Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Άρθρο του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για το εργοστάσιο της ΔΕΗ

Με δελτίο τύπου μας κοινοποιήθηκε άρθρο του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το οποίο δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα του Δήμου για το θέμα της επαναλειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ. 
Μεταξύ των άλλων μαθαίνουμε ότι "κάθε συμφωνία πρέπει να  τεθεί  υπ΄ όψιν των πολιτών και να τελεί  υπό την έγκρισή τους",  (με δημοψήφισμα;), ότι η δημοτική αρχή αγωνίζεται για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής και ότι η ΔΕΗ οφείλει ανταποδοτικά τέλη στο Κερατσίνι και οφείλει να τα αποδώσει!

Βέβαια στον τίτλο του άρθρου "Άρα δεν τίθεται θέμα επαναλειτουργίας", εντέχνως πληροφορούμαστε ότι δεν υπάρχει θέμα ...επαναλειτουργίας "γιατί ποτέ δεν αφαιρέθηκε το δικαίωμα λειτουργίας του εργοστασίου" (δηλαδή;), ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ ζητά άδεια για νέο εργοστάσιο μιας και η λειτουργία του υπάρχοντος παμπάλαιου εργοστασίου είναι ασύμφορη οικονομικά και το εργοστάσιο με την υπάρχουσα μορφή κλείνει οριστικά το 2014!

Ακόμα παρά την επανατοποθέτηση στο θέμα, σε σχέση με το βράδυ που η διοίκηση ήθελε να συζητηθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την φράση "η λειτουργία της  όποιας  μονάδας  στην επικράτεια  πρέπει να εναρμονίζεται με τις κείμενες  αντιρρυπαντικές  διατάξεις", αφήνει ένα ορθάνοιχτο παράθυρο για δεύτερες σκέψεις, ξεχνώντας το βεβαρυμένο περιβάλλον του Κερατσινίου...
Σε καθε περίπτωση το κείμενο έχει ενδιαφέρον μιας και μαθαίνουμε από επίσημα χείλη τι σκέπτεται και η Δημοτική Αρχή και παράλληλα δίνει κάποια νέα δεδομένα στη συζήτηση για το θέμα που τόσο βιαστικά πήγε να κλείσει σε μία νύχτα!
 Αναλυτικά το άρθρο:
"Η ΔΕΗ λειτουργεί και ποτέ δεν της αφαιρέθηκε το δικαίωμα λειτουργίας… Άρα δεν τίθεται θέμα επαναλειτουργίας 
Άρθρο του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκά Τζανή   
 Συμπολίτες και συμπάσχοντες στην αγωνία για την καθημερινή μας επιβίωση αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα ως κοινωνική δομή χειμάζονται από αυτή την ανελέητη οικονομική –πολιτιστική και ανθρωπιστική ΚΡΙΣΗ, περισσότερο από κάθε άλλη πόλη και περιοχή της πατρίδας μας.
Στον αγώνα που δίνουμε καθημερινά δεν πρέπει να  εμφιλοχωρούν  σκοπιμότητες, αντίθεσης με το «έτσι θέλω» και κυρίως παραπληροφόρηση. Θα ήθελα λοιπόν  να σας εκφράσω τις απόψεις μας και τις θέσεις της  Δημοτικής Αρχής  σε σχέση με το μείζον θέμα του εργοστασίου της ΔΕΗ:
Α) Τηρούμε την πάγια βούληση που εκφράζει και υπερασπίζεται ο ΛΑΟΣ της πόλης μας  για την παραχώρηση του χώρου του εργοστασίου της ΔΕΗ, για την καταβολή ανταποδοτικών τελών και το κλείσιμο μιας διαχρονικής ρυπογόνου δραστηριότητας
Β) Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε παραπέμψει στο δικαστήριο την  ανανέωση  της ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ  που πήρε η ΔΕΗ από το ΥΠΕΚΑ και διεκδικούμε την ανάκληση της.
Γ) Η ΔΕΗ οφείλει  ανταποδοτικά τέλη  και χώρους  στο ΔΗΜΟ από το 1998 & έχει χρέος  επιτέλους να τα καταβάλει  στη κοινωνία του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.
Δ) Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ της  όποιας  μονάδας  στην επικράτεια  πρέπει να εναρμονίζεται   με τις κείμενες  αντιρρυπαντικές  διατάξεις &  κάθε συμφωνία πρέπει να τεθεί  υπ΄ όψιν των πολιτών και να τελεί  υπό την έγκρισή τους. 
Ε) Είναι άδικο για την πόλη και τους συμπολίτες μας να περνούν τα χρόνια… Η ΔΕΗ να λειτουργεί όποτε της το επιβάλλει η διοίκηση της και να μην «θίγεται» από κανέναν βάσει του υπάρχοντος καθεστώτος.
ΣΤ) Η Δημοτική Αρχή αγωνίζεται και έχει αγωνιστεί για πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα που όμως δυστυχώς δεν τυγχάνουμε ανάλογης συμπαράστασης, από τους πολίτες λχ απέτρεψε την εγκατάσταση δεξαμενών τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων στην Χαραυγή.- Απέτρεψε την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου δίπλα σε κατοικημένη περιοχή στον Αγ. Μηνά.- Δίνει μάχη για την μη εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας 45m στον Αγ. Αντώνιο .-

Δεντροφυτεύουμε τέλος  του μήνα Μαρτίου 10.000 δέντρα στο όρος Αιγάλεω.
-Ανοίξαμε την παραλία των λιπασμάτων μετά από 80 χρόνια αποκλεισμού στους πολίτες. Ας αφήσουμε πίσω μας «ΚΑΠΟΙΟΥΣ» παλαιάς κοπής παραγοντίσκους να διασπείρουν ψευδή γεγονότα και να αλλοιώνουν την πραγματικότητα.
Αλήθεια που είναι όλοι  αυτοί  στους αγώνες που κάναμε και στους αγώνες που θα έλθουν;
Ο αγώνας και η αγωνία τους είναι «εκ του ασφαλούς» να λασπολογούν εναντίον μας. Τους παραπέμπουμε  στη ρήση του Ευαγγελίου: Ας αφήσουμε τους «νεκρούς» να θάψουν τους «νεκρούς τους…..»
 Εμείς σταθερά και ευσυνείδητα υπηρετούμε την πόλη που γεννηθήκαμε μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Η προσπάθεια μας με οραματικό στόχο μια νέα πόλη όμορφη και ανθρώπινη, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του πολίτη μας χρειάζεται όλους.πηγή