Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Κάποιες φορές, κι έτσι γράφεται ιστορία!


Με αφορμή τη χτεσινή βραδιά στον θερινό κινηματογράφο της περιοχής μας "Μάρθα Καραγιάννη", όπου προβλήθηκε το συγκλονιστικό "Τελευταίο Σημείωμα", στο πλαίσιο του αφιερώματος για τον Παντελή Βούλγαρη, παρουσία του σκηνοθέτη, δύο λόγια για επτά ξεχωριστές ταινίες του σκηνοθέτη, συμβολή στο αφιέρωμα του δήμου,  και ένα μικρό σχόλιο.

Ο θερινός κινηματογράφος «Μάρθα Καραγιάννη»  ήταν κλειστός τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, σε άθλια κατάσταση. Επαναλειτούργησε τα δύο τελευταία χρόνια από τον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας.
 Η χτεσινή βραδιά ήταν μια πολύ ειδική βραδιά για τον κινηματογράφο της Ευγένειας.  Η αθόρυβη, σεμνή παρουσία του Παντελή Βούλγαρη και της Ιωάννας Καρυστιάνη, η  κατάμεστη αίθουσα, υπήρχαν όρθιοι, η απόλυτη, σχεδόν νεκρική σιγή σε όλη τη διάρκεια της προβολής, ακουγόταν μόνο οι ανάσες των θεατών (ακόμα και οι γείτονες είχαν κλείσει τις τηλεοράσεις και είχαν μαζέψει τα σκυλιά) και η διακριτική, άψογη φιλοξενία των υπευθύνων θα γραφεί στην ιστορία των θερινών κινηματογράφων της περιοχής μας.
Δεν γνρίζουμε ποιος είχε την ιδέα για το αφιέρωμα στον Π. Βούλγαρη, πάντως στόχευσε κέντρο και αξίζουν συγχαρητήρια. 

Σήμερα 5/7/2018 το αφιέρωμα συνεχίζεται με την προβολή της ταινίας "Μικρά Αγγλία" και η είσοδος είναι δωρεάν! Θερινός Κινηματογράφος "Μάρθα Καραγιάννη" (Βύρωνος & Χηλής, Ευγένεια, τηλ. 210-4317270)


Επτά ταινίες του Παντελή Βούλγαρη 
Ψυχή Βαθιά
Με φόντο τα πανέμορφα τοπία της Πίνδου, ο Βούλγαρης αφηγείται μια τραγική ιστορία από τους τελευταίους μήνες του Εμφύλιου Πολέμου.

Δύο ανήλικα αδέλφια από αποδεκατισμένη οικογένεια, ο Ανέστης και ο Βλάσης, πολεμούν σε αντίπαλα στρατόπεδα, σε έναν άγριο και παράλογο πόλεμο. Πατώντας πάνω σε ένα σενάριο που γράφτηκε ύστερα από πολυετή έρευνα, ο σκηνοθέτης δίνει με μαεστρία μια τραγική πλευρά από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, εστιάζοντας στο ανθρώπινο δράμα.

Νύφες
Μία φιλόδοξη και σοβαρή απόπειρα για ένα φιλμ πέρα από τα ελληνικά δεδομένα. Οι Νύφες είναι μία άρτια παραγωγή, την επιμέλεια της οποίας είχε ο Μάρτιν Σκορσέζε, σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη. Με τη βοήθεια της ατμοσφαιρικής φωτογραφίας του Γιώργου Αρβανίτη και τη μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη, ο Βούλγαρης δημιουργεί ένα συναισθηματικό ηθογραφικό φιλμ, που μας μεταφέρει στο 1922, αποτυπώνοντας το ταξίδι 700 γυναικών από τα Βαλκάνια προς τη Νέα Υόρκη, για να βρεθούν με τους άγνωστους άντρες τους οποίους παντρεύτηκαν μέσω αλληλογραφίας.

Η φανέλα με το 9
Μια φανέλα με το νούμερο 9 είναι το όνειρο ζωής πολλών παιδιών που παίζουν μπάλα στις μικρές κατηγορίες, φιλοδοξώντας κάποιά στιγμή να βρεθούν στην ελίτ του αθλήματος. Ο ήρωας της ταινίας του Βούλγαρη, Βασίλης Σερέτης (Στράτος Τζώρτζογλου), κυνηγάει με πάθος το όνειρό του και αγγίζει τη χρυσόσκονη των γηπέδων της Πρώτης Εθνικής αλλά περνά μόνο ξώφαλτσα από την επιτυχία. Η φανέλα με το 9 είναι όχι τόσο ένα "ποδοσφαιρικό φιλμ", όσο μια απόπειρα στοχασμού πάνω στο μάταιο της ανθρώπινης φιλοδοξίας και στη γοητεία του να χάνεις.

Πέτρινα χρόνια
Τα Πέτρινα Χρόνια είναι ορόσημο στη φιλμογραφία του Παντελή Βούλγαρη και μία από τις σημαντικές στιγμές του νεότερου ελληνικού κινηματογράφου. Βασισμένη σε ένα από τα πολλά ανθρώπινα δράματα που εκτυλίχθηκαν την εποχή του Εμφυλίου, η ταινία εικονογραφεί με τρυφερή ματιά την ερωτική ιστορία ενός ζευγαριού πολιτικών κρατουμένων, που μέσα σε 20 χρόνια συναντήθηκαν μόλις τέσσερις φορές. Εκπληκτικές ερμηνείες από τη Θέμιδα Μπαζάκα και το Δημήτρη Καταλειφό.

Το προξενιό της Άννας
Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Παντελή Βούλγαρη είναι μία εύστοχη καταγραφή του πνιγηρού μικροαστικού τοπίου στην Ελλάδα της δεκαετίας του ´70. Η ψυχοκόρη μιας οικογένειας της Αθήνας (Άννα Βαγενά) βγαίνει ραντεβού με έναν συντοπίτη της που της προξενεύουν. Όμως, επιστρέφοντας στο σπίτι, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μικροψυχία των αφεντικών της. Το φιλμ βραβεύτηκε στα φεστιβάλ Βερολίνου και Θεσσαλονίκης.

Όλα είναι δρόμος
Σπονδυλωτό φιλμ με ανθρωπινές ιστορίες και κοινή συνισταμένη τους κομβικές στιγμές στη ζωή τριών ανδρών. Αφού "όλα είναι δρόμος", τα πάντα βρίσκονται σε κίνηση σε αυτή την ξεχωριστή ταινία του Βούλγαρη, που αξιοποιεί τις δυνατότητες της κινούμενης κάμερας και φιλμάρει με δυναμισμό της ασύμπτωτες μεταξύ τους, αλλά δραματικές, συναντήσεις των ηρώων του με το πεπρωμένο.

Μικρά Αγγλία

Μια ιδιαίτερα προσεγμένη παραγωγή και ακόμη μία ταινία στην οποία ο Παντελής Βούλγαρης συλλαμβάνει με οξυδέρκεια και ευαισθησία το πνεύμα της εποχής κατά την οποία διαδραματίζεται η ιστορία του. Μικρά Αγγλία είναι η Άνδρος της δεκαετίας του '30, με την ακμάζουσα ναυτιλία της. Έρωτας, ανεκπλήρωτο πάθος και καταπίεση στην κλειστή νησιωτική κοινωνία και η καταλυτική επίδραση του χρήματος και των εξουσιαστικών σχέσεων στην ανθρώπινη μοίρα.