Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση πλημμυρών στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου

Μετά από πολλές συσκέψεις και πολλές δύσκολες βροχερές μέρες, οι οποίες ευτυχώς δεν εξελίχτηκαν σε μοιραία περιστατικά ξεκίνησαν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση πλημμυρών στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Τέλος καλό όλα καλά ή αλλιώς, κάλλιο αργά παρά ποτέ!
 (Η φωτογραφία περιφερειάρχη με τον δήμαρχο, μπροστά από το έργο, δημοσιεύτηκε μεταξύ άλλων στην ανάρτηση του δήμου). Η παρέμβαση στην περιοχή της "Ιχθυόσκαλας" είναι  καλό νέο. Σε κάθε περίπτωση η αυτοδιοίκηση έχει χρέος να βρίσκει λύσεις και να υλοποιεί έργα. Έργα που δίνουν λύσεις σε προβλήματα χρόνων και πολλές φορές θέτουν σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες και την εν γένει ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Το έργο γίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
Οι παρεμβάσεις που έγιναν από την ΠΕ Πειραιά είναι οι εξής:
α. Κατέγραψε, για πρώτη φορά, το υφιστάμενο δίκτυο αγωγών ομβρίων και προχώρησε στην αξιολόγηση της επάρκειας αλλά και της λειτουργικότητάς του με τη συνδρομή και της ΕΥΔΑΠ.
Από την καταγραφή προέκυψε με βεβαιότητα ότι μία από τις αιτίες των πλημμυρικών φαινομένων είναι και η μεγάλη επιχωμάτωση σε βάθος 300 μέτρων από τον ΟΛΠ, το 2003, για την κατασκευή της προβλήτας.
β. Στη βάση της διαπίστωσης αυτής, ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις με τον ΟΛΠ, που κατέληξαν στην ανάγκη υλοποίησης μιας σειράς από παρεμβάσεις στο δίκτυο ομβρίων εντός της λιμενικής ζώνης, προκειμένου να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη επάρκεια κατά την εξέλιξη των φαινομένων.
Τα έργα αυτά εξελίσσονται και θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Νοεμβρίου και αναμένεται να άρουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων.
γ. Παράλληλα, από την Περιφέρεια Αττικής προκηρύχθηκε διαγωνιστική διαδικασία και αναδείχθηκε μελετητής, προκειμένου για πρώτη φορά να υπάρξει συνολική και ολοκληρωμένη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας για την ευρύτερη περιοχή, που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα.
Η μελέτη είναι σε προχωρημένο στάδιο και θα παραδοθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου 2018, το δε κόστος της κατασκευής προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 8,5 εκατ. ευρώ.