Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Καμία ανοχή στο σχέδιο για τα σκουπίδια στο Σχιστό

Χρήστος Βρεττάκος: Το απόλυτο αφεντικό στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα είναι το εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο! O δήμαρχος “αδειάζει” την πρόταση Μώραλη για το Σχιστό και αμφισβητεί την πρόταση Ανωμερίτη για την πολιτιστική Ακτή
*της Κατερίνας Σπαθή από την εφημερίδα Κοινωνική

Για θέματα που αφορούν γενικότερα ζητήματα του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας συζήτησε το βράδυ της Δευτέρας το δημοτικό συμβούλιο της πόλης κατά τη διάρκεια της 6ης τακτικής συνεδρίασης του. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πριν από τα θέματα ημερήσιας διάταξης, έθεσαν στο Δήμαρχο κ. Βρεττάκο μία σειρά από θέματα και ζήτησαν από αυτόν ενημέρωση. Οι τοποθετήσεις του δημάρχου και στα τρία θέματα είχαν κοινή γραμμή. “Κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει για την τύχη των πολιτών του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, παρά μόνο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, το οποίο έχει εκλεγεί από το λαό, και μάλιστα πριν από λίγους μήνες”. 
Ο π. δήμαρχος κ. Τζανής και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αρχικά, με αφορμή δημοσιεύματα (μεταξύ αυτών και της Κοινωνικής) ζήτησε από το δήμαρχο να μάθει ποια η στάση της δημοτικής αρχής στο ενδεχόμενο σύνδεσης της Ανατολικής Αττικής με τη Ψυττάλεια. Ο Δήμαρχος για το θέμα αυτό ήταν ξεκάθαρος. Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας δεν θα ανεχτεί καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση και συντάσσεται, με το ψήφισμα που είχε εκδώσει πριν από μερικές ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ.Γαβρίλης. Υπενθύμισε ακόμα, ότι η προσπάθεια αυτή επιχειρήθηκε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές για να προλάβουν κάποιοι να τακτοποιήσουν συμφέροντα αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω της γρήγορης αντίδρασης του Αντιπεριφερειάρχη. Άλλωστε, όπως είπε, ο κ. Γαβρίλης, πριν γνωστοποιήσει το εν λόγω ψήφισμα είχε επικοινωνήσει και με τον κ.Βρεττάκο και με τους Δημάρχους των δήμων του ευρύτερου Πειραιά. 
 
Η θέση για την πολιτιστική ακτή 
Στη συνέχεια, ο κ. Καλαμαράς, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να ενημερωθεί αναφορικά με τη θέση της για την πολιτιστική Ακτή που σχεδιάζει ο ΟΛΠ. Ο δήμαρχος, παίρνοντας τον λόγο, εξήγησε ότι ήταν παρών στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τους κ.κ. Ανωμερίτη και Γαβρίλη για το θέμα γύρω στα μέσα του Γενάρη και μετέφερε τις θέσεις του δήμου στον πρόεδρο του ΟΛΠ. Ο κ. Βρεττάκος εξήγησε πως ο προγραμματισμός του ΟΛΠ αφορά δράσεις σε εδάφη της Δραπετσώνας και είναι λίγο άκομψο να μην ερωτάται ο δήμος για αυτό. Και συνέχισε λέγοντας: «Ο ΟΛΠ δίνει ένα σχέδιο σε έδαφος που δεν του ανήκει, το έχει κοστολογήσει 120 εκ. ευρώ αλλά ζητάει τα χρήματα από την περιφέρεια» ενώ κατέληξε πως «Σε ό,τι αφορά την πόλη, το μεγάλο αφεντικό είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν εκχωρεί αυτό το δικαίωμα σε κανέναν» και αυτό τέθηκε και στη συνάντηση.

Καμία ανοχή στο σχέδιο για τα σκουπίδια στο Σχιστό 
Τέλος, ο κ. Βρεττάκος πήρε θέση και για την πρόταση του δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη για τη δημιουργία κέντρου διαχείρισης απορριμμάτων στο Σχιστό. Συγκεκριμένα, το θέμα έθιξε αρχικά ο κ. Κούβαρης, ρωτώντας το Δήμαρχο αν θα πάρει θέση. Ο κ.Βρεττάκος, με χιουμοριστική διάθεση ανέφερε ότι «ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας θα μεταφέρει τα σκουπίδια του στα Καμίνια». Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής, «ο κ. Μώραλης έφερε μία πρόταση και κάλεσε τους δήμους να φέρουν τα σκουπίδια στην πόλη μας» και κάτι τέτοιο όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν θα γίνει ανεκτό. «Ο κ.Μώραλης έπρεπε να μας ρωτήσει πριν προτείνει το οτιδήποτε. Στη γειτονιά μας δεν μπορεί κανείς να υλοποιήσει τα σχέδιά του». Η αλήθεια είναι πως η Δημοτική Αρχή Κερατσινίου – Δραπετσώνας αναζητεί τρόπο για να χειριστεί το θέμα των απορριμμάτων. Μάλιστα, ο δήμαρχος τα χαρακτήρισε «θησαυρό» διαμηνύοντας πως σε συνέχεια των όσων έχει πει και η κα Δούρου, θα βρεθεί τρόπος χρηστής διαχείρισης.