Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Λιπάσματα: Υπάρχει θέληση, υπάρχει λύση

Εύη Καρακώστα, προδημοσίευση από το περιοδικο "ΠΟΛΙΤΕΣ" - τεύχος 54
 Με δεδομένη την κατάθεση της τροπολογίας από τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη σχετικά με τις χρήσεις και τον Συντελεστή Δόμησης της περιοχής, όλοι εμείς, που τόσα χρόνια παλεύουμε για να αναδείξουμε τον τόπο σαν χώρο αναπνοής για τον λαό της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, οφείλουμε να εξετάσουμε πως θα το πραγματοποιήσουμε.
Με τη χώρα να δέχεται μεγάλο οικονομικό πόλεμο, στη δίνη της μεγαλύτερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης, ο προβληματισμός μας πρέπει να μας οδηγήσει στην εύρεση και την προώθηση λύσεων άμεσα αποδεκτών και πραγματοποιήσιμων.
Η πρότασή μου, σύμφωνη με την κατεύθυνση που θέλει ο αγωνιζόμενος, 25 χρόνια τώρα, λαός της περιοχής μας, αποτελείται από τα παρακάτω σημεία:
1) Αν, ο χώρος ιδιοκτησίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, εμβαδού 240 στρεμμάτων, με κτίσματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής ιστορίας, παραμείνει στην ιδιοκτησία που είναι σήμερα, πρέπει άμεσα ο Δήμος να προωθήσει τον χαρακτηρισμό των κτισμάτων του χώρου σε διατηρητέα μνημεία νεότερης βιομηχανικής ιστορίας με χρήσεις που ορίζει η τροπολογία. Όταν το κράτος καθορίσει τους όρους, ο ιδιώτης μπορεί να αναπτύξει δράσεις με στόχο την αξιοποίηση των χώρων, που θα φέρουν θετικά αποτελέσματα στην πόλη και οικονομικά οφέλη στον ίδιο. Άρα χωρίς κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.
2) Να δεσμευτεί ο ΟΛΠ σε συγκεκριμένες χρήσεις στο θαλάσσιο μέτωπο από τον Λιμενοβραχίονα του Πειραιά μέχρι την ΕΥΔΑΠ, όπως μαρίνα μικρών σκαφών, αναβάθμιση του όρμου αλιέων με την υπάρχουσα χρήση, αξιοποίηση του όρμου Φωρών και να επιτραπεί η πρόσβαση στην θάλασσα.
3) Είναι πολύ σημαντικό να απομακρυνθούν άμεσα οι επικίνδυνες και αταίριαστες με την αναβάθμιση του χώρου δραστηριότητες της εταιρίας Oil One, που έχει εγκατασταθεί στο χώρο του ΟΛΠ , και αφορούν στην επεξεργασία αποβλήτων των πλοίων.
4) Να αναβαθμιστεί άμεσα ο χώρος ιδιοκτησίας του Δήμου με καθαρισμό, φύτευση, χρήση του πέτρινου κτίσματος, προκειμένου να λειτουργήσει και να γίνει επισκέψιμος ο χώρος.
5) Να χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου η ιδιοκτησία των 240 στρεμμάτων των Λιπασμάτων και με συνεχείς επεμβάσεις, όπως δράσεις φύτευσης και καθαρισμού, να αυξηθεί η επισκεψιμότητά του.
Εύη Καρακώστα, Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Β΄Πειραιά