Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Τα τρία σενάρια για τις εκλογές

Γράφημα με τα τρία σενάρια που μπορεί να προκύψουν
από τις εκλογές σύμφωνα με την  Credit Suisse.
Οι πιθανότητες η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι να βγει από το ευρώ στο επόμενο έτος, σε αντίθεση με το consensus της αγοράς που τοποθετεί τις πιθανότητες στο 50-50. 
Αυτό αναφέρει η Credit Suisse στην τελευταία 18σέλιδη έκθεση της υπό τον τίτλο «Greece: More likely in than out» (Ελλάδα: Πιο πιθανό να παραμείνει μέσα από το να εξέλθει της ευρωζώνης).
Σύμφωνα με την CS, η παραμονή στην ευρωζώνη είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ενώ και η Ευρώπη δείχνει ευάλωτη στις συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης. Ωστόσο, θεωρεί ότι η έκβαση των επόμενων εκλογών στις 17 Ιουνίου παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, με την πολιτική κατάσταση να είναι ρευστή.
Η Credit Suisse εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξουν τρία βασικά σενάρια: -Δημιουργία κυβέρνησης που συντάσσεται με το ευρώ. Σ’ αυτή θα συμμετάσχουν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και άλλα μικρά κεντρώα κόμματα (40% πιθανότητες)-Αμβίβολο το αποτέλεσμα των εκλογών. Θα ομοιάζει με αυτό των εκλογών της 6ης Μαΐου (20% πιθανότητες)-Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με πιθανή συνεργασία άλλων μικρών αριστερών κομμάτων (40% πιθανότητες).
Πρώτο σενάριο
Το πρώτο σενάριο είναι ίσως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τις αγορές. Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, πιθανόν να δεσμευτεί ώστε να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες της και να πιέσει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευθεί μέρη του προγράμματος προσαρμογής, προκειμένου να προσθέσει περισσότερα μέτρα ανάπτυξης για την χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τα αιτήματα για την αναγκαιότητα των πολιτικών ανάπτυξης, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Hollande στη Γαλλία, πιθανή επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ελληνικού προγράμματος θα ήταν εφικτή, σύμφωνα με την CS.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη, θα υπάρξουν περισσότερες παραχωρήσεις για την ανάπτυξης της ενώ θα μετατεθούν κάποια σκληρά μέτρα.

Δεύτερο σενάριο
Το δεύτερο σενάριο θέλει μια επανάληψη του αποτελέσματος της ψηφοφορίας της 6ης Μαΐου. Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι παρόμοιες με τις πρόσφατες, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό να είναι διαφορετικό, αφού πιθανό είναι να οδηγήσει σε ένα είδος κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Από τη μία πλευρά, η πίεση από τους διεθνείς εταίρους στην Ελλάδα, καθώς και οι εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία (π.χ. επιδείνωση της ανάπτυξης, μείωσης της χρηματοδότησης, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εκροή καταθέσεων) θα καταστήσουν δύσκολο για τους αρχηγούς των κομμάτων να αναβάλουν τη δημιουργία κυβέρνησης.
 Από την άλλη πλευρά, τα πολιτικά κίνητρα για να οδηγηθεί η χώρα σε μια άλλη εκλογική διαδικασία, με την ελπίδα για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί.
Ένας πιθανός συνασπισμός θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεση του. Είναι δύσκολο να δούμε σε αυτό το σημείο πως οι πολύ διαφορετικές απόψεις των κομμάτων σχετικά με την οικονομία και άλλα ζητήματα μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια συμμαχία με αποτελεσματικό τρόπο για πολύ καιρό. Ακόμη όμως και να υπάρξει συμφωνία, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα γίνει πιο δύσκολη.

Τρίτο σενάριο
Το τρίτο σενάριο θα ήταν το χειρότερο για τις αγορές, δεδομένου ότι θα παρατείνει την αβεβαιότητα, θα αυξήσει τις πιθανότητες της μονομερούς ακύρωσης των όρων δανεισμών και να αυξήσει τον κίνδυνο της δημιουργίας χάσματος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγώντας στην έξοδος της χώρας από το ευρώ. 
Η Credit Suisse θεωρεί ότι ακόμα και σε αυτό το σενάριο, μια ελληνική έξοδος δεν είναι πιθανή ή άμεση. Μια νίκη της άκρας αριστεράς θα μπορούσε ακόμα να είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ότι μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, και να αποφασίσει μια λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με τη συμμετοχή στον συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων περισσότερο φιλο-ευρωπαϊκών κομμάτων (π.χ., Δημοκρατική Αριστερά), που θα λειτουργήσει ως δύναμη εξισορρόπησης. 
Επιπλέον, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει πρώτος πιθανόν να χρειάζεται την υποστήριξη κι άλλων κομμάτων (με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις) για να σχηματίσει κυβέρνηση. Δεδομένου ότι το ΚΚΕ είναι σθεναρά κατά της συμμετοχής σε μια κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βασιστεί σε πιο κεντρώα κόμματα για τον συνασπισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στο πιο θετικό σενάριο, η παρατεταμένη αβεβαιότητα, λόγω της πολιτικής κατάστασης θα είχε επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Η ύφεση είναι πιθανό να είναι χειρότερη από τις προβλέψεις, πλήττοντας τα χαμηλότερα εισοδήματα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.bankingnews