Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Σημαντική απόφαση για τους εργαζόμενους του Δήμου

Μετά από αυτή του Δήμου Δέλτα, μία ακόμη σημαντική απόφαση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, που περικόπηκαν λόγω μνημονίων, παρουσιάζει, σήμερα, αποκλειστικά, το epoli.gr.

Συγκεκριμένα, το Ειρηνοδικείο Πειραιά, με την, πρόσφατη, υπ’ αριθμ. 54/2018, απόφασή του, δικαίωσε εβδομήντα τρεις (73) δημοτικούς υπαλλήλους (ορισμένου και αορίστου χρόνου) του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και τους επιδίκασε τα Επιδόματα εορτών και αδείας, επειδή έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές, άλλως καταργήσεις, που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012.
 
Η απόφαση αυτή αξίζει ιδιαίτερης μνείας, καθώς υποχρεώνει τον Δήμο να καταβάλει, μελλοντικά, τα Δώρα εορτών και αδείας στους ανωτέρω δημοτικούς υπαλλήλους και συγκεκριμένα, ποσό 1.000 ευρώ, κατ’ έτος, από την 1η/1/2019 και μετά!
Όπως, μάλιστα, διευκρινίσθηκε από το δικηγορικό γραφείο που χειρίζεται την υπόθεση, κατόπιν επικοινωνίας μας, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για τους εργαζόμενους.

Η δικηγόρος των εργαζομένων, κ. Ευμορφία Μ. Ρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση, στο epoli.gr:
«Με την, υπ’ αριθμ. 54/2018, απόφαση του Ειρηνοδικείου Πειραιά (διαδικασίας εργατικών διαφορών), έγινε δεκτή η αγωγή των εντολέων μου, δημοτικών υπαλλήλων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με την οποία διεκδικούσαν τα επιδόματα εορτών και αδείας, αφού κρίθηκε η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων της, υποπαραγράφου Γ.1 του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012.

Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, είναι πραγματικά πρωτοποριακή, καθώς στην πράξη, υποχρεώνεται ο εναγόμενος Δήμος να εντάξει στη μισθοδοσία των συγκεκριμένων εργαζομένων τα επιδόματα εορτών και αδείας (συνολικά 1.000 ευρώ, κατ’ έτος εργασίας), από την 1η/1/2019 κι εφεξής, χωρίς χρονικό περιορισμό, με την μοναδική προϋπόθεση να εξακολουθούν να εργάζονται στον εναγόμενο Δήμο.
Η εξέλιξη αυτή μας προσδίδει ιδιαίτερη ικανοποίηση και είναι σημαντική για τους εργαζομένους, οι οποίοι, δύνανται, κατόπιν συμμόρφωσης του Δήμου με το διατακτικό της ανωτέρω απόφασης, να λαμβάνουν, εφεξής, τα δώρα κι επιδόματα στη μισθοδοσία τους, χωρίς να απαιτείται, πλέον, να προσφεύγουν δικαστικά, ανά διετία (λόγω παραγραφής), για τη διεκδίκησή τους.»

«Νίκη των εργαζομένων, με μεγάλο συνδικαλιστικό και πολιτικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη απόφαση, που δικαιώνει τον αγώνα όλων μας. Θεωρώ ότι, η Δημοτική Αρχή θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου, δεν θα ασκήσει έφεση, και θα σταθεί στο πλάι, στη μεγάλη αυτή δικαίωση των εργαζομένων», δήλωσε στο epoli.gr ο Πρόεδρος των εργαζομένων, Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Στέφανος Σαβόπουλος. 

πηγή