Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Διαγραφή ή ανεξαρτητοποίηση δημοτικού συμβούλου


Επειδή κάτι ακούγεται για διαγραφές, στον δικτυακό αέρα της περιοχής μας, καλό είναι να διαβαστεί ξανά ο «Καλλικράτης», εάν "κακιές σκέψεις" βασανίζουν αρμοδίους! Συγκεκριμένα  Ν. 3852/2010 αναφέρει  ότι η  διαγραφή κάποιου δημοτικού συμβούλου δεν είναι απόφαση ενός προσώπου. 
Ο «Καλλικράτης» θέλοντας να βάλει τέλος στις μονομερείς αποφάσεις κάθε δημάρχου, θέσπισε κανόνες και αρχές για τη διαγραφή δημοτικού συμβούλου!
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ανήκουν σε δημοτικές παρατάξεις ανάλογα με το συνδυασμό με τον οποίο έχουν εκλεγεί. Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης είναι ο σύμβουλος που ήταν υποψήφιος δήμαρχος.
Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» στο άρθρο 66 παρ.5, εάν η δημοτική παράταξη έχει τουλάχιστον τρία (3) μέλη η διαγραφή δημοτικού συμβούλου από μία παράταξη μπορεί να γίνει εφόσον συγκληθεί η ολομέλεια της παράταξης και με αιτιολογημένη απόφαση ψηφιστεί από τα 2/3 των μελών της παράταξης.
Ο νομοθέτης βάζει προ των ευθυνών τους όλα τα μέλη της Δημοτικής παράταξης τα οποία αποφασίζουν συνυπολογίζοντας όχι μόνο την πρόταση ενός προσώπου, αλλά και άλλες παραμέτρους ακόμα και την ανθρώπινη διάσταση της «αποπομπής» ενός ανθρώπου!

Ακόμα ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί, με γραπτή δήλωσή του προς το προεδρείο, να ανεξαρτητοποιηθεί από τη δημοτική παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί.
Το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του προεδρείου ή της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής όπου εκλέχτηκε ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, καθώς και να ορισθεί ή να παραμείνει αντιδήμαρχος κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Την απόφαση αυτή την υποβάλλει στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο οφείλει να την αναφέρει ενώπιον του συνόλου των μελών του Συμβουλίου και να την κοινοποιήσει στον Γ.Γ της οικείας Περιφέρειας .