Foto: Μάνος Λαμπαρδάκης |
Θεωρείται περιοχή «φιλέτο» που θα άλλαζε κυριολεκτικώς το χάρτη της Νοτιοδυτικής Αττικής, αν όχι ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Μιλάμε για μια περιοχή 640 στρεμμάτων, δυτικά του λιμένος Πειραιώς, που εισχωρεί...
στα εδάφη της Δραπετσώνας.
Το θέμα είναι τι Ανάπλαση και με ποιους όρους.
Επειδή φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη Σύμβαση Ανταλλαγής των Πληθυσμών, υπενθυμίζεται ότι στα εδάφη αυτά εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες, που χρησιμοποιήθηκαν ως φτηνά εργατικά χέρια στις βιομηχανίες που είχαν αρχίσει ήδη να εγκαθίστανται από την πρώτη κιόλας δεκαετία του περασμένου αιώνα. Η εγκατάσταση αυτή δεν έγινε τυχαία, αφού το προσφυγικό στοιχείο έπρεπε να κρατηθεί μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Για την περιοχή αυτή ερίζουν πολλοί. Καταρχήν οι ιδιοκτήτες της, με διαφορετικά και αντιφατικά συμφέροντα: Η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΛΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, οι όμοροι Δήμοι, το Ελληνικό Δημόσιο, εσχάτως ο Όμιλος του Δ. Μελισσανίδη και φυσικά η ΑΓΕΤ, που πέρασε μετά από πολλές δοκιμασίες στα χέρια του κυριότερου ανταγωνιστή της, της LAFARGE (για την κατάληξη αυτή έβαλε το χεράκι του και ο προσφάτως διορισθείς πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Σταυρίδης).
Ερίζουν ακόμα φορείς και επιτροπές των κατοίκων, που παγιδεύτηκαν αρκετές φορές σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και δήμαρχοι, υποκινούμενοι από προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο νυν Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας, που πολύ συχνά αρέσκεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, άλλοτε με την κατασκευή πίστας Φόρμουλα 1 και άλλοτε με τη διεκδίκηση ελεύθερης παραλίας για τους δημότες. Μόνο που στην τελευταία περίπτωση, η ελεύθερη παραλία για τους πολίτες εξαντλήθηκε σε μια παράνομη καντίνα για στέλεχος της παράταξής του!
Μια ομάδα πολιτών από το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνας, που ονειρεύονται μια «Αλλιώτικη Πόλη», είχαν την ιδέα να πραγματοποιήσουν μια ημερίδα και να δουν επί της ουσίας το θέμα της ανάπλασης της περιοχής, εστιάζοντας όχι σ’ αυτά που δεν έγιναν, αλλά σε όλα εκείνα τα απολύτως πρακτικά που μπορούν να γίνουν από εδώ και στο εξής
Σε κάθε περίπτωση, ήταν εξαιρετικά σημαντική και χρήσιμη η παρουσία της Μάρως Ευαγγελίδου, η οποία ως αρχιτέκτονας – πολεοδόμος και με την ιδιότητα της Γενικής Γραμματέως Περιβάλλοντος φαινόταν να ξέρει πολύ καλά το θέμα και να έχει ασχοληθεί σοβαρά μαζί του κατά το παρελθόν. Η κα Ευαγγελίδου επέρριψε ευθύνες στην Εθνική Τράπεζα και στον ΟΛΠ, μιλώντας για ολιγωρία από την πλευρά τους και για «δύο φορείς αδρανείς». Ειδικότερα, και όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, η κα Ευαγγελίδου ανέφερε ότι «η Τράπεζα με τη στάση της χαράμισε τη δυνατότητα να ενταχθεί η περιοχή στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο τουρίστας δε θέλει να δει multiplex αλλά υποδομές και γεγονότα που να σχετίζονται με την τοπική ιστορία». Η Γενική Γραμματέας στηλίτευσε ακόμα την πολιτική της Εθνικής Τράπεζας να γκρεμίσει τα ιστορικά κτίρια των Λιπασμάτων, στερώντας από τον Πειραιά ένα σημαντικό κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας του. «Ήταν μια πράξη που αδίκησε την ιδιοκτησία της αλλά και του μετόχους της ΕΤΕ», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κα Ευαγγελίδου, λέγοντας μάλιστα ότι «το real estate δεν είναι το φόρτε της Εθνικής Τράπεζας».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΕΤΕ που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, τόνισε ότι η Τράπεζα, ως μεγαλοϊδιοκτήτης, ενδιαφέρεται να πουλήσει το μερίδιό της και εκείνο που την ενδιαφέρει τελικά είναι να βρεθεί επενδυτής που θα το αγοράσει στην καλύτερη δυνατή τιμή. Ο κος Αριστοτέλης Καρυτινός, Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής, τόνισε μάλιστα ότι μάλλον απρόθυμα –και σε κάθε περίπτωση παθητικά- θα συμμετείχε η Τράπεζα σε ενδεχόμενο επενδυτικό σχήμα και μόνο εφόσον της ζητούταν κάτι τέτοιο. Αναφορικά με το ζήτημα αυτό, η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος τόνισε ότι είναι απαραίτητη η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μια σύμπραξη δημιουργική που μπορεί να αποδώσει καρπούς. «Άλλωστε, και ο ίδιος ο σχεδιασμός μάς δίνει τόσες πολλές δυνατότητες, που μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά για τα αντικρουόμενα συμφέροντα».
Ο Γιώργος Αραχωβίτης, που εκπροσώπησε τον ΟΛΠ, ως υπεύθυνος για την Ανάπτυξη της Πολιτιστικής Ακτής, παρουσίασε τους άξονες ανάπτυξης του σχεδίου, από τους οποίους ξεχωρίζουν το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο Σιλό και το Μουσείο Λιμένος στην περιοχή Καστράκι. Στην εκδήλωση, παρέστη και εκπρόσωπος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής, που ανακοίνωσε ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα ψηφίστηκε από την Εκτελεστική επιτροπή το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που προβλέπει μια συνολική αντιμετώπιση των ζητημάτων της περιοχής με συντελεστή 0,6. πηγή