Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Ναι στην επαναλειτουργία του "Σταθμού Κρώσφηλδ" από το υπουργείο;

Με δήλωση του ο Δημοτικός σύμβουλος Ζαχαρίας Ζούπης, αντί της διοίκησης, ενημερώνει ότι στη συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής με την Υπουργό, υπήρξε μια σαφής και καθαρή θετική τοποθέτησή της υπέρ της επαναλειτουργίας του Σταθμού με ευθύνη του Δήμου. Ακόμα στην συνάντηση συμφωνήθηκε ότι ο Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να υλοποιήσουν με γρήγορα βήματα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση για να υπάρξει η δυνατότητα επαναλειτουργίας του σταθμού!
Υ.Γ. ... Μπερδευτήκαμε! Ο Ζ.Ζ ενημερώνει για συνάντηση με την υπουργό; Στην ιστοσελίδα του δήμου, μετά την όχι και τόσο επιτυχημένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον σταθμό, δεν υπήρξε άλλη σχετική ανακοίνωση για τη συνέχεια και τις εξελίξεις για το θέμα!
 
Η δήλωση του Ζ. Ζούπη:
Δυστυχώς, επαγγελματικές υποχρεώσεις με εμπόδισαν να είμαι στην έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου-Δραπετσώνας της 10ης Οκτωβρίου 2016 και να μην μπορώ να τοποθετηθώ στην Προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση. Έτσι, με τη δήλωσή μου αυτή θέλω να τοποθετηθώ δημόσια για ένα κρίσιμο για την πόλη ζήτημα, αν και επιθυμούσα πρώτα να το κάνω στη συνεδρίαση.
Η δήλωσή μου αφορά την προσπάθεια του Δήμου να επαναλειτουργήσει ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Κρώσφηλδ, ο οποίος παραμένει κλειστός τα τελευταία χρόνια. Ομόφωνη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως είχε διατυπωθεί εδώ και μήνες, ήταν και είναι να επαναλειτουργήσει ο Σταθμός με ευθύνη του Δήμου. Σε αυτή την κατεύθυνση, το τελευταίο διάστημα έγιναν τρεις κινήσεις:
- Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (26/9)
- Συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου, στην οποία συμμετείχα από την Αντιπολίτευση, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας κ. Ξένια Φωτίου (3/10)
- Κινητοποίηση του Δήμου στο χώρο της Κρώσφηλδ (4/10)

Συμμετέχοντας και στις τρεις αυτές κινήσεις έχω χρέος να σημειώσω:

ΠΡΩΤΟΝ: Ότι στη συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής με την Υπουργό, υπήρξε μια σαφής και καθαρή θετική τοποθέτησή της υπέρ της επαναλειτουργίας του Σταθμού με ευθύνη του Δήμου. Στη συνάντηση άλλωστε, υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων όλων όσων συμμετείχαμε και για το τι πάμε να κάνουμε και για το τι βήματα πρέπει να γίνουν. Σχημάτισα δε την εντύπωση ότι η Υπουργός ήταν πλήρως ενημερωμένη για το θέμα και θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχε καλεστεί και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι το οποίο είχα επισημάνει, κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν διάφορες ανακρίβειες.
 
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Για να είμαι ακόμα πιο σαφής, θεωρώ με βάση ότι είδα και άκουσα, ότι σε συντονισμό με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα μπορούσε να είχε δρομολογηθεί λύση αρκετά πιο πριν και από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Έχω, από αυτήν την άποψη, ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των κινήσεων του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής σε όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για την ρητορική που σε κάποιες φάσεις χρησιμοποιήθηκε.
 
ΤΡΙΤΟΝ: Για να γίνω σαφέστερος. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακούστηκε ότι το 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο που εποπτεύει τους 5 Παιδικούς Σταθμούς της Κρώσφηλδ είχε συνεδριάσει και ότι η Πρόεδρος/Εκπρόσωπος του Υπουργέιου «φοβήθηκε» και το «μάζεψε». Κυριάρχησε δε η εικόνα ότι ενώ το Υπουργείο διέθετε την πλειοψηφία (4 στους 7) στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν είχε επιμείνει να περάσει το θέμα, ενώ η αλήθεια είναι ότι το Υπουργείο δε διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία. Η αλήθεια είναι ότι εκπροσωπείται από 2, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει 2 εκπροσώπους ο Δήμος Αθηναίων και 3 το Ίδρυμα Κρώσφηλδ. Σημειώνω δε, ότι η Υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτησή μου, διευκρίνησε ότι ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε τέτοια συνεδρίαση!!!
Όσον αφορά δε στο πρόβλημα των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς Κρώσφηλδ, πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν πληρωθεί επί μακρόν από το Ίδρυμα και φοβούνται για τη δουλειά τους. Είναι σαφές, λοιπόν, όντας κοινωνικά ευαίσθητοι πολίτες, πως μας ενδιαφέρει όλους το εν λόγω ζήτημα. Δεν έχει να κάνει όμως με την επαναλειτουργία του Σταθμού στο Κερατσίνι, αφού όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτόν έχουν συνταξιοδοτηθεί. Άλλωστε και ο ίδιος ο Δήαμρχος στη συνάντηση με την Υπουργό, δέχτηκε να επαναλειτουργήσει ο Σταθμός με 8 μηνίτες του Δήμου ή με εργαζόμενους μέσω voucher, που μπορεί να εξασφαλίσει το Υπουργείο.
Θεώρησα ότι έπρεπε να κάνω αυτή τη δήλωση γιατί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα και στην πραγματική διάστασή τους. Τα προβλήματα λύνονται όταν «πατάς» στην αλήθεια και στα πραγματικά δεδομένα και όχι με φραστικά αγωνιστικές κορώνες.

Στο δια ταύτα τώρα: Ο Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να υλοποιήσουν με γρήγορα βήματα όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη στο Υπουργείο και αυτά είναι:
- Η επικοινωνία Υπουργού και Δημάρχου με τον Δήμαρχο Αθηναίων, ώστε να συνεναίσουν οι εκπρόσωποί του στο Δ.Σ., στο αίτημα του Δήμου μας. Είναι κάτι που κατά τη γνώμη μου έπρεπε να είχε γίνει χθες.
- Η σύγκλιση στη συνέχεια του Δ.Σ. ώστε να ληφθεί απόφαση για την παραχώρηση για χρήση του Σταθμού για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Είναι κάτι στο οποίο θα μπορούσε και θα πρέπει να συναινέσει και το Ίδρυμα. Ασφαλώς, κάθε πρόταση για «να πάρουμε το χώρο» είναι ανεδαφική, μη ρεαλιστική και εκτός συνταγματικού πλαισίου. Κανείς δεν μπορεί να «πάρει» την περιουσία άλλου.
- Η παρέμβαση των συνεργείων του Δήμου στη συνέχεια, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες για να λυθούν θέματα λειτουργικότητας του χώρου και προβλήματα στις υποδομές. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε μάλιστα, ότι από τη στιγμή που θα υπάρχει η απόφαση του Δ.Σ., όλα θα είναι έτοιμα μέσα σε ένα μήνα.
- Το πρόβλημα του προσωπικού θα λυθεί με 8μηνίτες και με εργαζόμενους μέσω voucher (αναφέρθηκα και πριν).
Αυτά είναι τα βήματα που καταλήξαμε να γίνουν και ας γίνουν γρήγορα. Γιατί μόνο έτσι κάποια στιγμή μπορεί να επαναλειτουργήσει ο Σταθμός και να φιλοξενήσει δεκάδες νήπια και παιδιά. Όλα τα άλλα είναι παιχνίδια εντυπώσεων, άνευ σημασίας, άνευ αξίας.
 
Κάτι ακόμα... Στη συνάντηση στο Υπουργείο αναφέρθηκε από την Υπουργό κάτι πολύ σημαντικό. Ότι αν προταθούν από το Δήμο χώροι σχολείων, μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) και οικονομικά και με προσωπικό. Πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό, αφού ο Δήμος σήμερα δε λειτουργεί ΚΔΑΠ και κάτι τέτοιο μπορεί να εξασφαλίσει δημιουργική απασχόληση για δεκάδες ή και εκατοντάδες παιδιά της πόλης. Ελπίζω ο Δήμαρχος να έχει στείλει ήδη πρόταση με χώρους και ότι εν πάσει περιπτώσει αν δεν το έχει κάνει ήδη, να το κάνει. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία.

Ως «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και εγώ προσωπικά δεσμευτήκαμε ότι θα πορευόμαστε με σημαία την αλήθεια, τη διαφάνεια και την ενημέρωση/δραστηριοποίηση των πολιτών, το συμφέρον της πόλης. Αυτό κάναμε, αυτό κάνω με αυτή τη δήλωση και αυτό θα κάνουμε πάντα.
Για εμάς, πάνω απ’όλα είναι το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα και τίποτα, κανένα μικροπαραταξιακό συμφέρον ή πολιτική-ιδεολογική διαφορά δεν μπορεί να αλλάξει την αντίληψή μας.