Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

"Η κλεψύδρα γύρισε..."


"Η κλεψύδρα γύρισε για τον Χ. Βρεττάκο", άρθρο του επικεφαλής της "Αναγέννησης τώρα" Ζ. Ζούπη
Ομολογώ ότι χαμένος μέσα στις υποχρεώσεις μου δεν είχα διαβάσει τον 3σέλιδο μονόλογο του Δημάρχου  (για όλη την Αντιπολίτευση υπήρχε μία σελίδα!) στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας του Δήμου,αλλά όταν την διάβασα έμεινα έκπληκτος. (Εδώ το άρθρο του Δημάρχου)
 Ήταν ένα φαντασιακό παραλήρημα μεγαλείου, αυτοθαυμασμού για το φοβερό έργο που κάνει, για τα θαύματα που κατάφερε στην πόλη σε αντίθεση με όσες Δημοτικές Αρχές πέρασαν που κατέστρεψαν την πόλη, ανακάλυψης εχθρών, επίκκλησης πραγμάτων που ποτέ δεν ειπώθηκαν. Μάλλον σ΄αυτά είναι καλός, οπότε αυτά και αναδεικνύει. Όμως ξεχνάει ότι είναι Δήμαρχος του 17ου Δήμου της χώρας, όπως επίσης και ότι όλοι έχουμε μνήμη,κρίση και ασφαλώς βλέπουμε τι γίνεται και τώρα.

Είμαι πεπεισμένος, ότι ο Δήμαρχος Χ. Βρετάκος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα πως εκλέχτηκε και αυτό τον οδηγεί σε λάθη.
 Δεν κατάλαβε ποτέ ότι η πολυδιάσπαση που υπήρχε με την κάθοδο επτά συνδυασμών από την μια και η ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την εποχή από την άλλη, τον έφεραν στην δεύτερη θέση και από εκεί στην επικράτηση ,αφού ήταν κοινό μυστικό ότι όποιος περνούσε στον δεύτερο γύρο με τον Λ. Τζανή, θα νικούσε.
Και πάλι όμως, την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε 36,5% στις Ευρωεκλογές και το ίδιο περίπου ποσοστό στις Περιφερειακές, αυτός έπαιρνε 18,5% . Δεν θα ήταν λοιπόν ποτέ Δήμαρχος αν δεν υπήρχαν και οι δύο αυτές προυποθέσεις.
Ο ίδιος, η εμβέλεια της στενής παρέας του μάλα και του ίδιου δεν ξεπερνούσε το 2%- 3% . Αφού δεν το έχει καταλάβει αυτό οδηγείται σε ένα βασικό λάθος: Δεν επιδιώκει τον διάλογο, την συναίνεση. Έχω την αίσθηση ότι δεν το επιδιώκει ούτε και με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ .
Αντίθετα έχει στο μυαλό του ότι όλοι οι Δήμαρχοι και όλοι όσοι υπηρέτησαν τον Δήμο από το 1974 μέχρι και το 2014 είναι περίπου καταστροφείς της πόλης, περίπου « εγκληματίες» της πόλης ! Επομένως, καταγγέλει, καταγγέλει, καταγγέλει και θεωρεί ότι ασκεί Διοίκηση « σταλμένη από τον ουρανό » που λύνει όλα τα προβλήματα της πόλης . Κάτι σαν Μεσίας ! Κι όμως ασκεί μια διοίκηση μια από τα ίδια, δίχως τίποτα το προωθητικό, το νέο. Όμως, η ιδεοληψίες του, η αλλαζονεία του τον κάνουν να πιστεύει ότι κάνει φοβερά πράγματα, αν και διόμισυ χρόνια τώρα δεν έχουμε δει και τίποτα το καινοτόμο .

Είχα σκεφτεί με την συμπλήρωση της μισής θητείας του, να γίνει ένας δημόσιος διάλογος μπροστά στους πολίτες . Όχι μια παράσταση για ένα ρόλο. Όχι ένα μονόλογο . Όχι μια συζήτηση με ομιλητή μόνο τον ίδιο, αλλά ένα πάνελ με τον ίδιο ασφαλώς ,αλλά και όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στο πάνελ, οι οποίοι να « ανακρίνονται » από τρεις τοπικούς δημοσιογράφους κοινής αποδοχής. 
Νομίζω ότι μια τέτοια συζήτηση θα ήταν αποκαλυπτική, αλλά και θα προκαλούσε ενδιαφέρον στους πολίτες . Το προτείνω επομένως δημόσια. Ας αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και ας οργανώσουμε ένα τέτοιο απολογισμό και διάλογο σε μια ανοικτή εκδήλωση σε μια κεντρική πλατεία της πόλης. Εύχομαι να αποδεχτεί την πρότασή – πρόκληση ο Δήμαρχος. Αν το δεχτεί, θα το δεχτεί και το Συμβούλιο αφού η παράταξή του έχει την πλειοψηφία .
Νομίζω όμως ότι δεν θα το δεχτεί.

Εγώ του λέω. Άφησε Χρήστο Βρετάκο τους μονόλογους και μίλα επιτέλους επί της ουσίας. 


Τον ρωτάω λοιπόν δημόσια:
- Έχει η δεν έχει στο Ταμείο του Δήμου 17 εκατομ.ευρώ ως αποτέλεσμα του τι παράλαβε, αλλά και χρημάτων που επιπλέον εισέπραξε από τον ΟΛΠ ως αποτέλεσμα κινήσεων από παλιές Δημοτικές Αρχές της Δραπετσώνας; Αν ναι, τότε γιατί «κλαίγεται » στην συνέντευξη στην εφημερίδα του Δήμου και όλο μιλάει για την δύσκολη οικονομική συγκυρία που δήθεν αντιμετωπίζει ο Δήμος; Έτσι είναι οι δύσκολες καταστάσεις; Με 17 εκατομ. ευρώ αποθεματικό; Τον πληροφορώ ότι κανένας Δήμαρχος μεταπολιτευτικά δεν είχε τέτοιο αποθεματικό, ούτε πήρε τέτοια «προίκα»
- Έχοντας αυτά τα χρήματα που ποτέ δεν είχε ο Δήμος τι σχέδιο έχει ; Μάλλον ας ρωτήσω κάτι πιο απλό .Έχει καν σχέδιο ; Με τόσα χρήματα μπορούσε να ξεκινήσει μια γενναία αναμόρφωση της πόλης , το ξαναζωντάνεμα περιοχών που μαραζώνου , όπως τα Ταμπούρια. Λείπουν όμως οι ιδέες .
- Κληρονόμησε η όχι από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή σειρα έργων που είχε εγκρίνει η Περιφέρεια με τις χρηματοδοτήσεις που από αυτά έχει τελειώσει μόνο το γήπεδο του Σχιστού; Είναι η δεν είναι πάντα στο πλάι του η Περιφέρεια, η οποία περιμένει προτάσεις και τις αντίστοιχες Μελέτες για να εγκρίνει νέα έργα και αυτές δεν εμφανίζονται;
- Γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το έργο ανάπλασης 15 παιδικών χαρών διόμισυ χρόνια τώρα, ενώ έχουν εγκριθεί 900.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής εδώ και τρισήμισυ χρόνια, με αποτέλεσμα 15 Παιδικές Χαρές, 15 σημεία παιχνιδιού, πρασίνου και ψυχαγωγίας όλα αυτά τα χρόνια της θητείας του; Κατανοεί ότι λάθη του οδηγούν σε Τρίτη Άνοιξη και τρίτο Καλοκαίρι επί Δημαρχίας με 15 Παιδικές Χαρές κλειστές; Μήπως περιμένει και μπράβο όοοοοταν επιτέλους κάποτε τελειώσει αυτή η παρέμβαση;
- Είναι ή δεν είναι ο μόνος Δήμαρχος που κατάφερε να χάσει κονδύλι για έργο από τος καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες του; ( δες γήπεδο « Π.ΣΑΛΠΕΑΣ» ). Είναι και θα γραφτεί στην ιστορία της πόλης για αυτό το κατόρθωμα που οδήγησε να πληρώσουμε εμείς το έργο, ενώ είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Περιφέρεια .
- Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που άλλαξαν την πόλη και την έβαλαν σε νέα ρότα; Γιατί αυτή η ανυπαρξία πρωτοβουλιών;
- Ποια είναι τα ανοικτά προβλήματα που του άφησαν οι παλιοί και που αυτός δήθεν λύνει και τι έχει κάνει μέχρι τώρα; Γιατί δεν έχει ανακινήσει καν, ούτε έχει φέρει ως συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τι τι θα γίνει με την ΔΕΗ, με το Νεκροταφείο της Ανάστασης, με την αξιοποίηση της ΝΑΦΘΑ και του Καχραμάνογλου ;
- Τι διερεύνηση δυνατοτήτων για τον Δήμο έχει κάνει από το ΕΣΠΑ που τρεχει; Έχει κάνει οτιδήποτε; Έχει καταθέσει καμμία πρόταση; Νέκρα ...
- Ποιο είναι το αναπτυξιακό του όραμα,η πρότασή του για τα Λιπάσματα;
- Είναι ευχαριστημένος με την αυταρχική, ισοπεδωτική συμπεριφορά του μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά οποιουδήποτε κάνει μια κριτική, καταθέτει μια άλλη πρόταση,ακόμα και κατά τέως Δημάρχων (Ν.Μπεάζογλου, Α.Χρυσός). Δεν είναι χαρακτηριστικό, ότι 11 δημοτικοί σύμβουλοι τον περασμένο Ιούνιο το κατήγγειλαν δημόσια για την συμπεριφορά του στο Δημοτικό Συμβούλιο και την υποβάθμιση του οργάνου;
 

Η απάντηση σ΄αυτά και σε άλλα πολλά ερωτήματα είναι η ουσία απολογισμού ενός δημοτικού έργου και όχι η ανακάλυψη ότι η αντιπολίτευση είναι σκληρή μαζι του( sic ! ) η ότι τον πολεμάνε όλοι, όταν Κυβέρνηση, Περιφέρεια τον βοηθάνε με χρηματοδοτήσεις, εκατοντάδες συμβάσεις και με κάθε τρόπο. Η αδυναμία, η έλλειψη σχεδιασμού δεν κρύβεται από όσους ποθούν μια δυναμική πορεία του Δήμου. Ίσως να ικανοποιούν τους λάτρεις του « τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι». Ο χρόνος περνάει απελπιστικά για τον Δήμαρχο που καλά καλά δεν ξέρει η πόλη. Ας τρέξει .
Γιατί δεν έχει και πολύ χρόνο στην διάθεσή το ... Και κάτι τελευταίο. Ας μην βαυκαλίζεται Μια από τα ίδια είναι με μικρές διαφοροποιήσεις. Μια διαχείριση κάνει, δίχως όραμα για την πόλη, δίχως νέες ιδέες... Μια διαχείριση μακριά απ ότι δεσμευόταν προεκλογικά για μια σειρά θέματα ( για τις δημοτικές και διαδημοτικές επιχειρήσεις , για τις συμβάσεις, για τς αναθέσεις ).

Η κλεψύδρα γύρισε ... Ο χρόνος κυλάει αμείλικτα, χαμένος δυστυχώς για την πόλη...