Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

«Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει..."

Μια γνωριμία με τα Μουσεία της Αθήνας, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, προτείνει το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, το οποίο καλεί τους Αθηναίους να βγουν στις γειτονιές της πόλης και να γνωρίσουν τους φορείς του σε μια δράση με τίτλο «Αθήνα: Γειτονιές και Μουσεία».

Πολλοί από τους φορείς που χρεώνουν εισιτήριο εισόδου, προσφέρουν μειωμένο ή μισό εισιτήριο στους επισκέπτες που συμμετέχουν σε αυτή την κοινή εκδήλωση, ενώ την Παρασκευή 18 Μαΐου -Διεθνής Ημέρα Μουσείων- η είσοδος σε όλα τα Μουσεία είναι δωρεάν.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να επισκεφθεί
την ιστοσελίδα http://www.athensmuseums.net
Δράσεις των μουσείων
Το θέμα που επιλέχθηκε φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι «Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες εμπνεύσεις, νέες προκλήσεις».

Την Παρασκευή, 18 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η τρέχουσα έκθεση του Ιδρύματος Β.&Μ. Θεοχαράκη «Χρίστος Καράς: Σύνοψη 1959-2012» θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον επιμελητή της έκθεσης, ενώ στο Art Shop του Ιδρύματος θα παρέχονται εκπτώσεις έως και 70 % σε επιλεγμένα είδη.
Ο «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τη νέα και τεχνολογικά πιο προηγμένη προβολή της «Θόλου» με τίτλο «Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη». Η παραγωγή θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή 18 Μαΐου, στις 15:00 και στις 16:00.

Το Μουσείο Μπενάκη οργανώνει φέτος, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Στόχος της εκδήλωσης είναι η διάδοση και αναγνώριση της πνευματικής και παράλληλα πολιτιστικής προσφοράς της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, η οποία επί σειρά ετών αποτελεί χώρο παροχής πληροφοριών και εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες και πρότυπο για ανάπτυξη καινοτόμων συνεργατικών δράσεων στον ελληνικό χώρο.

Χώρος έμπνευσης για οκτώ καλλιτέχνες, αλλά και χώρος συνάντησης με τον κόσμο των Θεραπευτικών Προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ Διάβαση και Εν Δράσει, μετατρέπεται για μία μέρα, στις 19 Μαΐου, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2012, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας διοργανώνει εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους για μία νύχτα (Σάββατο 19 Μαΐου, από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα) που περιλαμβάνουν: ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους του Αρχείου, προβολές βίντεο, εκθέσεις (φωτογραφίας, ζωγραφικής, αρχειακού υλικού), εικαστικές
εγκαταστάσεις, μουσική και χορό, καλλιτεχνικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.