Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Σε οικονομική ασφυξία καταδίκαζεται ο δήμος Νίκαιας

Σε οικονομική «ασφυξία» έχει καταδικάσει η Πολιτεία το δήμο Νίκαιας- Ρέντη με την απόρριψη για… 6 (!) φορές από το Ελεγκτικό Συνέδριο ρύθμισης του χρέους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωακειμίδης κατήγγειλε ότι ο δήμος «κληρονόμησε» χρέος 87 εκατ. ευρώ από το δήμο Νίκαιας, με αποτέλεσμα να πληρώνει κάθε μήνα για τοκοχρεωλύσια 650.000 € το μήνα. Και ενώ έχουν γίνει 6 αιτήσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών για μια νέα ρύθμιση, που θα επέτρεπε να μειωθεί η δόση σε 280.000 € έχει απορριφθεί ισάριθμες φορές από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Αναλυτικά, ο Γιώργος Ιωακειμίδης μίλησε εκτενώς για την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι Δήμοι και την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος. 
"Το πολιτικό σύστημα καταρρέει και κάνει τα πάντα να μας πάρει μαζί του. Οφείλουμε ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να κάνουμε σαφή αυτή τη διαφορά. Οφείλουμε στην εποχή που ζούμε να κάνουμε την αυτοκάθαρσή μας, να καθαρίσουμε τα του οίκου μας, να είναι σε πλήρη διαφάνεια οι ενέργειές μας", είπε στην ομιλία του και συνέχισε χαρακτηριστικά :
"Φταίμε για την κακή οικονομική κατάσταση των Δήμων σήμερα, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Για τις σπατάλες που έγιναν στο παρελθόν. Χρειάζεται να γίνει αλλαγή νοοτροπίας και αυτοκριτική που δεν έχει γίνει ακόμα".
Επίσης, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την οικονομική κατάσταση του Καλλικρατικού Δήμου Νίκαιας –Ρέντη:
"Στο Δήμο της Νίκαιας-Ρέντη, βρήκαμε ένα χρέος 87 .000.000 € (από τη διοίκηση του Δήμου της Νίκαιας) και κληθήκαμε να το διαχειριστούμε μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικά συνθήκες. Εδώ και ένα χρόνο όμως, η Πολιτεία έχει σταθεί αδύναμη να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση και να δώσει οριστικά λύση στο πρόβλημα αυτό. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι 6 φορές, και ενώ έχουμε συμφωνήσει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Υπουργείο, το Ελεγκτικό Συνέδριο έρχεται και απορρίπτει τους όρους. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι αδυνατούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους προμηθευτές μας. Όταν σήμερα πληρώνουμε τοκοχρεωλύσια 650.000 € το μήνα, ενώ με τη νέα ρύθμιση θα πληρώνουμε 280.000 € και θα μπορούμε να κάνουμε έναν καλύτερο προγραμματισμό στις υποχρεώσεις μας, αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Οδηγεί εμάς και πολλούς Δήμους ανά την Ελλάδα με αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα - και είναι δυστυχώς πολλοί- σε τέλειο αδιέξοδο".
Παράλληλα αναφέρθηκε και στην κακή μέχρι τώρα εφαρμογή του θεσμού των Διαμερισματικών Συμβουλίων και του Συνηγόρου του δημότη, που είναι θεσμοί που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά για την εξυπηρέτηση των δημοτών και που σήμερα λειτουργούν με πολύ περιορισμένες και συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα στρώματα που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι "…πρέπει να κρατήσουμε τις κοινωνίες μας όρθιες, να δέσουμε τις αδύναμες ομάδες που δοκιμάζονται πολύ και να βοηθήσουμε τις οικογένειες που δεν μπορούν, να σταθούν στα πόδια τους".πηγή