Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Μετά από 10 χρόνια, επισκευές σχολικών κτιρίων...



Καλά νέα για την εκπαιδευτική κοινότητα. Μετά από 10 χρόνια, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον πρώην Δήμο Κερατσινίου, προετοιμάζεται, πυρετωδώς, από τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες, εργολαβία στον Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας για συστηματική και οργανωμένη συντήρηση και επισκευή των σχολικών κτιρίων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 800.000 ευρώ περίπου, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω της ΣΑΤΑ για τα σχολεία.

Οι εργασίες για την προετοιμασία της πρότασης-μελέτης, η οποία θα περάσει για να πάρει την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου,  έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και το στοίχημα πλέον είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα στάδια της διαδικασίας, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες το καλοκαίρι που έρχεται. 
Οι εργασίες θα γίνουν σε 52 σημεία και θα έχουν διάρκεια αρκετών μηνών. Η παρέμβαση αυτή σε συνδυασμό με την εργολαβία που εξελίσσεται αυτή την εποχή, δυστυχώς χειμώνα,  για την μόνωση οροφών 7 σχολικών κτιρίων(έργο της προηγούμενης διοίκησης) θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό τις σχολικές μονάδες οι οποίες θα ξεκινήσουν με καλύτερες προϋποθέσεις τη νέα σχολική χρονιά.
Η σχολική κοινότητα, (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές) χρόνια τώρα έθεταν ζητήματα και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την επισκευή και συντήρηση των σχολείων, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Δήμου για αποκατάσταση των ζημιών σχετικά με την ασφάλεια και την υγιεινή των μαθητών. 
Η λεγόμενη ΣΑΤΑ για επισκευές, τα τελευταία χρόνια δεν δόθηκε για επισκευές σχολικών κτιρίων (εργολαβία) με αποτέλεσμα τα κτίρια να έχουν πολλά προβλήματα.

Η δημοτική αρχή,  ο δήμαρχος,  πήραν την πρωτοβουλία, τήρησαν την υπόσχεση τους προς τη σχολική κοινότητα. Έκαναν το αυτονόητο! Τα χρήματα της ΣΑΤΑ για επισκευές σχολείων τα διαθέτουν για την επισκευή των σχολικών κτιρίων. Και αυτό είναι ένα καλό ξεκίνημα, μία κίνηση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και τη σχολική κοινότητα!
Σύντομα η εικόνα  των σχολείων θα αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο και αυτό θα αναγνωριστεί από το σύνολο της σχολικής κοινότητας και τους δημότες!

ΥΓ. Επειδή τα αιτήματα είναι πολλά και για να ολοκληρωθεί η σωστή πρωτοβουλία της διοίκησης του δήμου, είναι επιβεβλημένο οι επιλογές των σχολικών κτιρίων, στα οποία θα γίνουν επισκευές, σε αυτή την πρώτη φάση, να έχουν προκύψει μετά από προσεκτική επιλογή με συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. επικινδυνότητα, υγιεινή κ.λπ.) και όχι σχολεία του "γνωστού και του άλλου" ή σχολεία όπου η σχολική κοινότητα φωνάζει πιο δυνατά.