Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Σε αδιέξοδο ο δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας


Βρίσκεται ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών
                                                              ΕΞΠΡΕΣ Πηγή: ΑΠΕ
Σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται πλέον και ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Στο Διοικητικό Συμβούλιο που έγινε το βράδυ της Τετάρτης είχαν προσκληθεί βουλευτές του Πειραιά, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος, αλλά και να τους ζητηθεί να μεσολαβήσουν ώστε το υπουργείο Εσωτερικών να βγάλει παροδικά το δήμο από το αδιέξοδο με εκταμίευση προκαταβολής από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Λ. Τζανής θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να ζητήσει, όπως ανέφερε ο ίδιος, λύση ανάλογη με αυτή που επιλέχθηκε στην περίπτωση του δήμου Αχαρνών και του δήμου Πειραιά. Στην πρώτη περίπτωση, το υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την εκταμίευση περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ ο δήμος Πειραιά έλαβε προκαταβολή για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Όπως σημειώνει στο ΑΜΠΕ το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Στέφανος Σαββόπουλος, ο δήμος έχει πλέον στην «πλάτη» του ληξιπρόθεσμο χρέος που ανέρχεται σε 12,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οφείλει περίπου 900.000 ευρώ στους 130 υπαλλήλους της ΔΗΚΕΠΑ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Αθλητισμού) όπου είναι απλήρωτοι, άλλοι υπάλληλοι 10 μήνες και άλλοι 11 μήνες.

Αυτόν τον μήνα, επίσης, ο δήμος αδυνατεί να πληρώσει τους 45 υπαλλήλους (μονίμους και αορίστου χρόνου) που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς. Συνολικά, το κόστος μισθοδοσίας των μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων του δήμου ανέρχεται σε 1.100.000 ευρώ μηνιαίως. Τα μηνιαία έσοδα του δήμου ανέρχονται σε 800.000 ευρώ.