Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

...οι υποψηφιότητες "στη δική μας πόλη"

Σχεδόν 6 μήνες μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση για τη νέα δημοτική αρχή του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας και το «παιχνίδι, κυριολεκτικά, έχει ανάψει»!
 Σιγά – σιγά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, γίνονται κινήσεις και ανακοινώνονται υποψηφιότητες. Χωρίς υπερβολές, αυτή τη χρονική στιγμή, στον κατάλογο υπάρχουν τα ονόματα 8-10 συμπολιτών μας που το σκέφτονται ή έχουν προχωρήσει στο επόμενο βήμα την ανακοίνωση της υποψηφιότητας. Η παράμετρος της απλής αναλογικής, η οποία για πρώτη φορά θα υπάρχει στις δημοτικές εκλογές, έχει ως πρώτη συνέπεια την πολυδιάσπαση παρατάξεων, τα πολλά νέα σχήματα και τους πολλούς υποψήφιους σε κάθε δήμο. Και στον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας «οι μνηστήρες» είναι περισσότεροι από όσους περιμέναμε. Συγκεκριμένα:
  • Η προεκλογική περίοδος αρχίζει, επίσημα κατά κάποιον τρόπο, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου με το πρώτο ανοιχτό κάλεσμα του δημάρχου. Μετά την συνέλευση του «άλλου δρόμου» όπου ξεκαθαρίστηκε, παρά τις όποιες αντιρρήσεις, το πλαίσιο συμμετοχής στις εκλογές, την Κυριακή ο Δήμαρχος καλεί τους δημότες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας στο εργοστάσιο «Καχραμάνογλου» για την παρουσίαση του έργου της δημοτικής αρχής και τους στόχους του για τη νέα δημαρχιακή θητεία.
  • Πριν ένα μήνα, ο Γ. Τσιρίδης, "τάραξε τα νερά" και ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του. Μέχρι τότε η αίσθηση ήταν ότι κινείται κοντά στον «άλλο δρόμο» και ίσως να ήταν ακόμα και υποψήφιος του «άλλου δρόμου». Παρόλα αυτά στο κείμενο ανακοίνωσης της υποψηφιότητας χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τα έργα και τις ημέρες της δημοτικής αρχής. Από τότε δεν έχει επανέλθει με νέο κείμενο για την υποψηφιότητα του ούτε έχει δημοσιοποιήσει επίσημα τα πρόσωπα που στηρίζουν την πρωτοβουλία του. Στις κινήσεις του με προεκλογική χροιά καταγράφεται και η παρουσίαση του βιβλίου «η δική μας πόλη», στην οποία συμμετείχαν δημότες από όλες τις «φυλές» με αξιοπρόσεκτη τη συμμετοχή τοπικών στελεχών του Σύριζα.
  • Τις τελευταίες μέρες και μετά την ανακοίνωση του Ζ. Ζούπη για την απόσυρση της υποψηφιότητας του, άνοιξε ο δρόμος και έντονη κινητικότητα υπάρχει στον χώρο της κεντροαριστεράς, στον χώρο του ΚΙ.ΝΑΛ. και όχι μόνο. Απ΄ ότι δείχνουν τα πράγματα οι υποψήφιοι από τον χώρο θα είναι περισσότεροι του ενός. Ήδη ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της η Βάνα Δατσέρη, παλιά αντιδήμαρχος και δημοτική σύμβουλος με ερείσματα σε συλλόγους γονέων και αθλητικά σωματεία κυρίως στην περιοχή της Αμφιάλης, ενώ η τοπική επιτροπή του ΚΙΝΑΛ προωθεί την υποψηφιότητα του Παντελή Καμά δικηγόρου, μέλους της κεντρικής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ με καλή γνώση των θεμάτων νεολαίας και αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος δεν έχει κάνει κάποια επίσημη τελική ανακοίνωση, αλλά οι αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν ότι είναι θέμα ημερών η ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του.
  • Επιπλέον, στο χώρο της κεντροδεξιάς εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες στην εξεύρεση υποψηφίου δημάρχου κοινής αποδοχής. Παρά τις προσπάθειες στελεχών δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να επικρατήσει ενωτική διάθεση, με ομόθυμη στήριξη υποψηφιότητας για το δημαρχιακό αξίωμα. Ο δικηγόρος Π.Διαλυνάκης λέγεται ότι θα έχει την επίσημη υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας και κινείται, πλέον, σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς πυκνώνοντας τις εμφανίσεις του σε εκδηλώσεις με τοπικό ενδιαφέρον. Η δημοτική σύμβουλος Ε.Δαβγιώτη έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφια, ενώ δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του ο παλιός δήμαρχος Κερατσινίου Φ. Μελάς με υπολογίσιμη απήχηση στον τοπικό κεντροδεξιό χώρο.
  • Ακόμα η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με σταθερή εκλογική δύναμη στις τελευταίες αναμετρήσεις φαίνεται ότι θα συμμετέχει στις εκλογές με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Γ.Καλαμαρά, άνθρωπο εργατικό και χαμηλών τόνων. Παράλληλα η Λαϊκή Συσπείρωση τους τελευταίους μήνες ανεβάζει στροφές, με παρουσία στην κοινωνία και στόχο να συσπειρώσει δυνάμεις και να μην επιτρέψει φίλους της να κοιτάξουν και δίπλα τους.
  • Πέρα από τα παραπάνω έχουν ακουστεί κι άλλα ονόματα, ο πάντα υπολογίσιμος, αλλά αναποφάσιστος στην τελική απόφαση Ν. Πέτσας, αντιδήμαρχος του Φ. Μέλα και ο πρώην δήμαρχος Δραπετσώνας Αλ. Χρυσός, για τον οποίο μιλούν στελέχη του κεντροαριστερού χώρου χωρίς ο ίδιος να έχει τοποθετηθεί για το θέμα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ετοιμοπόλεμος εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Κάπως έτσι καταγράφεται το προεκλογικό σκηνικό, 6 μήνες πριν τις εκλογές. Η κυριαρχούσα άποψη στα πολιτικά στέκια και όχι μόνο είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα η δημοτική κίνηση «άλλος δρόμος» και ο δήμαρχος βρίσκονται σε θέση οδηγού. Ο δήμαρχος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ήδη διοργανώνει την πρώτη μεγάλη πολιτική εκδήλωση με την οποία φιλοδοξεί να στείλει μήνυμα σε «φίλους και εχθρούς». Παράλληλα έχει να παρουσιάσει έργο στη διοίκηση του δήμου, έχει διευθετήσει με τον καλύτερο τρόπο εσωτερικές αναταράξεις και έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του σύριζα.
Όμως τα πολλά νέα πρόσωπα που θα έχει απέναντι του, με την ιδιαίτερη πορεία τους στην τοπική κοινωνία, με τους πολλούς υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους σε κάθε γειτονιά, σε συνδυασμό με την άποψη που λέει "να αποκτήσουμε κουλτούρα συνεργασιών" μάλλον απομακρύνει, αλλά δεν σβήνει, τον αρχικό στόχο για εκλογή από τον πρώτο γύρο. Τα γεγονότα των επόμενων μηνών, η διαχείριση καταστάσεων, η δυναμική που θα αναπτύξουν οι νέες δημοτικές κινήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό που θα στηρίξει τις υποψηφιότητες, αλλά και πολιτικές εξελίξεις γενικότερα θα διαμορφώσουν την τελική κρίση των δημοτών.
Το βέβαιο είναι ότι στους περισσότερους Δήμους, καμία δημοτική παράταξη δεν θα έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και άρα η συνεργασία των παρατάξεων και των εκλεγμένων συμβούλων, θα είναι επιβεβλημένη. Το ερώτημα που μένει είναι: θα συμβεί το ίδιο και στον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας;