Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Παιδιατρικό νοσοκομείο στα Λιπάσματα;

Όταν το Παιδιατρικό νοσοκομείο στα Λιπάσματα Δραπετσώνας μπαίνει χαλαρά από το παράθυρο, τότε;

 

 

άρθρο του Λ. Ιγνατιάδη από τη stagona4U

«Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες και ημέρες ολόκληρες για τις ιδέες που έχουμε, ως προς την αξιοποίηση της περιοχής. Σκεφθείτε, για παράδειγμα, τι καλά που θα ήταν να στεγαστεί ένα τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά. Σκεφθείτε, πόσο θα βοηθούσε η λειτουργία ενός Παιδιατρικού Νοσοκομείου- που τόσο χρειάζεται, στην ευρύτερη περιοχή».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από συνέντευξη του Χρήστου Βρεττάκου, δημάρχου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης " Άλλος Δρόμος", στον Κώστα Αρβανίτη, όπως μεταδόθηκε από τον Κόκκινο 105.5 fm στις 4.6.15 εδώ )
Αφορμή στάθηκε η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία τέθηκε τέθηκε η τροπολογία για την Ανάπλαση των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι. Η τροπολογία αυτή, ανάμεσα σε άλλα σημαντικά θέματα, αφορά και σε χρήσεις αναψυχής και εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας για τις ανάγκες των κατοίκων του Δυτικού Πειραιά.
Τις διαφωνίες μου για κάποια πρωτεύοντα σημεία αυτής της τροπολογίας αυτής, θα τις αναπτύξω στο επόμενο άρθρο. Σ'αυτό εδώ, θα αναφέρω την άποψή μου για τη λειτουργία του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Παίδων στην περιοχή της Ανάπλασης. 
Ως ψηφοφόρος του Άλλου Δρόμου: Στο, ας το πούμε πρόγραμμα, του Άλλου Δρόμου, αν θυμάμαι καλά, πουθενά δεν υπήρχε αναφορά στην δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην περιοχή της Ανάπλασης, ούτε και υπονοείτο. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι αυτά τα, ο θεός να τα κάνει προγράμματα, πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται κατά γράμμα. Αν εξαιρέσουμε πεντέξι θεμελιώδεις προτάσεις τους, αυτές δηλαδή που συνήθως αποτελούν το σήμα κατατεθέν της παράταξης και την κάνουν διακριτή από τις άλλες, όλες οι επιμέρους άλλες προτάσεις δε βλέπω για ποιο λόγο να μην αλλάζουν, αν προκύπτει φυσικά ανάγκη. Αρκεί φυσικά να συνοδεύονται από τις απαραίτητες εξηγήσεις για τους λόγους των αλλαγών που οδηγούν αυτούς που τις αποφασίζουν. Καθαρές κουβέντες, πειστικά επιχειρήματα, ξεκάθαρα πράματα.

Τι αποφασίστηκε όμως κατά πλειοψηφία στην 7η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, που διεξήχθη στις 9.3.15, σχετικά με το μέλλον της περιοχής της Ανάπλασης και στο σημείο που μας ενδιαφέρει;
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, δηλώνει την αταλάντευτη απόφασή του να διεκδικήσει την περιοχή της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης συνολικής εκτασης 640 στρεμμάτων, και να αποτελέσει δημόσια περιουσία, προς όφελος των κατοίκων της πόλης μας αλλά και του ευρύτερου Πειραιά.
Διεκδικούμε την μετατροπή της πρώην βιομηχανικής ζώνης σε περιοχή εκτεταμένου πρασίνου με χρήσεις που αφορούν αθλητισμό, πολιτισμό, εκπαίδευση, υγεία και αναψυχή.
Σε τι διέφερε το σχέδιο που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση (παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ) ; Στο εξής: " Ιδιαίτερα τονίζουμε για μία ακόμα φορά την επιτακτική ανάγκη και ταυτόχρονα διεκδικούμε την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην περιοχή των Λιπασμάτων...". 
Στην συνεδρίαση αυτήν οι σύμβουλοι του "Άλλου Δρόμου" αρνήθηκαν να προσθέσουν στην απόφασή τους αυτό το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης. Φαντάζομαι πως το θέμα θα είχε συζητηθεί πριν το Δ.Σ και θα είχαν πάρει την απόφαση αυτή βάσει επιχειρημάτων και στοιχείων. Μια εκδοχή είναι ότι το "υγεία" που υπάρχει στη ψηφισθείσα πρόταση του Άλλου Δρόμου, ενσωματώθηκε για να δοθεί ως πάτημα στην "Λαϊκή Συσπείρωση" για να ψηφίσει το σχέδιο της συμπολίτευσης. Κάτι που η ίδια στις διαβουλεύσεις που έγιναν πριν την ψηφοφορία δεν το δέχτηκε και ψήφισε μαζί με τους συμβούλους του Τζανή την δικιά της πρόταση, αυτή που περιλαμβάνει και το δημόσιο Παιδιατρικό νοσοκομείο στη Δραπετσώνα.
Απορία πρώτη: Στις δημόσιες παρουσίες του, στις συνεντεύξεις του και στις ομιλίες του, ο κ. Δήμαρχος εκπροσωπεί τη δημοτική παράταξη της οποίας είναι επικεφαλής ή τον εαυτό του;
Απορία δεύτερη:  Στις δημόσιες παρουσίες του και στις συμμετοχές σε διάφορα όργανα, ο κ. Δήμαρχος εκφράζει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ή τον εαυτό του; 
Απορία τρίτη: Η θέση του δημάρχου είναι θεσμική και υπόκειται σε κάποιους κανόνες ή ο Δήμαρχος έχει το ελευθέρας να ομιλεί ως ιδιώτης, εκφράζοντας δημόσια τις προσωπικές του απόψεις, οπότε οι σχετικοί κανόνες της δημοκρατίας, σ'αυτήν την μικροκλίμακα, είναι άνευ σημασίας;
Ερώτηση: Αν ήμουν μέλος του Δημ.Συμβουλίου, ακόμα και αν δεν είχα ψηφίσει το "υγείας", αλλά την πρόταση που περιλάμβανε το "Παιδιατρικό Νοσοκομείο στα Λιπάσματα", γιατί να μην εκλάμβανα αυτή τη στάση του Δημάρχου ως αντιδεοντολογική και αντιδημοκρατική, στάση που όπως και να το κάνουμε με θίγει;  
Θέση: Προσωπικά και για λόγους αξιοπρέπειας και τήρησης των δημοκρατικών κανόνων, θα απαιτούσα από τον κ.Δήμαρχο εις το εξής να σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις του Δημ.Συμβουλίου, όταν και όπου το εκπροσωπεί και ομιλεί ως δήμαρχος, και θα ζητούσα να επανορθώσει στο σημείο αυτό. 
Αναρωτιέμαι, όταν μας προτρέπει ο Δήμαρχος να σκεφτούμε, το πόσο θα βοηθούσε την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των νήσων η δημιουργία ενός Παιδιατρικού νοσοκομείου στην Δραπετσώνα, σε ποιους απευθύνεται; Στα μέλη του Άλλου Δρόμου; Στους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης; Στους δημοτικούς συμβούλους που κατά πλειοψηφία δεν επέλεξαν το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, αλλά αρκέστηκαν ανάμεσα στα άλλα και την χρήση του χώρου της Ανάπλασης και για "υγεία";
Ως προς το θέμα αυτό καθ'εαυτό: Στη Σταγόνα έχουμε αναρτήσει στις 30.12.14 το άρθρο μου " Η κομμουνίστρια υπουργός υγείας και το Νοσοκομείο Παίδων στη Δραπετσώνα" ( εδώ ).
Εν περιλήψει το άρθρο αυτό ισχυρίζεται τα εξής: 
Υπάρχουν στην περιοχή μας τρία δημόσια νοσοκομεία (Θριάσιο, Τζάνειο και Κρατικό Νίκαιας) με παιδιατρικά τμήματα προορισμένα να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων του Πειραιά, του Θριάσιου Πεδίου και των νήσων του Αργοσαρωνικού. Τα τελευταία δέκα έτη το ποσοστό κάλυψης των θέσεων που έχουν τα τμήματα αυτά δεν ξεπερνάει το 50%. Με ποιους όρους είναι δυνατόν οι κάτοικοι που δεν επιλέγουν ιδιώτες παιδίατρους,  να εμπιστεύονται αυτά τα τμήματα και να μην τρέχουν ακόμα και για ψύλλου πήδημα στα δύο μεγάλα Παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας;
Όπως γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου, απαραίτητο για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι η στελέχωση των παιδιατρικών τμημάτων των τριών αυτών δημόσιων Νοσοκομείων με ένα εξειδικευμένο, έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό καθώς και με την ύπαρξη και λειτουργία μιας κατάλληλης και σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής. Αν πληρούνται οι δύο αυτοί όροι, τότε τα τρία αυτά τμήματα επαρκούν και με το παραπάνω για να καλύπτουν όλες τις παιδιατρικές ανάγκες των κατοίκων. Αυτό δείχνουν οι υπολογισμοί βάσει των διεθνών στάνταρ που αφορύν στην αναλογία πληθυσμού και ιατρικού προσωπικού που αντιστοιχεί στα παιδιατρικά τμήματα.
Επίσης, οι υπολογισμοί αποδεικνύουν ότι, αν η δημιουργία ενός Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Δραπετσώνα θα στοιχίσει 100 μονάδες, η πλήρης και ικανοποιητική λειτουργία των τριών παιδιατρικών τμημάτων με σύγχρονες προδιαγραφές, θα στοιχίσει περίπου 20 μονάδες. Στην εποχή των ισχνών αγελάδων που ζούμε και θα εξακολουθήσουμε να ζούμε για ακόμα τουλάχιστον 10 έτη, είτε με ευρώ και χρέος, είτε με δραχμή και με διαγεγραμμένο χρέος, στην εποχή που τα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να καταρρέουν, για ποιο λόγο να επιμένει κάποιος στη δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην περιοχή μας, παρά μόνο για να ενισχύει την πρόταση του ΚΚΕ; Πρόταση για την οποία ποτέ, παρόλο που έχει προκληθεί επανειλημμένως, δεν έχει προσκομίσει στοιχεία, υπολογισμούς και αποδείξεις.        
Η φάση που αυτό το εμμονικό παραμύθι του ΚΚΕ για το Παιδιατρικό νοσοκομείο στη Δραπετσώνα, σταματήσει να υποστηρίζεται από ανθρώπους που θέλουν να είναι πειστικοί για τον εν γένει πολιτικό τους ρόλο και την ικανότητά τους να επιλέγουν τις σωστότερες και εφικτές λύσεις και να πείθουν γι'αυτές με στοιχεία και επιχειρήματα, θα είναι ένα πέρασμα σε κατάσταση υγείας.