Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Τεράστιες οι αντιδράσεις για το κλάδεμα των δέντρων


Σε μια εποχή όπου η
κλιματική αλλά και η ενεργειακή κρίση απαιτούν πολλά δέντρα και ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι των πόλεων ευαισθητοποιούνται, οι δημοτικές αρχές βλέπουν τεράστιες αντιδράσεις, για το κλάδεμα των δέντρων.

Η πραγματική και ουσιαστική αιτία του φαινομένου αντίδρασης είναι ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες των δήμων δεν μπορούν να τεκμηριώσουν, ούτε να πείσουν τους κατοίκους για τον τρόπο κλαδέματος αφού καταστρέφουν εντελώς την αισθητική των δρόμων, αλλά και στο διαδίκτυο υπάρχουν εκατοντάδες πανεπιστημιακές μελέτες που υποδεικνύουν άλλους τρόπους.


Τακτικές δε είναι και οι δημοσιεύσεις στα εξειδικευμένα site όπως το dasarxeio.com από επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα και καταγράφουν συνεχώς λάθος πρακτικές.

Η ΚΕΔΕ είχε βγάλει σε διαβούλευση Σχέδιο Διαχείρισης Αστικού Πρασίνου
Όμως δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές ούτε από τα δασαρχεία, ούτε από τα Υπουργεία. Σε αντίθεση βγήκε και εγκύκλιο ΑΔΑ : 6ΟΘΕ4653Π8-9ΗΒ η οποία απλοποιεί και διευκολύνει την κοπή από ιδιώτες.

Μεγάλη ευθύνη φαίνεται να υπάρχει και στις προδιαγραφές των προκηρύξεων ανάθεση έργου για το κλάδεμα σε ιδιώτες εργολάβους. Οι χαλαρές προδιαγραφές παρά τις καλές προθέσεις (το κλάδεμα γίνεται προφανώς για την ενδυνάμωση του πρασίνου) επιτρέπουν στους εργολάβους το κλάδεμα από ανειδίκευτους εργάτες χωρίς την παρουσία γεωπόνου, το τυχαίο και βαθύ κλάδεμα για την εξοικονόμηση του χρόνου και βέβαια την μη τήρηση των κανόνων γεωπονίας όπως π.χ. ότι τα αλυσοπρίονα πρέπει να απολυμαίνονται μετά από κάθε κοπή για να μην μεταφέρονται οι ασθένειες από δέντρο σε δέντρο. Επιπλέον η γραφειοκρατεία οδηγεί στην κοπή των δέντρων σε ακατάλληλη εποχή και αυτό σε απώλεια πολλών δέντρων.

Χειρότερη είναι ακόμη η κατάσταση με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ όπου άγνωστοι εργολάβοι που δεν λογοδοτούν πουθενά, αναλαμβάνουν να κλαδέψουν για την αποφυγή κινδύνων ηλεκτροπληξίας με κυριότερα θύματα τα πευκοειδή που ως γνωστόν δεν πετάνε νέα κλαδιά εκεί που κλαδεύτηκαν. Τεράστια δέντρα άνω των 20 μέτρων, μένουν με μια μικρή τούφα στη κορυφή τους δημιουργώντας μεγάλη δυσφορία στους κατοίκους. H διαδικασία διέπεται από τον Κανονισμό του 1967 για την «Εγκατάσταση και Συντήρηση Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας» όπου βέβαια υπάρχει μέριμνα μόνο για την ασφάλεια των καλωδίων και σε καμία περίπτωση για την επιβίωση ή την αναζωογόνηση των δέντρων.

Το θέμα όμως αποτελεί μεγάλη πολιτική απειλή για τις δημοτικές αρχές καθώς σε πολλές περιπτώσεις ο λαϊκισμός ευημερεί αλλά και η ευαισθητοποίηση του κόσμου, χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις, αναπτύσσεται ραγδαία ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.
Οι δημοτικές αρχές καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην αναγκαιότητα, την ανεπάρκεια των Τεχνικών Υπηρεσιών ή Υπηρεσιών Πρασίνου και στο λαϊκό αίσθημα.
Από την άλλη βέβαια η σωστή διαχείριση του Αστικού Πρασίνου είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση αφού το πράσινο είναι το απαραίτητα στοιχείο για να είναι μια πόλη ελκυστική και βιώσιμη.
πηγή