Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Η έκθεση του Συμπαραστάτη του Δημότη


Μετά το διάλογο που άνοιξε με τη δημοσίευση του άρθρου (εδώ) για τον Συμπαραστάτη του Δημότη στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αλλά και μετά τη δήλωση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης ότι  με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής δε συζητήθηκε η έκθεση  του, η οποία έχει κατατεθεί έγκαιρα, αναζητήσαμε την έκθεση στο Διαδίκτυο.  Δυστυχώς δεν την εντοπίσαμε στη Διαύγεια. Δεν την εντοπίσαμε ούτε στο χώρο της ιστοσελίδας με τις ανακοινώσεις του συμπαραστάτη, ούτε στα δελτία τύπου. 
 Καλό θα είναι να υποδειχτεί από τους αρμοδίους με κάποιο δελτίο τύπου το link που βρίσκεται ή από οποιονδήποτε γνωρίζει για να ενημερωθούμε και οι υπόλοιποι. 
 Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε το αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης για την επίλυση των αιτημάτων-καταγγελιών των πολιτών, αν δόθηκαν λύσεις, αν είναι ικανοποιητική η ανταπόκριση των δημοτικών υπαλλήλων και της διοίκησης στις παρεμβάσεις του συμπαραστάτη ή ακόμα, αν προσέφυγε σε αυτόν κάποιος εργαζόμενος της ΔΗΚΕΠΑ, αλλά και κάποια στατιστικά για το είδος και την ποσότητα των αιτημάτων που υποβλήθηκαν και τις λύσεις που δόθηκαν, αλλά και ποια προβλήματα δεν κατάφερε να επιλύσει ο συμπαραστάτης του Δημότη!

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 77 παρ. 5 του Νόμου Ν.3852/2010 ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης συντάσσει ετήσια έκθεση. 
Η ετήσια έκθεση παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής κατά τις διατάξεις του άρθρου 217του Κ.Δ.Κ., εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της. Η έκθεση αυτή αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου με φροντίδα των δημοτικών υπηρεσιών.

Στην έκθεση αυτή ο συμπαραστάτης εκτός των άλλων μπορεί επίσης να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, όσο και επ' ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει. 
Στην τελευταία αυτή περίπτωση, οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη υποβάλλονται στον δήμαρχο και κοινοποιούνται στο δημοτικό συμβούλιο και στον γενικό γραμματέα του δήμου. Τόσο η ετήσια έκθεση όσο και οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου με φροντίδα των δημοτικών υπηρεσιών.

ΥΓ. Μετά τη ανάρτηση του σχολίου,  ένας καλός φίλος μας έστειλε το link όπου βρίσκεται  η έκθεση του συμπαραστάτη. Είναι "κρυμμένη" στα συνημμένα ενός έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο μάλλον δεν έγινε. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση θα έπρεπε να είναι στην πρώτη σελίδα, στην οποία υπάρχουν τόσα άλλα ασήμαντα και αδιάφορα ή στο χώρο του συμπαραστάτη στην ιστοσελίδα του Δήμου. Είναι ακόμα ένα μικρό δείγμα αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής για το θεσμό και βέβαια θα έπρεπε να αντιδράσει έγκαιρα και ο συμπαραστάτης!   Για όποιον ενδιαφέρεται είναι εδώ.

Πάντως άλλοι Δήμοι χειρίζονται εντελώς διαφορετικά το ζήτημα και έχουν τοποθετήσει την έκθεση σε τέτοιο σημείο που να εντοπίζεται εύκολα από το κοινό. Στο διαδίκτυο διαβάσαμε αρκετές εκθέσεις άλλων Δήμων, κάποιες παρουσιάζουν ενδιαφέρον και σε κάποιες  διακρίνεται η επιτυχία του θεσμού, αλλά και οι πρωτοβουλίες συμπαραστατών. Ενδεικτικά: Μέγαρα, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη, Βύρωνας, Χαλκίδα, Κομοτηνή.