Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Οι Έλληνες βρήκαν τη λύση στις πιέσεις της Ευρώπης για περισσότερη λιτότητα: Να μην έχουν κυβέρνηση!


Ο σχολιασμός του Floyd Norris για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις επιλογές της Ευρώπης. «Οι Έλληνες φαίνεται πως βρήκαν έναν ενδιαφέρον τρόπο να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ελλάδα θα δεχτεί έντονες πιέσεις από τη Γερμανία και μερικές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ώστε να εφαρμόσει ακόμα περισσότερα μέτρα λιτότητας, που δεν θέλει ο λαός".
"Να μην έχουν κυβέρνηση".
Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Floyd Norris, οικονομικός ανταποκριτής για τους NYTimes και τη Herald Tribune, τη λύση που σκέφτηκαν οι Έλληνες στο πρόβλημα διακυβέρνησης της χώρας.
Αν και η διατύπωση είναι κάπως κωμική, το συμπέρασμα είναι τόσο ρεαλιστικό και σε πλήρη αρμονία με την επικρατούσα άποψη περί παραμονής στην Ευρώπη και το Ευρώ, αλλά χωρίς δεσμεύσεις, υποχρεώσεις, μνημόνια κτλ.

Όντως, αν το καλοσκεφτεί κανείς, το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν η υλοποίηση αυτής της επιθυμίας.
Δεν θέλουμε ξανά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που μας «οδήγησαν σε αυτό το χάλι» όπως παραδέχεται και ο Floyd Norris. Από την άλλη, θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη, δεν θέλουμε δραχμή, θέλουμε δάνεια για να πληρώνονται μισθοί και να μην χαθούνε τα λεφτά μας στις τράπεζες, δεν θέλουμε όμως λιτότητα και μνημόνια. Ποιος εκφράζει αυτήν την πολιτική; Κανένας. 
Το θέμα είναι τι θα πράξει η Ευρώπη μπροστά στο ενδεχόμενο ακυβερνησίας της Ελλάδας. «Θα τραβήξει το καλώδιο»; Αν δεν το κάνει, το αδιέξοδο μπορεί να συνεχιστεί με επαναληπτικές εκλογές που δεν θα βγάζουν κυβέρνηση.
Στο μεταξύ η αγωνία θα παρατείνεται, οι αγορές θα γίνουν πιο επιθετικές, το περιβάλλον εξαιρετικά αβέβαιο και πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας μπροστά στα νέα δεδομένα που θέτει η κορύφωση του ελληνικού δράματος.πηγή
 Ολόκληρο το post του Floyd Norris στο blog “Economix”.