώθηκαν αρκετά εύστοχα τα πράματα με το όνομά τους. Επιμέρους διαφωνίες όπως και αντιπροτάσεις στις επιλογές του δημάρχου ο καθένας μας είναι φυσικό να τις έχει, αλλά άλλο αυτό και άλλο να μηδενίζεται μία συνέντευξη που έριξε φως στα αθέατα και είχε γνώμη για πρόσωπα και πράματα. Με λίγα λόγια ο δήμαρχος προσπάθησε να ξεφύγει από τις τυποποιημένες συνεντεύξεις του είδους όπου όλα τα στρογγυλεύουν και ίσως αυτό να ενόχλησε στ'αλήθεια. Όμως αυτό ξεπερνιέται μιας και πιστεύουμε πως όλοι έχουμε τη δυνατότητα να βελτιωνόμαστε, λίγο πολύ, δηλαδή να γινόμαστε πιο αληθινοί και εμβριθείς στην νοηματοδότηση των εμπειριών μας. Αρκεί φυσικά να το θέλουμε.

Ως προς το πλήθος των αναγνωστών, που είναι ακόμα ένα σχετικό μέτρο για την ποιότητα μιας συνέντευξης. Τους δύο μήνες που η συνέντευξη υπήρχε στην αρχική σελίδα της Σταγόνας οι επισκέπτες του 1ου μέρους έφτασαν τους 461 και οι επισκέπτες του 2ου μέρους τους 1108. Με δεδομένο πως ο μέσος όρος των επισκεπτών εκείνων των άρθρων της Σταγόνας που παρουσιάζουν μία αξιοσημείωτη επισκεψιμότητα είναι γύρω στα 350 άτομα, αυτό σημαίνει πως τα δύο μέρη της συνέντευξης του δημάρχου βρήκαν μια καλή ανταπόκριση. Να προσθέσουμε εδώ και τους επισκέπτες στο μπλογκ drapetsini. Το 1ο μέρος διαβάστηκε από 345 άτομα και το 2ο μέρος από 567. Συνολικά 806 συνδημότες μας είναι μέχρι σήμερα οι επισκέπτες του 1ου μέρους και 1775 οι επισκέπτες του 2ου μέρους, αριθμοί ικανοποιητικοί με μέτρο την εμβέλεια των δύο τοπικών σάιτ σε συνδυασμό με τους συνδημότες μας που κάπως ενδιαφέρονται για τα δημοτικά ζητήματα.

Αυτά τα δύο βασικά στοιχεία μας έκαναν αισιόδοξους πως την επόμενη φορά θα τα πάμε ακόμα καλύτερα.
Η συνέντευξη εδώ